Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος;

Λένε ότι η 14η Φεβρουαρίου – η γιορτή των ερωτευμένων - είναι η πιο μούφα γιορτή που υπάρχει. Την έκαναν μόδα τα ανθοπωλεία. Αμέσως την υποστήριξαν και τα ζαχαροπλαστεία, τα κοσμηματοπωλεία, τα καταστήματα δώρων και κάποια… sex shop. Χαχαχαχαχα

0
879

Λένε ότι η 14η Φεβρουαρίου – η γιορτή των ερωτευμένων – είναι η πιο μούφα γιορτή που υπάρχει. Την έκαναν μόδα τα ανθοπωλεία. Αμέσως την υποστήριξαν και τα ζαχαροπλαστεία, τα κοσμηματοπωλεία, τα καταστήματα δώρων και κάποια… sex shop. Χαχαχαχαχα

Πως ένας Ιταλός ιερέας – που ενώ βρισκόταν προσωρινά στη Ρώμη – φυλακίστηκε, βασανίστηκε, μαρτύρησε εκεί στις 14 Φεβρουαρίου 269 και το σώμα του ρίχτηκε βιαστικά σε κοντινό νεκροταφείο – έγινε ξαφνικά ο άγιος προστάτης των ερωτευμένων;

Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος, St. Valentine, agios Valentinos, Άγιος Βαλεντίνος, 14 Φεβρουαρίου, nikosonline.gr

Ο άγιος Βαλεντίνος (Ουαλεντίνος ο Ιερομάρτυρας) είναι ένας άγιος ιερέας της Ρώμης, που θανατώθηκε από τους Ρωμαίους τον 3ο αιώνα μ.Χ. Είναι λοιπόν ένας ορθόδοξος άγιος, αφού η παλιά Εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης (των πρώτων χιλίων χρόνων μ.Χ.) είναι κι αυτή ορθόδοξη. Μετά διαφώνησαν και τα “χώρισαν” τα μαγαζιά. Αλλού οι Ορθόδοξοι, αλλού οι Καθολικοί κτλ. κτλ.

Τα αρχαία μαρτυρολόγια της Εκκλησίας της Ρώμης σημειώνουν τη 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης του «μάρτυρος Βαλεντίνου, πρεσβυτέρου Ρώμης» . Δυστυχώς όμως τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί για τον άγιο είναι ελλιπή.

Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino, λατινικά: Sanctus Valentinus), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Ο καθένας κάνει ότι θέλει

Άκου τώρα μπέρδεμα: Στην Αγγλικανική και στις Λουθηρανικές εκκλησίες, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αφαίρεσε από το γενικό Ρωμαιοκαθολικό ημερολόγιο, αφήνοντας το λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια και άλλες αγιογραφικές πηγές μιλάνε για τρεις (3) Άγιους Βαλεντίνους που σχετίζονται με τις 14 Φεβρουαρίου. Ο ένας ήταν Ρωμαίος ιερέας, ο δεύτερος ήταν επίσκοπος της Ιντεράμνα που τάφηκε στην Βία Φλαμινία έξω από τη Ρώμη και ο τρίτος λέγεται ότι είναι ένας άγιος που μαρτύρησε στη ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής.

Και γιατί προστατεύει τους ερωτευμένους;

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας. Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου. Αυτό έκαναν οι Χριστιανοί. Πάνω στις ημερομηνίες των αρχαίων γιορτών “κούμπωσαν” τις νέες Χριστιανικές γιορτές.

Υπάρχει ένας θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου. (τώρα γιατί της έστειλε γράμμα αφού ήταν τυφλή- μην το ψάχνεις!)

Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος, St. Valentine, agios Valentinos, Άγιος Βαλεντίνος, 14 Φεβρουαρίου, nikosonline.gr

Οι Άγγλοι τον έκαναν μόδα- οι Αμερικανοί το τερμάτισαν.

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Γιορτή των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τον αναφέρει μέχρι και ο Σαίξπηρ στον “Άμλετ”.

Στο πέρασμα των χρόνων, κατά τον 19ο αιώνα ήταν πολύ σύνηθες η ανταλλαγή μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων – από την απλή ανταλλαγή ευχών μέσω καρτών – έδωσαν στη γιορτή τον εμπορικό και καταναλωτικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Μετά τις κάρτες, τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, σειρά έχει η βιομηχανία των κοσμημάτων να οικειοποιηθεί την ημέρα των ερωτευμένων. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις και στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Οι Έλληνες ερωτευμένοι δεν θα έχουν άγιο;

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του.

Όταν όμως ο ξενόφερτος Άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν Αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Οι ανθοπώλες και οι λοιποί έμποροι κέρδισαν και καθιέρωσαν την γιορτή.

Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ο περίφημος Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Επίσης από το ένα αφτί μπήκε κι’ από το άλλο βγήκε. Έμποροι – Ιερά Σύνοδος σημειώσατε 1-0!

Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος, St. Valentine, agios Valentinos, Άγιος Βαλεντίνος, 14 Φεβρουαρίου, nikosonline.gr

Ακόμα και οι εικονογράφοι τα έχουν χαμένα μ’ αυτόν τον Άγιο. Άλλοι τον δείχνουν ως έναν άντρα μεγάλης ηλικίας (επάνω) κι’ άλλοι ως ένα γοητευτικό 35αρη (κάτω).

Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος, St. Valentine, agios Valentinos, Άγιος Βαλεντίνος, 14 Φεβρουαρίου, nikosonline.gr

Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος, St. Valentine, agios Valentinos, Άγιος Βαλεντίνος, 14 Φεβρουαρίου, nikosonline.gr

Το έργο του Jacopo Bassano “Ο Αγ. Βαλεντίνος βαπτίζει την Αγ. Λουκία (St. Valentine baptizing st. Lucilla)

Μεγάλοι έρωτες

Οι 10 μεγαλύτεροι έρωτες στην ιστορία: https://bit.ly/3rJQMfl

Μεγάλοι έρωτες χωρίς happy end! https://bit.ly/3GJwPd2

Οι 10 μεγαλύτεροι λογοτεχνικοί έρωτες όλων των εποχών https://bit.ly/36b22t1

————————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.