Έζησε μια ζωή γεμάτη δημιουργία, περιπέτεια, γυναίκες και τέχνη. Ο Max Ernst ήταν Γερμανός ζωγράφος και γλύπτης ενώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινήματος του υπερρεαλισμού αλλά και εν γένει της μοντέρνας τέχνης. Η τέχνη του χαρακτηρίστηκε από πρωτοποριακά και ρηξικέλευθα στοιχεία, με εμφανείς επιρροές από το σουρεαλιστικό κίνημα.
Επιπλέον, ο Μαξ Ερνστ διακρίθηκε για το συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποίησε, καθώς και από μία διαρκή αναζήτηση νέων μεθόδων σύνθεσης. Είναι γνωστά τα πολύ ενδιαφέροντα έργα του με την μέθοδο του κολλάζ ή του φροτάζ.
Γεννήθηκε 2 Απριλίου και πέθανε 1η Απριλίου
Ο Max Ernst σε τρεις διαφορετικές ηλικίες.
Ο Μαξ Ερνστ (Max Ernst, 2 Απριλίου 1891 – 1 Απριλίου 1976), γεννήθηκε στην πόλη Brühl της Γερμανίας, λίγο έξω από την Κολωνία, γιος του δάσκαλου Φίλιπ Ερνστ και της Λουΐζ Κοπ. Το 1909, σε ηλικία 18 ετών, ξεκινά η φοίτησή του στη σχολή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταλείπει ολοκληρωτικά τις σπουδές του προκειμένου να αφιερωθεί στην τέχνη. Το 1911 γίνεται και μέλος μιας εξπρεσιονιστικής ομάδας καλλιτεχνών στη Βόννη και τον επόμενο χρόνο εκθέτει έργα του στην γκαλερί Feldman στην Κολωνία. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή με το έργο του Σεζάν, του Πικάσσο και του Βαν Γκογκ και το 1913 ταξιδεύει στο Παρίσι όπου γνωρίζει αρχικά τον ποιητή Γκιγιώμ Απολλιναίρ και αργότερα τον Ζαν Αρπ με τον οποίο θα αναπτύξει ιδιαίτερη φιλία.
Με το ξέσπασμα του Α’ παγκοσμίου πολέμου. ο Ερνστ κατατάσσεται στο γερμανικό στρατό. Παρά την στρατιωτική του θητεία, εξακολουθεί να ζωγραφίζει και το 1916 συμμετέχει σε έκθεση στο Βερολίνο. Μετά το τέλος του πολέμου, επιστρέφει στην Κολωνία το 1918, όπου πραγματοποιεί τα πρώτα του έργα κολλάζ ενώ συμμετέχει ενεργά και στη σύσταση της ντανταϊστικής ομάδας στην Κολωνία. Το 1921 εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι και την ίδια περίπου περίοδο αναμειγνύεται στις δραστηριότητες των Γάλλων υπερρεαλιστών. Καταγράφονται και αρκετές συνεργασίες του με άλλους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες, όπως τον Paul Éluard, τον Juan Miro αλλά και τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, με τον οποίο συνεργάζεται για την ταινία “Χρυσή Εποχή” όπου υποδύεται μάλιστα και έναν μικρό ρόλο.
Το 1926 εκδίδει το έργο Φυσική Ιστορία χρησιμοποιώντας την τεχνική του φροτάζ και τρία χρόνια αργότερα εκδίδει το πρώτο μυθιστόρημα-κολάζ με τίτλο “Η Γυναίκα Με Τα 100 Κεφάλια”. Το 1931 εκθέτει για πρώτη φορά στην Αμερική, στη Julian Levy Gallery της Νέας Υόρκης και με την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου αναζητά καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατορθώνει να εγκατασταθεί χάρη στη βοήθεια του Αμερικανού δημοσιογράφου Varian Fry, το 1941. Στην Αμερική, συνδέεται με τον Marc Chagall τον Marcel Duchamp και θεωρείται πως αποτελεί κατά κάποιο τρόπο επιρροή των καλλιτεχνών του αφηρημένου εξπρεσιονισμού (Abstract expressionism).
Οι γυναίκες στην ζωή του
Ο Ερνστ είχε παντρευτεί τέσσερις φορές. Από την πρώτη του σύζυγο, την δημοσιογράφο και ιστορικό τέχνης Luise Straus, απέκτησε έναν γιο, τον Χανς-Ούλριχ Ερνστ, που αργότερα έγινε γνωστός ως Τζίμι Ερνστ και ασχολήθηκε και αυτός με τη ζωγραφική. Στη συνέχεια (1927) παντρεύτηκε την Marie-Berthe Aurenche ενώ λίγο αργότερα συνδέθηκε με τη Μεξικανή ζωγράφο Leonora Carrington, μέχρι την εισβολή των Ναζί στη Γαλλία και την σύλληψη του από την Γκεστάπο. Κατάφερε να διαφύγει στην Αμερική με την βοήθεια της συλλέκτριας έργων Peggy Guggenheim, εγκαταλείποντας την σχέση του με την Κάρινγκτον στη Γαλλία. Στην Αμερική (1941) παντρεύτηκε την Γκούγκενχαϊμ, αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ. Το 1946 παντρεύτηκε για τέταρτη φορά. Νέα του σύζυγος υπήρξε η Αμερικανίδα ζωγράφος και γλύπτρια Dorothea Tanning.
Η επιστροφή στην Ευρώπη και το τέλος
Το 1950 επιστρέφει σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Το 1954 του απονέμεται το πρώτο βραβείο ζωγραφικής στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ διοργανώνεται μια σημαντική αναδρομική έκθεση με έργα του και παρουσιάζεται στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών την 1η Απριλίου 1976. Μετά θάνατον, κυκλοφόρησαν δεκάδες βιβλία με την ζωή και το έργο του, ντοκιμαντέρ και διοργανώθηκαν εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ο γιος του Jimmy Ernst, επίσης ζωγράφος, πέθανε το 1984 στο Long Island, μόλις είχε κυκλοφορήσει ένα βιογραφικό βιβλίο με τίτλο “A Not–So–Still Life”. Τα εγγόνια του Max Ernst, ο Eric και η Amy είναι επίσης καλλιτέχνες.
Φωτογραφίες των έργων από το www.Max–Ernst.com
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα του Max Ernst, με τίτλο “Young Virgin Spanking the Infant Jesus” (Η νεαρή παρθένος δέρνει τον Ιησού βρέφος), μπροστά σε τρεις μάρτυρες. Στο παράθυρο διακρίνονται οι: Ernst, Andre Breton, και Paul Eluard (1926 Museum Ludwig, Cologne, Germany)
Oedipus Rex
Woman old man and flower
Two children are threatened by a nightingale.
Men shall know nothing of this.
Temptation of Saint Anthony (Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου)
Les Fusains (1925) το στούντιο του στο Παρίσι, στην οδό rue Tourlaque
Διαβάστε ακόμα
RENE MAGRITTE: Οι κριτικοί τον “έθαψαν” https://bit.ly/3nNpfoW
JEAN COCTEAU: Ο ζωγράφος και το Μουσείο του: https://bit.ly/3mSx37q
GIORGIO DE CHIRICO: Γεννήθηκε στον Βόλο https://bit.ly/2xx1pcj
FRIDA KAHLO: Πέθανε 47 ετών https://bit.ly/3bWq34Z
FERNANDO BOTERO: Παντρεύτηκε Ελληνίδα https://bit.ly/2YzFXOP
PICASSO: Ήταν κάποτε παιδάκι https://bit.ly/2zHZixv
NIKI DE SAINT PHALLE: Την βίασε ο πατέρας της https://bit.ly/3ddY7tu
ELIAS KOLIVAS: Μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ζωγράφου: https://bit.ly/2CTcJku
Το Max Ernst Museum, στο Brühl της Γερμανίας, δημιουργήθηκε το 2005.
The Elephant Celebes
The nymph echo.
———————————-