Ποδοσφαιριστής, λαντζέρης και μεγάλος συγγραφέας

Μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε εξαιρετικό αθλητή του στίβου και του αμερικανικού ποδοσφαίρου, μετά μπάρκαρε ως λαντζέρης σε πλοίο, και μετά έγινε ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Beat Generation. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά…

0
3406

Μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε εξαιρετικό αθλητή του στίβου και του αμερικανικού ποδοσφαίρου, μετά μπάρκαρε ως λαντζέρης σε πλοίο, και μετά έγινε ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Beat Generation. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι αστεία πράγματα αυτά…

O Τζακ Κέρουακ (Jean-Louis Lebris de Kerouac ή Jack Kerouac, όπως έγινε γνωστός) γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1922 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1969. Έγινε γνωστός ως ένας από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς και ανάμεσα στα διασημότερα έργα του ανήκουν τα μυθιστορήματα Οι αλήτες του Ντάρμα, Οι υποχθόνιοι και πάνω απ΄όλα το περίφημο βιβλίο Στο δρόμο (On the Road).

Jack Kerouac, Beat Generation, ποδοσφαιριστής, συγγραφέας, nikosonline.gr

Γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης με γαλλο-καναδική καταγωγή, κι’ έτσι σε όλη του την ζωή παρέμεινε δίγλωσσος. Το 1926 βίωσε το χαμό του αδελφού του Ζεράρ, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά και τον ενέπνευσε να γράψει το μυθιστόρημα Visions of Gerard, όπου -μεταξύ άλλων- αποτύπωσε και το μαρτυρικό θάνατό του. Η καταπληκτική του μνήμη τού χάρισε από νωρίς το προσωνύμιο Memory Babe και τον βοήθησε στη συγγραφή των έργων του, που σε μεγάλο βαθμό βασίζονταν σε αναμνήσεις του παρελθόντος. Του άρεσε πάρα πολύ το διάβασμα κι από μικρή ηλικία έδειξε τάση προς την καλλιτεχνία, γράφοντας δικά του περιοδικά, τα οποία μάλιστα εικονογραφούσε μόνος του.

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

Μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε εξαιρετικό αθλητή του στίβου, του μπέιζμπολ και πάνω απ΄ όλα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του οποίου ήταν και ο σχολικός ήρωας. Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών του (Ιούνιος 1939), επέλεξε να πάει στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής, ο Κέρουακ έβγαζε το χαρτζιλίκι του γράφοντας “πτυχιακές εργασίες” για λογαριασμό άλλων σπουδαστών, χρεώνοντας 2 δολάρια το κομμάτι, τους δίδασκε γαλλικά και, τελικά, εργάστηκε ως αθλητικογράφος στην εφημερίδα New York World-Telegraph.

Στο Κολούμπια, ως φοιτητής, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με αρκετά από τα μετέπειτα μέλη της λογοτεχνικής «beat γενιάς», όπως τον Allen Ginsberg και τον William Burroughs. Η φοίτησή του διήρκεσε περίπου ένα χρόνο: κατά το πρώτο εξάμηνο έσπασε το πόδι του στη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου, γεγονός που σηματοδότησε μία κρίσιμη καμπή στη ζωή του καθώς του στέρησε τη δυνατότητα να ακολουθήσει σπουδαία σταδιοδρομία ως αθλητής και ξεκίνησε να εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας Lowell Sun.

Μετά από διάφορα επαγγέλματα που έκανε στη Βοστώνη, τον Ιούλιο του 1942 μπάρκαρε ως λαντζέρης με το εμπορικό πλοίο Ντόρτσεστερ, με προορισμό την Γροιλανδία. Είχε ανάγκη από χρήματα και αναζητούσε την περιπέτεια, θέλοντας να ξεφύγει από την ανιαρότητα της ζωής του. Γι’ αυτό επέλεξε να ταξιδέψει με ένα πλοίο που συμμετείχε σε συμμαχικές νηοπομπές, κάνοντας επικίνδυνες διαδρομές στο Βόρειο Ατλαντικό. Την ίδια περίπου περίοδο ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα The Sea Is My Brother, έργο που τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Το ύφος του, η πειραματική “αυθόρμητη πρόζα” και ο “αντι-ακαδημαϊσμός” που τον διέκριναν, οδήγησαν τη λογοτεχνία στα πεδία μιας τέχνης όπου κανόνας ήταν η αλληλουχία ιδεών και εντάσεων, οι οποίες στοιχειοθετούσαν έναν υψηλό και βαθύτατο τρόπο έκφρασης.

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

Το 1944 παντρεύτηκε την Έντι Πάρκερ. Ο γάμος του κράτησε μόλις μερικούς μήνες, χώρισε το 1945 και τον ίδιο χρόνο συνέπεσε ο θάνατος του πατέρα του, όπου άρχισε τη συγγραφή του πρώτου μυθιστορήματός του, Η κωμόπολη και η πόλη (The Town and the City), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1950. Στο βιβλίο τον απασχόλησε το θέμα της διάστασης ανάμεσα στο γνώριμο κόσμο της γειτονιάς, της κωμόπολης, και της ζωής στη μεγαλούπολης. Το 1950 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζόαν Χάβερτυ. Το 1952 – ενώ το ζεύγος είχε ήδη χωρίσει- γεννήθηκε η κόρη τους Janet Kerouac, την οποία εξαναγκάστηκε να αναγνωρίσει έπειτα από εννιά χρόνια. Το επόμενο διάστημα, αποτέλεσε μία ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική περίοδο για τον Κέρουακ. Άρχισε να γράφει με μανία, τα γνωστά του μυθιστορήματα: Στο δρόμο, βασισμένο στα ταξίδια του, Visions of Cody, Dr. Sax, Maggie Cassidy, τους Υποχθόνιους (The Subterraneans) κ.α.

Περίπου το 1955 άρχισε να μελετά τον Βουδισμό, ενώ ασχολήθηκε έντονα με τον διαλογισμό. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Μεξικό, ολοκλήρωσε την ποιητική του σειρά Mexico City Blues, καθώς και το μυθιστόρημα Tristessa, γραμμένο για μια κοπέλα που γνώρισε εκεί. Το 1956 άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματα Visions of Gerard, γραμμένο για τον αδελφό του, Γραφές της αιωνιότητας (The Scripture of the Golden Eternity) καθώς και πολλά ποιήματα.

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

Μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του Στο δρόμο το 1957, άρχισε να γράφει το μυθιστόρημα Οι αλήτες του Ντάρμα (The Dharma Bums). Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, και ειδικότερα μετά τη δημοσίευση του On the Road, ο Κέρουακ απέκτησε μεγάλη φήμη. Πραγματοποίησε αρκετές δημόσιες απαγγελίες ποίησης ή πεζογραφίας, συχνά με συνοδεία μουσικής Jazz, στην Νέα Υόρκη – ο ίδιος, άλλωστε, παραλλήλιζε τον τρόπο που έγραφε με εκείνον που ένας μουσικός της τζαζ έπαιζε τρομπέτα ή σαξόφωνο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κέρουακ αισθανόταν ότι είχε ξοφλήσει ως συγγραφέας πετυχημένων βιβλίων. Βίωνε τη σχεδόν καθολική απόρριψη του εκδοτικού κόσμου και της κατεστημένης κριτικής, που τώρα έστρεφε το ενδιαφέρον σε άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν διδαχτεί από αυτόν, όπως ο Γκίνσμπεργκ. Έτσι, αφού παντρεύτηκε το 1966 την ελληνικής καταγωγής παιδική του φίλη Στέλλα Σάμπας, μετακόμισε κι εγκαταστάθηκε στην Φλόριντα.

Πέθανε σε ηλικία 47 χρονών από αιμορραγία του στομάχου, αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας αργής αυτοκτονίας με αλκοόλ, στις 21 Οκτωβρίου 1969, τα ξημερώματα.

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

Πέρα απ΄όλα τα άλλα, υπήρξε πάρα πολύ όμορφος και σέξι άντρας σε όλες του τις ηλικίες.

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

Δεκάδες ζωγράφοι έχουν φτιάξει το πορτραίτο του

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

jack kerouac

Σήμερα ο Κέρουακ αναγνωρίζεται ως ένας από τους μείζονες Αμερικανούς συγγραφείς, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν έτυχε της ίδιας αναγνώρισης από τους κριτικούς. Θεωρείται πλέον ένας “οραματιστής” συγγραφέας και αναφέρεται ως ο “πρώτος μεταμοντερνιστής”.

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

Άρθρα και για άλλους συγγραφείς

Knut Hamsun: Έγινε φιλο-Nazi, έκαψαν τα βιβλία του… https://bit.ly/3dkfw4y

Ernest Hemingway: The Legend https://bit.ly/3bszCYX

William Burroughs: Γάτες, σύριγγες, αλκοόλ και τσιγάρα…https://bit.ly/3yb3ip1

Arthur Rimbaud: Ο “καταραμένος” ποιητής που έγινε είδωλο! https://bit.ly/3nR9EVm

Maya Angelou: Γκαρσόνα, πόρνη, συγγραφέας https://bit.ly/38rUw9d

Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz

J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2

Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD

Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2

Harold Pinter: “Οι Αμερικάνοι είναι μαζικοί δολοφόνοι” https://bit.ly/31Up3Ku

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, JACK KEROUAC,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.