Προτιμήστε ποδήλατο ή περπάτημα……

1
655

woman-bicycle_M

Όσοι εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο στο σπίτι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και λιγότερο άγχος. Αφήστε λοιπόν το αυτοκίνητο στο σπίτι και προτιμήστε τα πόδια ή το ποδήλατο για να μεταβείτε στον χώρο εργασίας σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από έρευνα, που διενήργησε το University of East Anglia (UEA), που διαπίστωσε ότι όσοι ασκούν φυσική δραστηριότητα για να φτάσουν στη δουλειά τους έχουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και λιγότερο άγχος. Ακόμη και οι αστικές συγκοινωνίες είναι προτιμότερες σε σχέση με το οδήγημα επισημαίνει η μελέτη, που διήρκεσε δέκα χρόνια και είχε ως δείγμα 18.000 εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι ήδη γνωστά, αλλά η εν λόγω έρευνα απλώς ενισχύει την άποψη ότι εξίσου ευεργετικές είναι οι επιπτώσεις και στον ψυχολογικό τομέα. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική του πανεπιστημίου και το Κέντρο Οικονομικής Ανάλυσης της Υγείας του University of York παρακολούθησε 18.000 ενηλίκους, που μετακινούνταν για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους, από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο επί 18 χρόνια. Από αυτό το δείγμα, το 73% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί αυτοκίνητο για να φτάσει στη δουλειά, το 13% ότι περπατάει και το 3% ότι μεταβαίνει στην εργασία του με ποδήλατο. Το 11% χρησιμοποιούσε τις αστικές συγκοινωνίες την ίδια εποχή.

Όσοι είχαν ένα εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης αποδείχθηκαν υγιέστεροι απ’ όσους μετέβαιναν στη δουλειά τους με αυτοκίνητο ή έστω με αστικές συγκοινωνίες. Όταν οι μελετητές ανέλυσαν τη φυσική κατάσταση όσων εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο για χάρη του ποδήλατου ή του βαδίσματος, διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ ευτυχέστεροι, πιο συγκεντρωμένοι και πιο ισορροπημένοι μετά την αλλαγή αυτή. Και για να φτάσει σ’ αυτά τα συμπεράσματα η έρευνα εξέτασε τα συναισθήματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της δυστυχίας, της αϋπνίας και της αδυναμίας χειρισμού προβλημάτων.

Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης υπόψη τους ποικίλους παράγοντες, που επηρεάζουν την ευτυχία, όπως το εισόδημα, η απόκτηση παιδιών, η μετακίνηση σε άλλο σπίτι ή δουλειά και η αλλαγή συντρόφων. Ο επικεφαλής τα ομάδας, Adam Martin, σχολίασε: «Η έρευνα μας δείχνει ότι όσο περισσότερο περνούν οι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο για να φτάσουν στη δουλειά τους, τόσο χειρότερη είναι η ψυχολογική τους κατάσταση. Και αντίστροφα, είναι ευτυχέστεροι όσοι περπατούν αρκετή ώρα για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους». Κατά τη γνώμη του δεν είναι περίεργο το εύρημα της έρευνας ότι όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες είναι πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που οδηγούν. «Το γεγονός ότι το λεωφορείο ή το μετρό δίνει στους ανθρώπους χρόνο να ηρεμήσουν, να διαβάσουν και να επικοινωνήσουν με τους συνεπιβάτες τους, ακόμη και να περπατήσουν λίγο μέχρι τη στάση, φαίνεται ότι χαροποιεί τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Ποδήλατο, περπάτημα, υγεία, ψυχολογική κατάσταση,

Ποδήλατο, περπάτημα, υγεία, ψυχολογική κατάσταση,

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ!!!!!!!!!!!!
  ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΠΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ Η ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!
  ΘΕΛΑΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΑ ΛΟΓΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΤΕΟ ΛΟΓΩ
  Β Ε Ν Ζ Ι Ν Η Σ!!!!!!!!!!!!
  ΝΑ ΤΙ ΔΩΡΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ!!!!!!!ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ……..
  ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ Σ/Κ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΨΥΧΗ ΜΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.