Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;

1967. Πενήντα χρόνια πριν η Ελλάδα είχε Χούντα. Δικτατορία. Στρατιωτική δικτατορία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πατρίς, θρησκεία, Οικογένεια σημαίνει, κι αν δεν συμφωνούσες σε βασάνιζαν, σε φυλάκιζαν, σε εξόριζαν και σου δήμευαν την περιουσία. Και υπάρχουν ακόμα μερικοί μαλάκες που νοσταλγούν εκείνη την εποχή.

0
1616

1967. Πενήντα χρόνια πριν η Ελλάδα είχε Χούντα. Δικτατορία. Στρατιωτική δικτατορία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πατρίς, θρησκεία, Οικογένεια σημαίνει, κι αν δεν συμφωνούσες σε βασάνιζαν, σε φυλάκιζαν, σε εξόριζαν και σου δήμευαν την περιουσία. Και υπάρχουν ακόμα μερικοί μαλάκες που νοσταλγούν εκείνη την εποχή.

Ελάτε να δούμε τι γινόταν στην Ελλάδα το 1967

Τα γεγονότα 50 χρόνια πριν

13 Ιανουαρίου – Η προσωρινή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Ρ.Ε.

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

25 Ιανουαρίου – Ναυάγιο Φαλκονέρα: Βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την πλοιοκτήτρια εταιρία και το πλήρωμα, η επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των αιτίων του ναυαγίου του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) στη Φαλκονέρα, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, το πλοίο δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας, οι σχετικές μετατροπές που είχαν διαταχθεί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, η φόρτωση των οχημάτων ήταν κακή και, όταν έσπασε η μπουκαπόρτα και άρχισαν να εισρέουν ύδατα, το πλήρωμα αδράνησε και δεν κίνησε αμέσως τις διαδικασίες εγκατάλειψης του πλοίου.

7 Μαρτίου – Δύο βόμβες μικρής ισχύος εκρήγνυνται στο κέντρο της Αθήνας, στις οδούς Σταδίου και Μετσόβου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε άτομα αλλά και να προκληθεί μεγάλη πολιτική αναταραχή.

29 Μαρτίου – Η προσωρινή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου παραιτείται ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι Ανδρέας Παπανδρέου και Παύλος Βαρδινογιάννης.

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

2 Απριλίου – Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της Βουλής.

4 Απριλίου – Βιαιτότατες συμπλοκές μεταξύ φοιτητών μελών της ΕΦΕΕ και συναδέλφων τους προσκείμενων στην Ε.Ρ.Ε. σημειώνονται στα προπύλαια του πανεπιστημίου, ενώ αναφέρεται πως επικεφαλής των “εθνικοφρόνων” φοιτητών είναι “γνωστός πυγμάχος”.

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, ROLLING STONES, nikosonline.gr

17 Απριλίου – Οι Rolling Stones παίζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο γήπεδο του ΠΑΟ. Λίγο πριν επιβληθεί δικτατορία στην Ελλάδα, η συναυλία, που περίμεναν ανυπόμονα οι νέοι, έμεινε στην ιστορία, επειδή διακόπηκε, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ξυλοφορτώνουν τους θεατές και τους καλλιτέχνες. Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, ROLLING STONES, nikosonline.grΗ αστυνομία επιτέθηκε και άρχισε το ξύλο. Οι Stones εξαγριώθηκαν και δεν δίστασαν να κατεβούν από τη σκηνή για να βοηθήσουν το δικό τους. Μετά από λίγο, οι Stones τελείωσαν τον καυγά, ανέβηκαν πίσω στη σκηνή, τελείωσαν το «Satisfaction», αποσύνδεσαν τα όργανά τους και έφυγαν. Το πλήθος αρνήθηκε να φύγει. Στη συνέχεια, έσβησαν τα φώτα και ακολούθησε πανδαιμόνιο.

——————————————-

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

21 Απριλίου – Χούντα των Συνταγματαρχών: λίγες μέρες πριν τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ηγείται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς που θα διαρκέσει επτά χρόνια.

1 Μαΐου – 9 νεκροί, 56 τραυματίες και 16.000 άστεγοι από καταστροφικό σεισμό που πλήττει την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

4 Μαΐου – Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

 

10 Μαΐου – Με ομόφωνη γνώμη του ανακριτή Σωκράτη Σωκρατείδη και του εισαγγελέα Θ. Χατζίκου κρίνεται προφυλακιστέος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ ο Ανδρέας Παπανδρέου.

13 Μαΐου – Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος διορίζει ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον κ. Ιερώνυμο Κοτσώνη, καθηγητή Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

14 Μαΐου – Με πρωτοβουλία στελεχών της Ε.Δ.Α. και του Κ.Κ.Ε. ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο εκδίδει παράνομα στην Αθήνα το έντυπο Νέα Ελλάδα. Λίγο αργότερα, ιδρύεται η Δημοκρατική Άμυνα (Σάκης Καράγιωργας, Κωνσταντίνος Σημίτης, Νίκος Κωνσταντόπουλος κ.α.), με κεντροαριστερό προσανατολισμό και ακολουθούν οι Δημοκρατικοί Σύνδεσμοι (Αντώνης Λιβάνης, Απόστολος Κακλαμάνης, Λευτέρης Βερυβάκης κ.α.), από στελέχη της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΝ που υποστηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

18 Μαΐου – Σκοτώνεται ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς, συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Το καθεστώς της χούντας αποδίδει τον θάνατό του σε ατύχημα, υπάρχουν όμως υπόνοιες για δολοφονία από όργανα του καθεστώτος.

1 Ιουνίου – Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, “απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη (…) τα οποία, συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσον συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών”. Οι παραβάτες απειλούνται με έκτακτα Στρατοδικεία.

3 Ιουλίου – Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Η εξέδρα του αεροδρομίου υποχωρεί λόγω συνωστισμού τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες ο θλιβερός απολογισμός.

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, BEATLES, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

25 Ιουλίου – Οι Beatles ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα. Βασικά ξεκίνησαν να έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν ένα νησί και να μείνουν όλοι μαζί εκεί. Συγκεκριμένα ο John Lennon ήθελε να ζήσουν για πάντα στο νησί, σε τέσσερα ίδια σπίτια και με ένα στούντιο ηχογράφησης και απλώς να επισκέπτονται την πατρίδα τους όταν επιθυμούν. To πλάνο αρχικά ήταν να ταξιδέψουν με ένα σκάφος στα νησιά αλλά λόγω κακοκαιρίας καθυστέρησε να έρθει να τους παραλάβει και έτσι έμειναν κάποιες μέρες στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του φίλου του John Lennon, Αλέξη Μάρδα.

8 Αυγούστου – Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Παύλος Τοτόμης ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα απελευθερωθούν μόνο εφόσον υπογράψουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης.

5 Σεπτεμβρίου – Δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη: δολοφονείται με ριπή όπλου από όργανα της χούντας ο γραμματέας Επταλόφου των Λαμπράκηδων, Γιάννης Χαλκίδης.

9 Σεπτεμβρίου – Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κωνσταντίνου Κόλλια και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην Αλεξανδρούπολη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών το Κυπριακό.

12 Οκτωβρίου – 65 άτομα, από τα οποία 41 Έλληνες, σκοτώνονται σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ κοντά στο Καστελόριζο. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στην Κύπρο.

15 Νοεμβρίου – Ζήτημα της Κοφίνου: συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου πυροδοτούν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται και για εισβολή στην Κύπρο.

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

21 Νοεμβρίου – Τερματίζεται η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας. Σε ισόβια δεσμά καταδικάζονται οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας, 19 καταδικάζονται σε ποινές από ένα έως 15 χρόνια, από τους οποίους οι 13 με αναστολή, και 10 αθωώνονται. Ο Μίκης Θεοδωράκης, αρχηγός του μετώπου, λόγω ασθενείας παραπέμπεται σε χωριστή δίκη.

28 Νοεμβρίου – Τερματίζεται η δίκη των 41 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώνονται.

30 Νοεμβρίου – Ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιτυγχάνεται συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας, την οποία αποδέχεται και ο Μακάριος.

1 Δεκεμβρίου – Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των “αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων”.

1 Δεκεμβρίου – Σφοδρές βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένας μαθητής πνίγεται στον Πειραιά, δύο νεκροί στο Άργος.

3 Δεκεμβρίου – Κατάσχονται οι εφημερίδες Απογευματινή και Βραδυνή, επειδή αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν απαντητική επιστολή “έγκυρων κύκλων των Αθηνών” σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις βάρος των πραξικοπηματιών.

13 Δεκεμβρίου – Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου: ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ των Ελλήνων επιχειρεί αντικίνημα κατά της χούντας των συνταγματαρχών και αποτυγχάνει. Ο βασιλιάς αναχωρεί για τη Ρώμη και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει πρωθυπουργός.

18 Δεκεμβρίου – Ορκωμοσία, ενώπιον των Γεωργίου Παπαδόπουλου και Γεωργίου Ζωιτάκη, του Παναγιώτη Πιπινέλη ως υπουργού Εξωτερικών και των Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, Παύλου Τοτόμη και Παναγιώτη Τζεβελέκου ως υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Δημόσιας Τάξης αντιστοίχως. Ορκίζεται επίσης δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτριος Ρίτσος.

22 Δεκεμβρίου – Κατατίθεται το σχέδιο της εικοσαμελούς επιτροπής για την κάθαρση του κράτους και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, την πλήρη δηλαδή άλωση των μηχανισμών από τη χούντα των Συνταγματαρχών.

31 Δεκεμβρίου – Έπειτα από επτάχρονες διαπραγματεύσεις υπογράφεται σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, επικεφαλής ομίλου ξένων επιχειρήσεων, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.

Ποιοι Έλληνες γεννήθηκαν πριν 50 χρόνια

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

15 Ιανουαρίου – Άλκης Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός: Μεγάλωσε κοντά στο Πεδίον του Άρεως, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Είναι γιος του ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου και της Μελίτας Κούρκουλου. Νονά του είναι η Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αρχικά σπούδασε σκηνοθεσία. Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1985 με τη “Σκιάχτρα” του Μανούσου Μανουσάκη και στην τηλεόραση το 1987-1988 με το “Παραμύθι χωρίς όνομα” στην ΕΤ1, πάλι με τον Μανουσάκη. Πολύ γνωστός έγινε από την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου “Άντε γεια” (1990). Ακολούθησε η “θρυλική” τηλεοπτική “Αναστασία” (1993-1994), το “Λόγω τιμής” (1996 – 1997), το “Κρεσέντο” (2000), το “Ξέχασε με”κ.α.

23 Ιανουαρίου – Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκος αρσιβαρίστας

3 Φεβρουαρίου – Θάνος Ανεστόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής

14 Φεβρουαρίου – Στέλιος Χατζηιωάννου, Έλληνας επιχειρηματίας

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, nikosonline.gr

20 Φεβρουαρίου – Κώστας Μακεδόνας, Έλληνας τραγουδιστής: Ο Κώστας Μακεδόνας (πραγματικό ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνος Πάκας), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Η καταγωγή του είναι από τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Ξεκίνησε σπουδές στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (μετέπειτα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ενώ παράλληλα άρχισε να τραγουδάει σε μπουάτ, όπου γνωρίστηκε με τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη. Το 1988 μετακόμισε στην Αθήνα όπου εμφανίστηκε μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού και την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “Δεν έχω ιδέα” σε μουσική Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Έκτοτε κυκλοφόρησε δώδεκα ακόμα προσωπικούς δίσκους.

20 Φεβρουαρίου – Σπύρος Μαραγκός, Έλληνας ποδοσφαιριστής

19 Μαρτίου – Μιχάλης Μπλέτσας, Έλληνας επιστήμονας της πληροφορικής

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, nikosonline.gr

3 Απριλίου – Νίκος Ευαγγελάτος, Έλληνας δημοσιογράφος: Διαβάστε το άρθρο https://www.nikosonline.gr/νίκος-ευαγγελάτος-συν-γυναιξί-και-τέκ/

4 Απριλίου – Γιώργος Μαυρωτάς, Έλληνας υδατοσφαιριστής και πολιτικός

7 Απριλίου – Άρτεμις Γουνάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

20 Μαΐου – Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας: Διαβάστε το άρθρο https://www.nikosonline.gr/πρίγκιπας-παύλος-συν-γυναιξί-και-τέκν/

4 Ιουνίου – Αντώνης Παραράς, Έλληνας τηλεπαρουσιαστής

6 Ιουνίου – Αλέξανδρος Σταύρου, Έλληνας ηθοποιός

24 Αυγούστου – Μιχαήλ Ρωμανός, Έλληνας καλλιτέχνης

31 Οκτωβρίου – Πέτρος Γαϊτάνος, Έλληνας τραγουδιστής

6 Δεκεμβρίου – Μαριάννα Τουμασάτου, Ελληνίδα ηθοποιός

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΓΟΥΛΗΣ, nikosonline.gr

18 Δεκεμβρίου – Μάριος Φραγκούλης, Έλληνας τενόρος: Ο Μάριος Φραγκούλης κατάγεται από την Κάσο της Δωδεκανήσου (από τη μεριά του πατέρα του) και από την Κέρκυρα (από τη μεριά της μητέρας του). Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1967 στην τότε Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε) της Αφρικής, αλλά μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Αθήνα, όπου τον μεγάλωσαν η αδελφή της μητέρας του και ο άντρας της, τους οποίους και θεωρεί ως αληθινούς του γονείς. Σπούδασε βιολί επί 12 χρόνια και σε ηλικία 11 ετών πραγματοποίησε την πρώτη του μικρή δισκογραφική του εργασία, τραγουδώντας στο musical του Andrew Lloyd Webber «Joseph and his amazing technicolour raincoat». Τότε πραγματοποίησε και την πρώτη του γνωριμία με το «Άξιον εστί» του Θεοδωράκη, όπου τραγούδησε ως σολίστ (το μέρος του Λαϊκού Τραγουδιστή). Φοιτούσε σε αγγλικό σχολείο, που οργάνωνε τακτικά θεατρικές παραστάσεις, κι έτσι από πολύ νωρίς δοκίμασε τις δυνάμεις του σε πολλά έργα: σε ηλικία 15 ετών, ας πούμε, ήταν ο κονφερανσιέ στο «Καμπαρέ» και 16 ετών έπαιξε τον Τόνυ στο «West Side Story». Το μέλλον του είχε αποφασιστεί: Βιολί τέλος. Τραγούδι και θέατρο απο δω και πέρα…

Ποιοι Έλληνες πέθαναν πριν 50 χρόνια

10 Μαρτίου – Γιώργος Μπάτης, Έλληνας ρεμπέτης

17 Μαρτίου – Θράσος Καστανάκης, Έλληνας συγγραφέας

7 Απριλίου – Γιώργης Ζάρκος, Έλληνας συγγραφέας

18 Μαΐου – Νικηφόρος Μανδηλαράς, Έλληνας νομικός

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, Κ. ΠΑΡΘΕΝΗΣ, nikosonline.gr

25 Ιουλίου – Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος: Ήταν διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος, που με το έργο του έφερε σημαντική αλλαγή στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ιταλίδα, ο Κωνσταντίνος Παρθένης απέκτησε στέρεη παιδεία (μιλούσε και έγγραφε ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά). Από το 1895 έως το 1903 σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, ένα από τα κέντρα του νεωτερισμού, και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της πόλης. Στη Βιέννη πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση έργων του το 1899 (στο Boehms Künstlerhaus), ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο (1900) εξέθεσε έργα του και στην Αθήνα.

30 Ιουλίου – Μάριος Βάρβογλης, Έλληνας συνθέτης

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

Πως ήταν η Ελλάδα πριν 50 χρόνια;, GREECE 50 YEARS AGO, ELLADA 1967, JUNTA, XOUNTA, nikosonline.gr

—————————————————————-

Διαβάστε ακόμα

Πως ήταν ο κόσμος 100 χρόνια πριν; https://www.nikosonline.gr/πως-ήταν-ο-κόσμος-100-χρόνια-πριν/

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: https://www.nikosonline.gr/category/ελλάδα-2/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.