Πρόσφυγας ή Μετανάστης;

Ακόμα και το Euronews, ένα αξιοπρεπές τηλεοπτικό ενημερωτικό κανάλι, μπερδεύει τους πρόσφυγες με τους μετανάστες. Μου έχουν σπάσει τα νεύρα να τους ακούω να μιλάνε για πρόσφυγες και να τους αποκαλούν μετανάστες.

1
1761

Ακόμα και το Euronews, ένα αξιοπρεπές τηλεοπτικό ενημερωτικό κανάλι, μπερδεύει τους πρόσφυγες με τους μετανάστες. Μου έχουν σπάσει τα νεύρα να τους ακούω να μιλάνε για πρόσφυγες και να τους αποκαλούν μετανάστες.

Πρόσφυγας: Αυτός που αναγκάζεται ή εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του ή τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του και να καταφύγει σε μια ξένη χώρα. Η ετοιμολογία της λέξεις έχει ως εξής: πρόσφυξ = προς + φυγή

Μετανάστης: Αυτός που μεταναστεύει, που αλλάζει τόπο διαμονής. Επίσης έχουμε και την έννοια: «Εσωτερικός μετανάστης», δηλαδή αυτός που εγκαταλείπει ένα τόπο της χώρας του για να μείνει σε ένα άλλο τόπο στην ίδια χώρα. Ενώ στους πρόσφυγες δεν ισχύει αυτό. Η ετοιμολογία της λέξης είναι: μετά + ναίω (κατοικώ).

Αυτός ο διαχωρισμός της μετανάστευσης από τον ξενιτεμό και τον ξεριζωμό-την προσφυγιά δηλαδή, έχει βαθύτατες διαφορές.

prosfyges

Αν στην πατρίδα σου, υπάρχει φτώχεια και πείνα, θα γίνεις μετανάστης. Θα πας αλλού για να μπορέσεις να ζήσεις καλύτερα. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι: Οικονομικοί μετανάστες.

Ο μετανάστης ίσως δεν έχει σύνδεσμο με πρόσωπα και πράγματα. Η ψυχή του ανήκει σε κάθε τόπο κατοικίας του. Ψάχνει κάτι άλλο, αναζητά κάτι καινούργιο…

syria600_391

Αν η πόλη σου έχει γίνει έτσι όπως βλέπετε στην φωτογραφία επάνω από τον εμφύλιο πόλεμο, δεν γίνεται, θα πάρεις τα παιδιά σου και θα φύγεις. Θα γίνεις πρόσφυγας.

Ο πρόσφυγας όταν φεύγει από το σπίτι του αφήνει πίσω του ένα κομμάτι της ψυχής του. Μένει αλλού αλλά η καρδιά του μένει στον τόπο καταγωγής του. Και ο πρόσφυγας έχει πλήρη επίγνωση της έννοιας της πατρίδας, κατανοεί και σέβεται το γεγονός ότι αναγκάστηκε να πάει σε μία ξένη πατρίδα.

prosfiges

Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ζουν έτσι;

32CA66A86057890B5167742D244E3EF3

18 Δεκεμβρίου

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Παγκόσμια Ημέρα του μετανάστη

Δεν μου αρέσει έτσι η Ελλάδα https://bit.ly/2VBpKqP

Έλληνες Μετανάστες: https://bit.ly/2IgZGJJ

Η δυστυχία του να είσαι πρόσφυγας: https://bit.ly/3cu5yNF

Έλληνας μετανάστης έγινε μεγάλος σκηνοθέτης: https://bit.ly/2ElKwAV

—————————————————————

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.