Βραβεία Αρχιτεκτονικής

Ο θεσμός των Βραβείων Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2000, τα βραβεία απονέμονται ανά τετραετία και αφορούν αρχιτεκτονικά έργα, υποδειγματικά ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Τα προς κρίση έργα για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017 πρέπει να είναι έργα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και να έχουν ολοκληρωθεί το διάστημα 2013‐2017.

0
1309

Ο θεσμός των Βραβείων Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2000, τα βραβεία απονέμονται ανά τετραετία και αφορούν αρχιτεκτονικά έργα, υποδειγματικά ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Τα προς κρίση έργα για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2017, πρέπει να είναι έργα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και να έχουν ολοκληρωθεί το διάστημα 2013‐2017.

Τα έργα αυτά εντάσσονται σε 3 κατηγορίες: τις κατοικίες, τα κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας και την ανακαίνιση. Προβλέπεται η απονομή ενός βραβείου ανά κατηγορία, και φέτος οι συμμετοχές αφορούν σε: 30 κατοικίες, 18 κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας και 44 ανακαινίσεις.

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

Το φετινό βραβείο είναι ένα.

Φέτος λοιπόν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (EIA) απένειμε μόνο ένα βραβείο, στην πολυκατοικία «Inside Out» του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά, μια και ήταν το μόνο κτίριο  που εκπληρούσε όλες τις προδιαγραφές. Δεν βρέθηκε ούτε ένα κτίριο κοινόχρηστης λειτουργίας ή κάποιο ανακαινισμένο που να άξιζε βραβείο. Τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

Το έργο του αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά, μια πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό, διακρίθηκε για τη συνθετική του ποιότητα και τις κατασκευαστικές λύσεις που εφαρμόστηκαν. Τα οροφοδιαμερίσματα μοιάζουν να αναπτύσσονται σε μια κάθετη νοητή συνέχεια με τη γωνία του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ ο χώρος της εισόδου αποκτά κεντρική σημασία στην αισθητική του οικοδομικού συνόλου. Η εξωτερική όψη του κτιρίου κάνει ένα ενδιαφέρον «παιχνίδι» με τους όγκους και τα παράθυρα, πλήρως ανοιγόμενα όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας, δημιουργώντας μια εντύπωση «μονολιθική αλλά ταυτόχρονα διαφανή».

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

O Nίκος Kτενάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960 και σπούδασε στην Cooper Union, NY, στο Columbia University, New York, στο Queens College, Queens, New York, στο Syracuse University, Syracuse, New York, στο AIFS/ University of London, London και στο Cornell University, NY, από όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο της αρχιτεκτονικής το 1983. Δίδαξε σε μεγάλα πανεπιστήμια, πήρε το πρώτο Bραβείο στο Europan 2 στην Speyer στη Γερμανία το 1991, αλλά και διάφορα ακόμη βραβεία σε Ευρωπαϊκούς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Mies van der Rohe το 2001 και το 2003. Το 2008 το ΕΙΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής του απένειμε το ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου του. Ο Νίκος Κτενάς ως ένας σύγχρονος μετανάστης, ζει και κινείται μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας και εξακολουθεί να διδάσκει και να διδάσκεται.

———————————

Άλλα εντυπωσιακά και βραβευμένα κτίρια στην Ελλάδα

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το αθηναϊκό γραφείο “ΤΑΝ” (Tense Architecture Network) βρέθηκε υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2015 με ένα εντυπωσιακό project μιας κατοικίας στα Μέγαρα (φωτογραφία πανω). Το καινοτόμο σε σχεδιασμό κτίριο, με την πρωτότυπη γεωμετρία, έκανε αίσθηση καθώς ξεπρόβαλε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα του κάμπου και στρέφονταν προς τα επιβλητικά Γεράνια Όρη. Αυτή η κατοικία στα Μέγαρα έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από διεθνείς δημοσιεύσεις και παρουσιάστηκε σε πληθώρα δημοσιευμάτων.

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

Ρίχνοντας μια ματιά π.χ στο Οrizon στην Αντίπαρο (φωτογραφία πάνω), αντιλαμβάνεται κανείς τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η ελληνική αρχιτεκτονική, η οποία αποσπά διακρίσεις και σε διεθνές επίπεδο.

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

Ισότιμους επαίνους απέσπασαν τρία έργα ανακαινίσεων, όπως η μετατροπή πρώην καπναποθήκης σε ξενοδοχείο στη Δράμα (φωτογραφία πάνω), η διαμόρφωση γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά και κατοικίας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Για το ξενοδοχείο Hydrama της Δράμας διαβάστε σχετικό άρθρο: https://bit.ly/2F75FNl

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017, ΝΙΚΟΣ ΚΤΕΝΑΣ, INSIDEOUT, VRAVEIO ARXITEKTONIKIS, ARCHITECTURE, nikosonline.gr

Επίσης η επιτροπή απένειμε μόνο διακρίσεις για το ελαιουργείο της Πύλου (φωτογραφία πάνω), για το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη, για κτίριο παραγωγής καλλυντικών κ.ά. όχι γιατί οι μελέτες δεν ήταν αξιόλογες, αλλά εξαιτίας των προβλημάτων που συνήθως ακολουθούν την εφαρμογή τους.

————————–

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σπίτι στην Κάρπαθο: https://bit.ly/2UoaD45

Ξενοδοχείο στην Κουρούτα: https://bit.ly/2Oy1hNx

Lollo’s Atene: https://bit.ly/2UdYNcK

Καλοκαιρινό σπίτι στην Πελοπόννησο: https://bit.ly/2tg9sEn

Σπίτι στην Τζιά: https://bit.ly/2D7N7xp

Ποιου είναι αυτό το ξενοδοχείο; https://bit.ly/2EfezM5

Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο κήπου: https://bit.ly/2xbTnBl

Αν υπάρχει το χρήμα: https://bit.ly/2GTjPrc

Στην Τήνο μια από τις πιο εντυπωσιακές πισίνες στον κόσμο: https://bit.ly/2GKQpeM

Τι θα γίνει το εργοστάσιο του Παπαστράτου; https://bit.ly/2QuqPev

Πως θα γίνει το Μικρολίμανο: https://bit.ly/2O1PoT6

Το Φάληρο αλλάζει: https://bit.ly/2XIug5x

———————————————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.