Μουσείο Μπενάκη, προσεχώς…

Αρκετές εκθέσεις έχει συμπεριλάβει στο προγραμματισμό του το Μουσείο Μπενάκη με πιο σημαντικές τις δύο εκθέσεις για τον Ελ Γκρέκο η πρώτη με τίτλο «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» που θα εγκαινιαστεί στις 12/11 και η δεύτερη «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» που θα ακολουθήσει και θα εγκαινιαστεί στις 21 Νοεμβρίου αλλά και την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη "Ο Βύρωνας και η Κεφαλονιά" καθώς επίσης και Μόδα και η έκθεση φωτογραφίας "Δεκεμβριανά" που επικεντρώνεται στην περίοδο του εμφυλίου.

0
699
Μουσείο Μπενάκη, εικαστικά, ζωγραφική, εκθέσεις, γλυπτική

Αρκετές εκθέσεις έχει συμπεριλάβει στο προγραμματισμό του το Μουσείο Μπενάκη με πιο σημαντικές τις δύο εκθέσεις για τον Ελ Γκρέκο η πρώτη με τίτλο «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» που θα εγκαινιαστεί στις 12/11 και η δεύτερη «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» που θα ακολουθήσει και θα εγκαινιαστεί στις 21 Νοεμβρίου αλλά και την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη “Ο Βύρωνας και η Κεφαλονιά” καθώς επίσης και Μόδα και η έκθεση φωτογραφίας “Δεκεμβριανά” που επικεντρώνεται στην περίοδο του εμφυλίου.

Μουσείο Μπενάκη, εικαστικά, ζωγραφική, εκθέσεις, γλυπτική

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη η ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη [φωτογραφία πάνω] «Ο Βύρωνας στην Κεφαλλονιά» με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μαζί με μια πολύ συγκεκριμένη, όσο και ευτυχή συγκυρία. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη. Την επιμέλεια έχει ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Τo Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία Like New! εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε —και κατά προέκταση χαρακτηρίζουμε— υλικά αντικείμενα ποικίλης μορφής, τα οποία συναντάμε τυχαία ή επιλέγουμε να μας περιβάλλουν. Αντικείμενα τα οποία ήταν ή εξακολουθούν να είναι για εμάς γνώριμα ή άγνωστα, έντονα ή διακριτικά, παλιά ή καινούρια. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι: Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Βασίλης Μαρκοσιάν, Aργύρης Σαρασλανίδης & Simoni Fontana, Cacao Rocks, Franco Fasoli (AR) και Anthony Lister (AU) και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Η θεματική ομαδική έκθεση More or Less σε εικαστική επιμέλεια Ανδρέα Φακή εξετάζει τη φύση του έργου έξι εικαστικών-Greg Papagrigoriou, Πάρις Κούτσικος, D!, SNRS, L’Atlas (FR) και John Fekner (US)- και επιδιώκει να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα, να δώσει την αρμόζουσα έμφαση στη διαφορετική τους αισθητική διάσταση. 

Το Depression Era [Η εποχή της κατάθλιψης] το οποίο αποτελείται από μια κολεκτίβα καλλιτεχνών, ερευνητών, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων, δημοσιογράφων και θεωρητικών με έδρα στην Αθήνα- παρακολουθεί την ιστορική καμπή που συντελείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Φιλοδοξία της ομάδας είναι να αποτυπώσει –μέσα από εικόνες και κείμενα– γεγονότα και καταστάσεις που είναι χαρακτηριστικές της περιόδου ύφεσης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου.

Μουσείο Μπενάκη, εικαστικά, ζωγραφική, εκθέσεις, γλυπτική

Το έργο «Προμαχώνες» της Βένιας Δημητρακοπούλου [φωτογραφία πάνω] που θα παρουσιάζεται από τις 6 Νοεμβρίου είναι μια μνημειακής κλίμακας γλυπτική εγκατάσταση κατασκευασμένη από σίδερο η οποία «σχολιάζει» την ίδια τη φύση και τα όρια της γλυπτικής φόρμας και της υλικότητάς της.

«Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στις 12 Νοεμβρίου και πραγματοποιείται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό υλικό από τα Αρχεία του Τολέδο και της Μαδρίτης, χειρόγραφα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, καθώς και τέσσερις προσωπογραφίες του Γκρέκο από τις συλλογές του Museo del Prado, του Museo del Greco στο Τολέδο καθώς και από μια ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού.

«Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» που θα ακολουθήσει και θα εγκαινιαστεί στις 21 Νοεμβρίου είναι επικεντρωμένη σε δύο έργα της ιταλικής περιόδου του Έλληνα ζωγράφου που φυλάσσονται στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για τη Βάπτιση του Χριστού και την Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά. Η έκθεση διερευνά τα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη στη Δύση, τόσο στη Βενετία όσο και στην αρχή της ρωμαϊκής περιόδου της ζωής του (1567-1574). Με τη βοήθεια ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και χειρογράφων ο επισκέπτης θα μπορέσει να παρακολουθήσει την εξέλιξη του φιλόδοξου και υπερήφανου ζωγράφου από την Κρήτη στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της μετα-αναγεννησιακής Ιταλίας.

Το πρόγραμμα του μουσείου για το 2014 θα ολοκληρωθεί με την έκθεση φωτογραφίας “Δεκεμβριανά” η οποία θα εγκαινιαστεί στις 3 Δεκεμβρίου και θα παρουσιαστούν σπάνιες αδημοσίευτες στο σύνολό τους φωτογραφίες, κείμενα επιστημόνων ιστορικών αλλά και μαρτυρίες από την περίοδο του εμφυλίου. Παράλληλα, η έκθεση θα πλαισιωθεί από το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη με τίτλο “Η μάχη της Αθήνας”. 

Μουσείο Μπενάκη, εικαστικά, ζωγραφική, εκθέσεις, γλυπτική

Μουσείο Μπενάκη, εικαστικά, ζωγραφική, εκθέσεις, γλυπτική

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

Μουσείο Μπενάκη, Museum Benaki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.