Πρέπει να είναι πολύ ωραίο

Έβλεπα φωτογραφίες και το χάζευα. Πρέπει να το έκαναν πολύ ωραίο απ’ ότι κατάλαβα. Βέβαια πριν βγάλω τελικό συμπέρασμα πρέπει να το δω και από κοντά… γιατί σαν Έλληνες θα πρέπει πάλι να έχουν κάνει και μερικές προχειρότητες ή τσαπατσουλιές….

0
1233

Έβλεπα φωτογραφίες και το χάζευα. Πρέπει να το έκαναν πολύ ωραίο απ’ ότι κατάλαβα από τις φωτο και τις μακέτες. Επίσης είναι το μουσείο που έκανε τα πιο πρωτότυπα εγκαίνια. Θα διαβάσετε πιο κάτω. 

Έμεινε κλειστό εννιά χρόνια, ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και μας περιμένει με όλη την ιστορία και τους θησαυρούς της Βοιωτίας. Το αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας, είναι ένα υπερσύγχρονο μουσείο, αντάξιο της μακράς ιστορίας των βοιωτικών πόλεων και των πλούσιων ευρημάτων που έφεραν στο φως οι μακροχρόνιες ανασκαφικές έρευνες πλειάδας αρχαιολόγων, αποκτά η γη του Ηρακλή, του Διόνυσου, του Κάδμου, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, του Πίνδαρου…

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΘΗΒΑ,

Διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. (από ένα σύνολο 2.692 τ.μ. στεγασμένων χώρων), όπου παρουσιάζονται σχεδόν 2.900 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα και έργα όλων των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Σφραγιδοκύλινδροι από την Ανατολή, οι πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες της Τανάγρας, οι Κούροι από το ιερό του Πτώου Απόλλωνα, επιγραφές στη Γραμμική Β, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό ανάγλυφο στο δυτικό πρανές του λόφου της Καδμείας.

Οι πλούσιες συλλογές του αντανακλούν την ιστορία της Θήβας, τρίτης ηγεμονικής δύναμης της αρχαιότητας, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη. Στο μουσείο στεγάζονται αρχαιότητες της Βοιωτίας και ως εκ τούτου συνιστά κιβωτό πολιτισμού και θησαυροφυλάκιο ιστορικών κειμηλίων, πνευματική περιουσία όλης της ανθρωπότητας. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζονται η ιστορία του μουσείου και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή (ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα), οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.

Είναι εντυπωσιακό όμως, πως όλα τα μεγάλα και δοξασμένα βασίλεια της αρχαίας Ελλάδας, όπως: Θήβα, Μέγαρα, Κόρινθος, Σπάρτη κ.α. στην σύγχρονη εποχή είναι πόλεις που έχουν τα χάλια τους.

DSCN2778

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει έως τα θεμέλια του μουσείου, εκεί όπου διατηρείται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας, τάφοι του 17ου αιώνα π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας (13ος αι. π.Χ.). Η γοητευτική περιήγηση συνεχίζεται στον αύλειο χώρο, όπου εκτίθενται λίθινα μνημεία, και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στον μεσαιωνικό πύργο.

DSCN2776

Έπειτα από εννέα χρόνια, που παρέμενε κλειστό λόγω της επέκτασης και της ανακαίνισις του, άνοιξε με σπάνιες και μοναδικές στο είδος τους συλλογές και μοναδικά ευρήματα.

1_M

Υπέροχα ειδώλια από το Ακραίφνιο (αρχές 5ου αιώνα)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΘΗΒΑ,

25-2-630_29-540_M

Άγαλμα Κούρου από το ιερό του Πτώου Απόλλωνος (μέσα 6ου π.Χ. αιώνα)

mouseio_8hbas

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας.

αλεξιου

Η Χάρις Αλεξίου, που ως γνωστόν είναι από την Θήβα, βοήθησε ποικιλοτρόπως, και στα εγκαίνια οργάνωσε το «7 Γυναίκες τραγουδούν για το Μουσείο της Θήβας» (7 επί Θήβας), με τις: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα και φυσικά την ίδια.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΘΗΒΑ,

CFFF1179B7E8317970AFFDF68D6FBC06

Μια ματιά στα Μουσεία μας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

—————————————————

Διαφορετικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα: https://bit.ly/2PhpdX2

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Τα δημοφιλέστερα μουσεία μας: https://bit.ly/2TaDS7F

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΘΗΒΑ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.