Πόσα και τι ξέρετε για το Θωρηκτό Αβέρωφ;

Πολύς κόσμος το έμαθε, από μια εκπομπή της Μενεγάκη ή όταν μετά τον γάμο της Μαριέττας Χρουσαλά και του Λέοντα Πατίτσα, πάνω στο Αβέρωφ έγινε πάρτι με τσιφτετέλια. Όλα θα τα πούμε… αλλά θα ξεκινήσουμε από την ιστορία του πλοίου.

1
3550

Πολύς κόσμος το έμαθε από μια εκπομπή της Μενεγάκη ή όταν μετά τον γάμο της Μαριέττας Χρουσαλά και του Λέοντα Πατίτσα, πάνω στο Αβέρωφ έγινε πάρτι με τσιφτετέλια. Όλα θα τα πούμε… αλλά θα ξεκινήσουμε από την ιστορία του πλοίου. Αλήθεια τι ξέρετε για το θωρηκτό Αβέρωφ;

Το θωρακισμένο καταδρομικό (Θ/Κ) Αβέρωφ είναι ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σαν θωρηκτό, είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ (ήταν ακριβές αντίγραφο του ιταλικού θωρακισμένου καταδρομικού «Pisa» που είχε ναυπηγηθεί το 1907 με βάση σχέδιο του ναυπηγού Ιωσήφ Ορλάντο), το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Ορλάντο, στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908- 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ξόδεψε 23.650.000 δρχ. για την απόκτησή του. Τα 8.000.000 χρυσές δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), στην οποία όριζε ότι το ποσό αυτό διατίθεται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομά του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο και “Σχολή Ναυτικών Δοκίμων”. Το υπόλοιπο ποσό (15.650.000 χρυσές δραχμές) καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του τύπου (θωρακισμένο καταδρομικό) που διατηρείται στο κόσμο ως σήμερα.

BatleShip Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.grΣτις 12 Μαρτίου 1910 πραγματοποιείται στο Livorno Ιταλίας η καθέλκυση του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ». Στην φωτογραφία εικονίζεται στιγμιότυπο από την καθέλκυση του. (φωτ. αρχείο ΠΝΜ Γεώργιος Αβέρωφ)

Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπηρεσίες του ήταν ελάχιστες καθώς ο Τουρκικός Στόλος παρέμεινε κλεισμένος στα Δαρδανέλλια λόγω της ναυτικής υπεροχής των Συμμάχων. Με το τέλος του πολέμου εισέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποθεώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Μετά την εισβολή και ραγδαία προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, λόγω της παλαιότητάς του, το ΓΕΝ σχεδίαζε να το βυθίσει, αλλά το πλήρωμά του εξεγέρθηκε και με δική του πρωτοβουλία διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Το Αβέρωφ ήταν ένα από τα λίγα ελληνικά πλοία που κατάφεραν να φτάσουν σώα στην Αλεξάνδρεια, καθώς τα περισσότερα βυθίστηκαν από τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων. Κατά την διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό έκανε περιπολίες στον Ινδικό Ωκεανό.

Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Το θωρηκτό Αβέρωφ στις μέρες μας

Το 1984 το πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό Μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται και τιμάει με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας… (εκτός από την περίπτωση του γάμου της Χρουσαλά που το μετέτρεψαν σε μπουζουκλερί).

Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελένη Μενεγάκη, Άντζυ Σαμίου, Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η Ελένη Μενεγάκη έκανε εκπομπή πάνω στο Θωρηκτό Αβέρωφ, και είχε καλεσμένη την Άντζυ Σαμίου που τραγούδησε «Εκεί που καίγομαι πολύ, θέλω να νιώσω το φιλί… πιο χαμηλά, πιο χαμηλά».

Θωρηκτό Αβέρωφ, Χρουσαλά, Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η πεθερά της Μαριέττας Χρουσαλά δίνει οδηγίες, πάνω στο ιστορικό θωρηκτό.

Θωρηκτό Αβέρωφ, γάμος Χρουσαλά, Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Μερικοί από τους καλεσμένους στο πάρτι του γάμου της Χρουσαλά και του Πατίτσα, πάνω στο ιστορικό πλοίο της Ελλάδας.

———————————————————

Greek history, Μενεγάκη, Χρουσαλά, Ship Averof, Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.