Πυρ και μανία για την εκμετάλλευση των παιδιών στην TV

1
662

music-school

Τα είχα γράψει πριν ένα μήνα, φώναζα συνέχεια και από το Facebook και από το nikosonline.gr… Είναι ανεπίτρεπτη αυτή η παιδική εκμετάλλευση στα τηλεοπτικά show. Είναι ανεπίτρεπτο στους γονείς να βγάζουν τα παιδιά τους στο κλαρί και να τους καταστρέφουν την αθώα παιδική ηλικία. Είναι ανεπίτρεπτο τα κανάλια για χάρη τηλεθέασης να εκμεταλλεύονται παιδάκια. Στον σύνδεσμο που σας δημοσιεύω θα διαβάσετε τι έχω γράψει.

https://www.nikosonline.gr/?p=7628

Κι’ έρχεται τώρα ο Συνήγορος του Πολίτη να με δικαιώσει και να εξαπολύσει πυρά εναντίον των συμμετοχών στα παιδικά talent shows και reality. Η ανεξάρτητη αρχή θεωρεί ότι τα εν λόγω παιχνίδια εκμεταλλεύονται τους ανήλικους για το κέρδος και την τηλεθέαση. Μεταξύ άλλων, το επίσημο δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει:

«Η συμμετοχή των παιδιών σε ψυχαγωγικές εκπομπές, reality και talent shows, διαγωνισμούς, κλπ, είναι προβληματική.Ο προβληματισμός αυτός είναι έντονος, όταν τα παιδιά, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία πριν την συμπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συμμετέχουν σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαγωνισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες. Γίνονται έτσι συχνά «αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και μπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισμών, κρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων, κλπ, μιμούμενα πρότυπα και συμπεριφορές ενηλίκων, προκειμένου να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αυτή αποφέρει, μπορεί να συνιστά μια μορφή εκμετάλλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας και αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας αυτής, όπως ο αυθορμητισμός και το παιγνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη ωρίμανσή τους.

Η νομοθεσία εξαρτά τη συμμετοχή των παιδιών από τη γονική συναίνεση αλλά και από την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στην σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών. Στις εκπομπές αυτές, παρόλο που συνήθως υπάρχει η συναίνεση των γονέων, συχνά υφίσταται ένα σοβαρότατο ζήτημα δεοντολογίας, καθώς το κίνητρο της δημοσιότητας και της ενδεχόμενης νίκης σε ένα διαγωνισμό ωθεί πολλούς γονείς να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες διεθνώς, τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλούν ψυχική και σωματική εξάντληση, διαταραχή του συνήθους ρυθμού ζωής των παιδιών και της ψυχικής τους ισορροπίας, παρενόχληση και εμπαιγμό από το περιβάλλον τους, λόγω της αναγνωρισιμότητας που αυτά αποκτούν, στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθμολογιών και δημόσια έκθεση των παιδιών χωρίς την κατάλληλη στήριξή τους.

Παράλληλα με τον προβλεπόμενο έλεγχο για τη σήμανση των τηλεοπτικών εκπομπών, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα και έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες για τους ενδεχόμενους κινδύνους ως προς την σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη των συμμετεχόντων ανηλίκων. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς, που σύμφωνα με τον νόμο έχουν την ευθύνη συμμετοχής των παιδιών στις εκπομπές, θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη επίγνωση των πιθανών δυσάρεστων συνεπειών που προαναφέρθηκαν».

Το δελτίο τύπου από τον Συνήγορο του Πολίτη στάλθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να υπενθυμίσει την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Μπορεί η επισήμανση να αφορά τη συμμετοχή ανηλίκων στα shows γενικότερα, ωστόσο αφορμή αποτέλεσε η προβολή του Music School μέσα από τη συχνότητα του Mega.

 

1 COMMENT

  1. Τα κανάλια και οι παραγωγές κάνουν απλώς τη δουλειά τους.Μέγιστη η ευθύνη των γονιών πρωτίστως.Είδα λίγο στα κλεφτά από την πρώτη εκπομπή.Το δεκάχρονο τραγουδούσε με πάθος το ”δε μας συγχωρώ” κι οι κριτές το παίνεψαν ότι το ”ζούσε” το τραγούδι.Κι οι γονείς,προφανώς,καμάρωναν.Τι ”ζούσε”,καλέ,ένα μικρό παιδί που σας άρεσε κιόλας το γεγονός;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.