Πορνεία, ναρκωτικά και πόνος…

Πως είναι να ζεις μια ζωή που ισοδυναμεί με πολλές; Μόνο αυτή θα μπορούσε να μας το πει. Μόνο αυτή η μοναδική γυναίκα που συγκίνησε εκατομμύρια ακροατές σε όλον τον κόσμο. Παιδί ήμουν όταν την πρωτάκουσα και ένιωσα τον πόνο της….

2
5548

Πως είναι να ζεις μια ζωή που ισοδυναμεί με πολλές; Μόνο αυτή θα μπορούσε να μας το πει. Μόνο αυτή η μοναδική γυναίκα που με τις ερμηνείες της συγκίνησε εκατομμύρια ακροατές σε όλον τον κόσμο.

Παιδί ήμουν όταν την πρωτάκουσα και ένιωσα τον πόνο της… Μεγαλώνοντας και αντιλαμβανόμενος περισσότερα, άρχισα να αγοράζω τους δίσκους της και να την ακούω με τις ώρες. Είδα και την ταινία Lady Sings the blues για την ζωή της, με την Diana Ross. Όταν μεταφράστηκε η αυτοβιογραφία της, την ρούφηξα, κι’ έτσι μπόρεσα να καταλάβω από πού πηγάζει όλος αυτός ο πόνος. Της είχαν πληγώσει τα φτερά, αλλά εκείνη κατάφερε και πέταξε…

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

Η Billie Holiday, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1915 στην Φιλαδέλφεια, μεγάλωσε στην Βαλτιμόρη και ήταν διακεκριμένη τραγουδίστρια και συνθέτρια της Jazz. Μπορεί να έγινε γνωστή τραγουδώντας συνθέσεις άλλων δημιουργών, αλλά από κάποια στιγμή και μετά άρχισε και εκείνη να γράφει τραγούδια, ορισμένα από τα οποία – όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child – θεωρούνται all time jazz classics. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες, χαρακτηρίζεται σαν η επιφανέστερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ. Θεωρείται πως οι εγκάρδιες ερμηνείες της βρίσκονται στον αντίποδα των περισσότερο χαρούμενων αυτοσχεδιασμών της Ella Fitzgerald.

“H μαμά και ο μπαμπάς ήταν ακόμα παιδιά όταν παντρεύτηκαν. Αυτός ήταν δεκαοκτώ χρονών, εκείνη δεκαπέντε κι εγώ τριών.”

Η ιστορία της ζωής της είναι γεμάτη ανατροπές και βάσανα. Κατ’ αρχήν σε επίσημα έγγραφα εμφανίζονται μία πληθώρα παραλλαγών του πραγματικού ονόματός της. Ήταν γνωστή κυρίως ως Eleanora Fagan, σύμφωνα με το επώνυμο της μητέρας της, ωστόσο σε νοσοκομειακά έγγραφα αναφέρεται ως Eleanor Harris. Στην παιδική της ηλικία απέκτησε το παρατσούκλι Billie, ενώ βαφτίστηκε με το όνομα Eleanor Gough. Παράλληλα ήταν γνωστή ως Madge. Σε εφηβική ηλικία άρχισε να χρησιμοποιεί συστηματικά το όνομα Billie, πιθανώς λόγω της εκτίμησης που έτρεφε για την ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Billie Dove, ενώ αργότερα υιοθέτησε το επώνυμο του πατέρα της, ελαφρά παραλλαγμένο (Halliday), με το οποίο ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της στο τραγούδι. Ο τζαζ μουσικός Lester Young της έδωσε επίσης το γνωστό παρωνύμιο Lady Day.

Τα παιδικά της χρόνια χαρακτηρίστηκαν από έντονες δυσκολίες. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια αρνούμενος να αναγνωρίσει την πατρότητα της, κάτι που τελικά έκανε μόνο μετά την πρώτη επαγγελματική επιτυχία της. Ο ίδιος ήταν επίσης μουσικός, παίζοντας κιθάρα σε μεγάλες ορχήστρες. Στην αυτοβιογραφία της περιγράφει την κακομεταχείρισή της από συγγενείς με τους οποίους αναγκάστηκε να συμβιώσει όταν η μητέρα της, την εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα φυλακίστηκε για πορνεία.

Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, τραγουδώντας σε μικρούς χώρους του Brooklyn. Ο μουσικός παραγωγός και κυνηγός ταλέντων Τζον Χάμοντ ήταν ο πρώτος που διέκρινε τις δυνατότητές της και οργάνωσε τις πρώτες ηχογραφήσεις της, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Benny Goodman. Από το 1935 ηχογραφούσε συστηματικά, αποκτώντας σταδιακά ένα ευρύτερο ακροατήριο. Υπήρξε από τις πρώτες μαύρες τραγουδίστριες που συμμετείχαν σε ορχήστρα λευκών, συνεργαζόμενη με τον Artie Shaw το 1938, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940 αποτελούσε μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες. Όταν άρχισε να τραγουδάει το Strange Fruit – ένα τραγούδι που μιλάει για το λιντσάρισμα των μαύρων από τους λευκούς – στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση, όπου της έκαναν την ζωή κόλαση. Την παρακολουθούσαν στενά.

Όλοι μιλούσαν για την υπέροχη τραγουδίστρια με τις ορχιδέες ή τις γαρδένιες στα μαλλιά. 

Αλλά τα πράγματα δεν έφτιαξαν. Την ίδια περίοδο, πολλά προβλήματα σημάδεψαν την προσωπική ζωή της, σε αντιδιαστολή με την επιτυχημένη επαγγελματική εξέλιξή της. Άρχισε να χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που για να μην φαίνονται τα τρυπήματα από τις σύριγγες στα χέρια της, καθιέρωσε τα μακριά γάντια.

Η δίωξη ναρκωτικών είχε πάθει εμμονή μαζί της. Την παρακολουθούσαν, την παγίδευαν, την ξευτίλιζαν στα ΜΜΕ, μέχρι και στην φυλακή την έστειλαν για ένα χρόνο. Την έσερναν σε αστυνομικά τμήματα, στο αυτόφωρο, σε δικαστικά μέγαρα, αλλά εκείνη δεν έβαζε μυαλό. Παράλληλα συνδεόταν συχνά με συντρόφους που την κακομεταχειρίστηκαν. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την εξάρτηση από το αλκοόλ η υγεία της επιδεινώθηκε. Συνέχισε να τραγουδά και να περιοδεύει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ωστόσο η φωνή της τραχύνθηκε εμφανώς από τις καταχρήσεις. Πέθανε από κίρρωση του ήπατος σε ηλικία 44 ετών και σε δεινή οικονομική κατάσταση, έχοντας χάσει τα κέρδη της από τη μουσική.

billie-holiday-new-york-post, Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

Η είδηση του θανάτου της έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες

“Tο μόνο που σου προσφέρουν τα ναρκωτικά είναι να σε σκοτώνουν… αργά και βασανιστικά. Και σκοτώνουν μαζί και όλους όσοι είναι γύρω σου.”

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

1949, η Billie Holiday στο αυτόφωρο για παράνομη χρήση ναρκωτικών

“Mη με απειλείς με την αγάπη, μωρό μου. Ας περπατήσουμε απλά στη βροχή.”

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

“Mερικές φορές είναι χειρότερο να κερδίσεις μια μάχη από το να την χάσεις.”

billie_holiday

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues, Νταϊάνα Ρος

Η Diana Ross (δεξιά) έχει παίξει στην ταινία Lady Sings the Blues την ζωή της Billie Holiday

“Δεν μπορείς να αντιγράφεις κάποιον άλλον και να περιμένεις να πετύχεις κάτι. Αν αντιγράφεις, σημαίνει πως δουλεύεις χωρίς πραγματικό συναίσθημα.”

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

American jazz musician Count Basie, Billie Holiday

Κι’ άλλα άρθρα για μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές

STEVIE WONDER: Respect Stevie Wonder https://bit.ly/2zsRoxg

MARVIN GAYE: Τον σκότωσε ο πατέρας του https://bit.ly/2YUxjKP

BOB MARLEY: Μεγάλος μουσικός και χασικλής https://bit.ly/2IiV6we

NINA SIMONE: Την χτυπούσε μέχρι να δει αίμα https://bit.ly/2Tb5RVR

CHET BAKER: Η ηρωίνη του έτρωγε τα σωθικά https://bit.ly/2WMtzZq

JIM MORRISON: “Θέλετε να σας δείξω το πουλί μου;” https://bit.ly/2WFQXrq

JOHN LENNON: Η δολοφονία του https://bit.ly/3fCPHxZ

SLIM GAILLARD: Εγκαταλείφθηκε στην Κρήτη https://bit.ly/3dB7Vhr

MADONNA: Η καθολική εκκλησία και το “Like a Prayerhttps://bit.ly/2yPcxBV

MICHAEL JACKSON: Αυτό το μοναδικό… “Thriller” https://bit.ly/3dECD9h

DONNA SUMMER: 40 χρόνια… I feel love https://bit.ly/2zxc5rK

BEATLES: Κατάφεραν το ακατόρθωτο https://bit.ly/2WmQHi4

BAND AID: Όλη η ιστορία στο παρασκήνιο https://bit.ly/2zvUznL

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: «Κατά τον δαίμονα εαυτού» https://bit.ly/3bgKAjC

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ: Τι σημαίνει αυτό; https://bit.ly/2WKlOmK

 Billie Holiday, Μπίλι Χόλιντέϊ, Jazz, Blues,

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Η Billie Holiday, ήταν συγκλονιστικήΑμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της Jazz. Περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες της σε συνθέσεις άλλων μουσικών και τις φωνητικές ικανότητές της, η ίδια έγραψε περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κλασικά του τζαζ ρεπερτορίου, όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child. Χαρακτηρίζεται συχνά ως η επιφανέστερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Ερμήνευσε επίσης τραγούδια τουBlues ρεπερτορίου. Θεωρείται πως οι μελαγχολικές ερμηνείες της βρίσκονται στον αντίποδα των περισσότερο χαρούμενων αυτοσχεδιασμών της Ella Fitzgerald. Τραγουδούσε συνήθως φορώντας ένα φρέσκο λουλούδι στα μαλλιά (ορχιδέα ή γαρδένια), και γάντια που έφταναν πάνω απ’ τον αγκώνα για να μην φαίνονται τα τρυπήματα από τις ενέσεις. Ήταν εθισμένη σε ουσίες. Διαβάστε τα πάντα γι’ αυτήν στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=34394 […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.