Έχοντας να επιδείξει μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, βρίσκεται πια σε ένα υπέροχο κτίριο, στο φρούριο του Νιόκαστρου. Μπαίνεις στο κάστρο και το κυρίως μουσείο είναι αριστερά σου. Υπάρχουν και άλλα δύο μικρότερα κτίσματα με τα ενάλια ευρήματα.
Στο νέο μουσείο λοιπόν, που είναι εξαιρετικά ατμοσφαιρικό και φωτισμένο – Μπράβο στους υπεύθυνους – είδαμε αρχαιολογικά εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη προϊστορία έως τα ρωμαϊκά χρόνια, μέσα από ένα εύληπτο εκθεσιακό σενάριο και καινοτόμους τρόπους παρουσίασης που υποστηρίζονται (επιτέλους) από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό, διατηρητέο κτήριο του Νιόκαστρου.
Πριν σας γράψω για το μουσείο να σας πω ότι η Πύλος είναι πανέμορφο μέρος, με μεγάλη και ένδοξη ιστορία, με πολύ ωραία κτίρια, με κάστρα, με εξαιρετική θάλασσα και φυσικά μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια απέκτησε και το πιο πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το Costa Navarino – που κάνουν τις διακοπές τους πλούσιοι και διάσημοι μέχρι και ο Cristiano Ronaldo).
(φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
Το Μουσείο λοιπόν…
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου αποτελεί συνέχεια του παλιού μουσείου το οποίο μέχρι και το 2014 λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης. Είχε κτιστεί τις χρονιές 1956 – 1958, σε χώρο που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον δήμο Πύλου στο κέντρο της πόλης, με χρήματα που προσέφερε ο ομογενής οδοντίατρος Χρ. Αντωνόπουλος, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε Αντωνοπούλειο. Ωστόσο, στο ευρύ κοινό έγινε γνωστό ως Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τέθηκε το θέμα της επέκτασης και αργότερα της μεταφοράς του Μουσείου Πύλου. Οι λόγοι ήταν, κυρίως, οι περιορισμένες διαστάσεις του παλιού Μουσείου που αδυνατούσε πλέον να φιλοξενήσει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νέων ευρημάτων, που έρχονταν στο φως από τις ανασκαφές της Πυλίας, της Κυπαρισσίας και της Μεθώνης. Επίσης, το κτήριο παρουσίαζε βασικές ελλείψεις σε βοηθητικούς χώρους, ενώ ο τρόπος παρουσίασης της αρχαιολογικής και ιστορικής πληροφορίας ήταν παρωχημένος.
Όσο και να έψαξα δεν βρήκα το όνομα του ανθρώπου που έχει κάνει την επιμέλεια του νέου μουσείου. Μπράβο του και κάπως έτσι πρέπει να γίνουν όλα τα μουσεία της Ελλάδας. Ατμοσφαιρικά, ιδιαίτερα φωτισμένα που να σου αφηγούνται την ιστορία.
(φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
Υπάρχουν και δύο μικρές αίθουσες με τα ενάλια ευρήματα – καταπληκτικές. Στην μία (φωτο επάνω) νομίζεις πως βρίσκεσαι μέσα στο ναυάγιο. (φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
Αυτό είναι το Νιόκαστρο της Πύλου που θα διαβάσετε όλη την ιστορία του σε ξεχωριστό άρθρο, που σας έχω εδώ: https://bit.ly/2wHXKDR
————————————————–
Διαβάστε άρθρα και για άλλα Μουσεία μας
Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1
Το Lifting στο Μουσείο: https://bit.ly/2o9eShU
Το Μουσείο της Ελευσίνας σήμερα: https://bit.ly/2NQNoZn
Επίσκεψη στο Μουσείο Ναύπλιου: https://bit.ly/2O12Qmw
Ευρωπαϊκή διάκριση στο Μουσείο Τεγέας: https://bit.ly/2H0fTVs
Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο στα Χανιά; https://bit.ly/2GtKAAX
25 εκατομμύρια ευρώ για το νέο Μουσείο Πάτρας: https://bit.ly/2Pjrgs5
Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO
(φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
(φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
(φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
————————————————-
To Νιοκαστρο της Πυλου ιδανικο σημειο αγκαλιασματος του Πολιτισμου μας και της Ιστοριας μας.Ωραιο εργο μεταφορας και επανεκθεσης των αρχαιων ευρηματων.Ειναι σεβασβος στην Ιστορια μας ,στην πατριδα μας και τελικα στους ιδιους τους εαυτους μας.Εσωτερικα απο τις φωτογραφιες που ειδα ,προσεγμενος οχωρος και ιδανικος ο φωτισμος.Ειναι ενας ωραιος συνδυασμος απολαυσης και του Μουσειου αλλα και της περιοχης…ιδανικα..Μπραβο,πιστευω να το εκμεταλλευτουν με το σωστο τροπο.
Μια σημείωση.Η 5η φωτογραφία (αυτή που θυμίζει αμπάρι πλοίου) δεν είναι από το αρχαιολογικό Μουσείο στους Στρατώνες Μαιζώνος αλλά από το κτίριο Πασά ( στο κάστρο επίσης) που περιλαμβάνει την έκθεση Ναυάγια – Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου