Που βρίσκεται αυτή η μεσαιωνική πόλη;

Βρίσκεται κρυμμένη στις πλαγιές ενός τεράστιου βράχου και είναι ίσως η ομορφότερη κρυμμένη πόλη του κόσμου. Και δεν είναι υπερβολή… Το θέαμα είναι μοναδικό: Αντικρίζεις ένα τεράστιο βράχο ύψους 300 μέτρων, γυμνό και απότομο, αλλά ο νους σου δεν πάει ότι πίσω απ’ αυτόν τον βράχο βρίσκεται σκαρφαλωμένη μια μικρή παλιά πόλη.

0
2569

Βρίσκεται κρυμμένη στις πλαγιές ενός τεράστιου βράχου και είναι ίσως η ομορφότερη κρυμμένη πόλη του κόσμου. Και δεν είναι υπερβολή… Το θέαμα είναι μοναδικό: Αντικρίζεις ένα τεράστιο βράχο ύψους 300 μέτρων, γυμνό και απότομο, αλλά ο νους σου δεν πάει ότι πίσω απ’ αυτόν τον βράχο βρίσκεται σκαρφαλωμένη μια μικρή παλιά πόλη.

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Σε μία από τις πλαγιές του βράχου βρίσκεται χτισμένη μια μεσαιωνική πολιτεία ζωσμένη από τείχη, επάλξεις και πύργους… και απ’ ότι ίσως θα καταλάβατε σας μιλάω για το περίφημο κάστρο της Μονεμβασιάς. Ένα κάστρο που μέσα του κρύβει, σπίτια, ξενώνες, μαγαζάκια και πολύ ήσυχα cafe και bar. Το μόνο άσχημο είναι ότι οι ντόπιοι πούλησαν πάρα πολλά ακίνητα σε ξένους και ειδικότερα σε Γερμανούς και Ελβετούς.

Η ιστορία του βράχου της Μονεμβασιάς ξεκινάει το 375 μ.Χ. όταν μετά από ένα ισχυρό σεισμό ο βράχος αποσπάστηκε από τη ξηρά και έτσι δημιούργησε ένα φυσικό καταφύγιο. Η ιδιαιτερότητα του βράχου που μοιάζει να είναι έτοιμος να σαλπάρει, τον έκανε απροσπέλαστο ιδιαίτερα από την νοτιοανατολική πλευρά του. Γι’ αυτό και πολύ γρήγορα χτίστηκε το κάστρο από τους κυνηγημένους Λάκωνες που υπέφεραν από τις επιδρομές κυρίως των πειρατών.

H Μονεμβασιά είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς αλλά και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας.

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Η Μονεμβάσια έχει πολλές ονομασίες. Την λένε Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους και ως Μαλβαζία. Στην πραγματικότητα το όνομά της προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου στο Νομό Λακωνίας. Στις μέρες μας είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό της φρούριο. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Η είσοδος στο κάστρο. Εδώ σταματούν όλα τα αυτοκίνητα και συνεχίζετε με τα πόδια.

Μονεμβασιά

Μέσα στο κάστρο δεν μπαίνει φυσικά αυτοκίνητο και αυτόματα η όλη ατμόσφαιρα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Μικρά κομψά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, εστιατόρια, καφενεία, και πολλά σπίτια, ανακαινισμένα, συμπληρώνουν το σκηνικό. Και επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ, πολλοί την αποκαλούν, το «Γιβραλτάρ της ανατολής». Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και με την απίστευτη θέα.

Η παλαιά πόλη έχει 90 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Στο κάστρο μένουν μόνιμα 10-20 οικογένειες, από τη γέφυρα όμως που τον ενώνει με τη στεριά, χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο περνούν την πύλη του. Είναι σαν να μπαίνεις στη μηχανή του χρόνου. Τα χάνεις. Μεταφέρεσαι σε μία άλλη εποχή και ξαναζείς σκηνές ζωής του παρελθόντος παρατηρώντας τα χτίσματα, τα σημάδια από τα βόλια, ή περπατώντας στα ακανόνιστα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας και στα περάσματα με τις ψηλές καμάρες.

Στην αρχή θα περιπλανηθείς στη Κάτω Πόλη. Αυτή όμως που χτίστηκε πρώτη είναι η Επάνω Πόλη στη κορυφή του βράχου, όπου κατοικούσαν οι άρχοντες και ήταν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών. Η Επάνω Πόλη είναι πια ερημωμένη, δεσπόζει όμως ο ναός της Αγίας Σοφίας και διασώζονται οι τρεις εντυπωσιακών διαστάσεων κοινόχρηστες στέρνες. Από την άλλη, η Κάτω Πόλη με τα δαιδαλώδη δρομάκια της θυμίζει μικρό λαβύρινθο, ενώ τα σπίτια λόγω έλλειψης χώρου μοιάζουν να καβαλάνε το ένα πάνω στο άλλο. Θα εντυπωσιαστείς από την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Το κεντρικό καλντερίμι είναι γεμάτο τουριστικά μαγαζιά, ρεσεψιόν ξενώνων και εστιατόρια.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά που αρχίζουν αριστερά μετά το μικρό τούνελ της πύλης βρίσκεσαι στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τη βεράντα που κρέμεται πάνω από το Μυρτώο πέλαγος και που ο ίδιος ο ποιητής παρομοίωσε εύστοχα το βράχο της Μονεμβασιάς με πέτρινο καράβι. Στη συνέχεια χάνεσαι ξανά και ξανά στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα αρχοντικά, θαυμάζεις τις βυζαντινές εκκλησίες (40 τον αριθμό) και το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο διατηρητέο κτήριο μουσουλμανικού τεμένους.

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Σίγουρα αξίζει να δεις την ερημωμένη Επάνω Πόλη μέσω του πέτρινου στριφογυριστού ανηφορικού μονοπατιού (η ανάβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά, που αν δεν είστε συνηθισμένοι θα σας βγει η πίστη). Φτάνοντας όμως εντυπωσιάζεσαι από την ανεπανάληπτη θέα και από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που έχτισε η γυναίκα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου σε ανάμνηση εκείνης στη Κωνσταντινούπολη.

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Μονεμβασιά, Παλιά πόλη, Κάστρο

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά

———————————————-

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: https://www.nikosonline.gr/category/ελλάδα-2/

—————————————-

nikosonline.gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Μονεμβασιά,

Διαβάστε επίσης: «Στην Μονεμβασιά ένας από τους καλύτερους ξενώνες του κόσμου»

https://www.nikosonline.gr/στην-μονεμβασιά-ένας-από-τους-καλύτερ/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.