Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης;

Τα παλιά χρόνια οι επιφανείς Έλληνες που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του, έκαναν πολλά καλά για την πατρίδα. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Εθνικοί Ευεργέτες. Κάποιοι -πολύ λίγοι - ευτυχώς το συνεχίζουν ακόμα και σήμερα και όλοι μας ξέρουμε ποιοι είναι.

0
2483

Τα παλιά χρόνια οι επιφανείς Έλληνες που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του, έκαναν πολλά καλά για την πατρίδα. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Εθνικοί Ευεργέτες. Κάποιοι -πολύ λίγοι – ευτυχώς το συνεχίζουν ακόμα και σήμερα και όλοι μας ξέρουμε ποιοι είναι.

Και για να ξέρουμε να διαχωρίζουμε τα πράγματα, υπάρχουν Εθνικοί Ευεργέτες που βάζουν το χέρι στην τσέπη τους και προσφέρουν δεκάδες κοινωφελή ιδρύματα και έργα – και υπάρχουν και οι άλλοι που προσφέρουν βάζοντας το χέρι όχι στην δική τους τσέπη, αλλά στις τσέπες άλλων. Προσφέρουν έργο με δωρεές και χορηγίες από τρίτους. Θα το αναλύσουμε κι’ αυτό το θέμα κάποια στιγμή, γιατί σήμερα θέλω να δούμε και να μάθουμε ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης.

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

Όλοι ξέρουμε το πλανητάριο. Το Ευγενίδειο Ίδρυμα και τον Ευγένιο Ευγενίδη τον ξέρουμε;

Ο Ευγένιος Ευγενίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο 22 Δεκεμβρίου 1882 – επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – και πέθανε στο Vevey (κοντά στο Montreux) της Ελβετίας, 21 Απριλίου 1954. Ήταν γιος του Αγαπίου Ευγενίδη, ανώτατου δικαστικού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και της Χαρίκλειας Αφεντάκη. Είχε επίσης και μια νεαρότερη αδελφή, την Μαριάνθη, σύζυγο Γεωργίου Σίμου.

Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή στη Κωνσταντινούπολη και μετά το τέλος των σπουδών του, άρχισε να επιδίδεται σε ναυτιλιακές εργασίες. Στα 20 του βρήκε δουλειά σε μια Βρετανική ναυτιλιακή εταιρία, στην Doro’s Brothers όπου διακρίθηκε για την εργατικότητα και την ιδιαίτερη σκέψη του. Τέσσερα χρόνια αργότερα προσλήφθηκε ως γενικός διευθυντής στο ναυτιλιακό πρακτορείο Reppen και πριν τα 30 του έφτασε να διευθύνει την σουηδική εταιρεία “Χομ Λάιν”. Κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, φθάνοντας κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του να έχει αναπτύξει και να διευθύνει όλες τις σουηδικές ναυτιλιακές γραμμές στη Μεσόγειο έχοντας γίνει και ο ίδιος σημαντικός πλοιοκτήτης.

Διετέλεσε επίσης και γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας, στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα στην Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο του 1953 υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της οποίας διέθεσε το υπερωκεάνειο του Atlantic στη γραμμή Πειραιά-Νέα Υόρκη που προς τιμή της βασίλισσας το υπερωκεάνειο μετονομάσθηκε σε “Βασίλισσα Φρειδερίκη”. Επίσης τότε εγκαινίασε νέα τακτική ναυτιλιακή γραμμή Πειραιά-Νότια Αμερική με πρώτο πλοίο το φορτηγό “Αθήναι”.

Πριν το θάνατό του ζήτησε από τον Βασιλέα Παύλο σε ποιο επιστημονικό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά για την δημιουργία ενός απόλυτα πρωτοποριακού πνευματικού ιδρύματος. Συνέπεια αυτού ήταν να έλθει σε επαφές με πολλούς σημαντικούς επιστήμονες της εποχής από τις οποίες επαφές, κατέληξε στη δημιουργία του γνωστού Ιδρύματος Ευγενίδου.

Όταν τον Απρίλιο του 1954, έφυγε από τη ζωή, ήταν ήδη καθιερωμένος διεθνώς ως μεγάλου κύρους επιχειρηματική φυσιογνωμία και, στην πατρίδα του, ως εθνικός ευεργέτης. Πέθανε όπως είπαμε στο Vevey της Ελβετίας, στις 22 Απριλίου του 1954, στη διάρκεια μιας δεξίωσης. Για την αναγνώριση των υπηρεσιών του, τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα.

Το ίδρυμα Ευγενίδου

Γνωστό και ως Ευγενίδειο Ίδρυμα, είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1956, σύμφωνα με την επιθυμία του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος με την διαθήκη του διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τη σύσταση και λειτουργία του ιδρύματος.

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

Στις 10 Φεβρουαρίου 1956 με σχετικό Βασιλικό Διάταγμα συνεστήθη το “Ίδρυμα Ευγενίδου” και κατά την επιθυμία του τέθηκε υπό την διοίκηση της αδελφής του Μαριάνθης Σίμου. Από τότε άρχισαν να πραγματοποιούνται οι σκοποί που οραματίσθηκε ο Ευγενίδης καθώς και η πλήρωση μιας από τις βασικότερες τότε ανάγκες της χώρας με την έκδοση τεχνικών βιβλίων αρχικά τόσο σε θεωρητικό τομέα όσο και σε τεχνικούς – πρακτικούς τομείς. Ήταν το πρώτο ίδρυμα στη Χώρα που εφάρμοσε την Τεχνική και Τεχνολογική Βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο και σπουδαστή τεχνικών σχολών ιδιαίτερα εκείνων των Δημοσίων Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, με πολύ χαμηλό κόστος.

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.grΗ έδρα του Ιδρύματος σήμερα βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού, κοντά στο Δέλτα του Φαλήρου οι εγκαταστάσεις του οποίου περιλαμβάνουν το Ευγενίδειο Πλανητάριο, Διαδραστική Έκθεση Φυσικής και Βιοτεχνολογίας (σε τρεις ορόφους), μεγάλη βιβλιοθήκη και συνεδριακούς χώρους. Έργο του ιδρύματος είναι επίσης η ετήσια απονομή υποτροφιών και η έκδοση τεχνικών και ναυτιλιακών βιβλίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Για την πολυδιάστατη προσφορά του Ιδρύματος στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 1965 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το Ίδρυμα Ευγενίδου βασίζεται μέχρι σήμερα σε ιδίους πόρους χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο την Πολιτεία για την συντήρηση και όλες του τις δραστηριότητες.

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος θα σας διαφωτίσει γι’ αυτά που κάνει και για όλες τις δράσεις του: https://www.eef.edu.gr/

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

Το Ευγενίδειο Ίδρυμα το 1966

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

Ευγενίδειο Πλανητάριο

Το Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι μέρος του Ιδρύματος Ευγενίδου το οποίο δημιουργήθηκε όπως είπαμε με την διαθήκη του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υλοποιεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια το όραμα του Ευγενίδη, χωρίς καμιά επιδότηση από την Πολιτεία. Ο Ευγενίδης και οι επίγονοί του, φρόντισαν να εξασφαλίσουν το μέλλον και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος διαθέτοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για τον σκοπό αυτόν. Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.grΜετά το θάνατο του Ευγένιου Ευγενίδη, την προεδρία και διαχείριση του Ιδρύματος ανέλαβε η αδελφή του, αείμνηστη Μαριάνθη Σίμου. Υπό την εποπτεία της ολοκληρώθηκε το 1966 η κατασκευή των κτιριακών υποδομών, επί της Λεωφόρου Συγγρού στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, όπου έκτοτε στεγάζεται το Ίδρυμα. Τη Μαριάνθη Σίμου διαδέχθηκε, μετά τον θάνατό της το 1981, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ο στενός συνεργάτης και διάδοχος του Ευγένιου Ευγενίδη στον επιχειρηματικό χώρο, Νίκος Βερνίκος – Ευγενίδης. Σήμερα, την ευθύνη για την ανάπτυξη της νέας στρατηγικής του Ιδρύματος έχει ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης (αριστερά), νέος Πρόεδρος από το 2000 και συνεχιστής του έργου του ιδρυτή του τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον κοινωνικό στίβο.

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αδελφή του Ευγένιου Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου.

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλληνες Εθνικοί ευεργέτες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ: Ο λωποδύτης φιλάνθρωπος https://bit.ly/2t7a2Vu

ΣΙΜΩΝ ΣΙΝΑΣ: Δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα https://bit.ly/2MBTnl3

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες πια https://bit.ly/2iJA9gC

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ: Έβαλε τη βάση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων https://bit.ly/2Ms5h5f

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

Το ιστιοφόρο “Ευγένιος Ευγενίδης”

Το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», μια κομψή τρικάταρτη σκούνα του 1929, σε μαγεύει καταρχήν με την ιστορία του. Η ζωή του ξεκινά από ένα φημισμένο ναυπηγείο στη βροχερή Σκωτία, ως “Sunbeam II”, ακολουθούν κρουαζιέρες αναψυχής στα ζεστά νερά της Μεσογείου, και στη συνέχεια, μυστικές αποστολές διάσωσης αγωνιστών της Αντίστασης στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η δράση συνεχίζει μεταπολεμικά στις βόρειες θάλασσες, όπου το πλοίο, υπό σουηδική κυριότητα, λειτουργεί πλέον ως εκπαιδευτικό, για να καταλήξει αμέσως μετά στα ηλιόλουστα ελληνικά νερά, εκπαιδεύοντας τους ναυτικούς δόκιμους στην Ύδρα.

Τα τελευταία χρόνια, το πλοίο παρέμενε σιωπηλά αραγμένο και παρατημένο στον Φλοίσβο, περιμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, που τελικά φαίνεται ότι ήλθε. Το Πολεμικό Ναυτικό μας, ανέλαβε δυναμικά μια επιχείρηση διάσωσης διαφορετική από κάθε άλλη: να ξαναφέρει στη θαλασσινή ζωή το ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», να μεριμνήσει για την άμεση επισκευή και τον επανεξοπλισμό του. Και ακόμη περισσότερο, να δώσει πνοή σε ένα σκαρί που σήμερα φαίνεται να τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ευγενίδης, Evgenios Evgenidis, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Πλανητάριο, Εφοπλιστής, efoplistis, Εθνικός Ευεργέτης, nikosonline.gr

—————————————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.