Γεμάτη μπρίο και ταλέντο, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά «πολυεργαλεία» στο μουσικό μας θέατρο. Ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια, σκορπούσε το κέφι και την χαρά, κι΄ αυτό ήταν που γρήγορα την έκανε πρωταγωνίστρια και θιασάρχη. Το όνομα της μπήκε δίπλα στα μεγαθήρια: Σοφία Βέμπο, Ορέστη Μακρή, Ρένα Βλαχοπούλου…
Τρία χρόνια πριν πεθάνει, το 1997 – σε ηλικία 80 ετών – την εποχή που ήταν καταβεβλημένη από προβλήματα υγείας, πρόλαβαν ευτυχώς και της απένειμαν το βραβείο “Παναθήναια” του “Θεατρικού Μουσείου” για τη συνολική της προσφορά στο χώρο του μουσικού θεάτρου και της επιθεώρησης.
Η Ρένα Ντορ (πραγματικό όνομα: Ειρήνη Γιαννάτου), γεννήθηκε το 1917 στην Πάτρα και πέθανε στις 5 Μαρτίου 2000, στην Αθήνα. Ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και ελάχιστα του κινηματογράφου, μια και μόνο 4 ταινίες είναι καταγεγραμμένες με το όνομα της. Θεωρείται από τις κορυφαίες ηθοποιούς μας που υπηρέτησε το μουσικό θέατρο. Έμεινε ορφανή από 4 ετών και είχε άλλα 4 αδέλφια.
Πρωτόπαιξε πρώτη φορά 13 ετών, αρχικά ως χορεύτρια στον θίασο της Ζωζώ Νταλμάς, σε περιοδεία που έκανε στην Αίγυπτο. Πρώτο θεατρικό έργο πού έπαιξε ήταν “Ο Υφυπουργός” (1935). Στην συνέχεια έπαιξε στους γνωστότερους θιάσους της εποχής και το 1952 συγκρότησε δικό της θίασο μαζί με τη Μαρίκα Κρεβατά και τον Μίμη Κοκκίνη, και μετά, το 1954, με τις Μαρίκα Κρεβατά και Ρένα Βλαχοπούλου.
Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1978 – σε ηλικία 61 ετών – στο θέατρο «Μινώα» με την επιθεώρηση του Ν. Ελευθερίου “Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος”.
Σύντροφος της ζωής της υπήρξε ο επίσης ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης (αδελφός του λογοτέχνη & ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και θείος του ηθοποιού Θάνου Λειβαδίτη), και κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι, ότι στα χρόνια της κατοχής, οι Γερμανοί κατακτητές είχαν φυλακίσει την Ρένα Ντόρ μαζί και με άλλους ηθοποιούς- με την υποψία πως συμμετέχουν στον αντιστασιακό αγώνα. Όπως το διαβάζετε. Στην περίοδο εκείνη της φρικτής κατοχής είχε και το θέατρο τα «θύματα» του. Πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες – ηθοποιοί και τραγουδιστές- βρέθηκαν στα απομονωτήρια του Χαϊδαρίου, χωρίς καλά – καλά να ξέρουν και οι ίδιοι γιατί. Με κατηγορίες πως τάχα μου ετοιμάζονταν να φύγουν για την Αίγυπτο ή ότι ενεργούσαν κατασκοπεία σε βάρος τις Γερμανίας, συνελήφθησαν πρώτα η Ρένα Ντόρ, η Λίτσα Λαζαρίδου και ο Γιώργος Οικονομίδης, και αργότερα ο Λ. Καβαφάκης, η Μανταλένα και η Κάκια Μένδρη. Ευτυχώς όλοι την γλύτωσαν φτηνά.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω προβλημάτων με την υγεία της. Το εγκεφαλικό που υπέστη το 1999 όμως, ήταν πολύ βαρύ κι έτσι έμεινε στο νοσοκομείο για το υπόλοιπο της ζωής της. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών μετά από ένα καινούργιο εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Οι ταινίες που έπαιξε ήταν: Αρραβώνες μετ’ εμποδίων (1938), Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας (1957), Τρελοί πολυτελείας (1962) και Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1963).
1964 στην επιθεώρηση “Άλλοι για το Καστρί” ο θίασος αποτελούνταν από τους: Μπέττυ Μοσχονά, Κούλη Στολίγκα, Σοφία Βέμπο, Αλέκο Λειβαδίτη, Ρένα Ντόρ, Μάνο Κατράκη, Ρένα Βλαχοπούλου και Ορέστη Μακρή.
Αλέκος Λειβαδίτης, Άννα Καλουτά, Μίμης Φωτόπουλος και Ρένα Ντόρ
Το θέατρο στο ραδιόφωνο με τους: Νανά Σκιαδά, Αλέκο Λειβαδίτη, Κώστα Δούκα και Ρένα Ντορ.
Άννα Καλουτά, Μαρίκα Κρεβατά, Ρένα Ντόρ και Μαρία Καλουτά
Θέατρο Βέμπο, η επιθεώρηση “Μπόσα Νόβα” και δεξιά διακρίνουμε τα ονόματα: Σοφία Βέμπο, Ρένα Ντορ, Αλέκος Λειβαδίτης, Μπέττυ Μοσχονά και Κούλης Στολίγκας.
4 κυρίες τραγουδούν: Τζένη Καρέζη, Άννα Κυριακού, Ρένα Ντόρ και Αλέκα Κατσέλη.
Γυναικείος θίασος περιοδεία στην Αίγυπτο: Ρένα Ντόρ, αδελφές Καλουτά και Μαρίκα Κρεβατά.
————————————————
Κι΄ άλλα άρθρα για αγαπημένους ηθοποιούς
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Το παιδί θαύμα https://bit.ly/2WRgeki
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Είδε τον άντρα της να καίγεται https://bit.ly/3aEYMTG
ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η στρίγγλα που ήταν… αρνάκι https://bit.ly/38z8kA4
ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν ρόδινη η ζωή της https://bit.ly/3p2WdTd
ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ: Πέθανε από άνοια και θλίψη https://bit.ly/2seehxD
ΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΒΑΤΑ: Ορφανή από 2 ετών https://bit.ly/2sGRWfG
ΚΟΥΛΑ ΑΓΑΓΙΩΤΟΥ: Πως μπλέχτηκε σε υπόθεση δολοφονίας https://bit.ly/31Oiyem
ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν περιπτωσάρα https://bit.ly/387kNLf
ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ: Είχε δύο μεγάλα μυστικά https://bit.ly/3mUQON1
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ: Τα απίστευτα μυστικά του https://bit.ly/3jNLIQ9
ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ: Το θεϊκό κορμί https://bit.ly/39iuQxs
ΤΑΫΓΕΤΗ: Πέθανε πάσχοντας από άνοια https://bit.ly/3nfkt3d
ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ: Η Ζωζώ είναι είδος από μόνη της: https://bit.ly/2IMyk0U
Τηλεφώνησα στον Τάκη Σαγιώρ, ο οποίος το 1978 είχε συνεργαστεί μαζί της στην τελευταία της εμφάνιση – στο θέατρο «Μινώα» με την επιθεώρηση “Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος”, να μου πει κάτι για την Ρένα Ντορ: “Νίκο μου σου στέλνω την διαφήμιση του ΜΙΝΩΑ με την Ρένα πρώτο όνομα, τότε που είχαμε συνεργαστεί. Ήταν φοβερός άνθρωπος, ΚΥΡΙΑ, ευγενής, αξιοπρεπής, μα πάνω απ ‘όλα ΥΠΕΡΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ!”
ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΩΡ: Έφυγα στα 15 από το σπίτι μου. Δεν άντεχα το ξύλο https://bit.ly/3myaxkI
Με τον σύζυγο της, Αλέκο Λειβαδίτη
——————————-
Στην φωτογραφια δεν ειναι η Ρενα Ντορ, αλλα η Σουλη Σαμπαχ …..http://www.hellenicfilms.gr/person/image/00e3a8eee6867be94a8971_401b41223dca9d52013dcb5665570051;jsessionid=3EF7F45E300A70E8ECA6964646EEDDAE
ευχαριστώ πολύ… το διόρθωσα 🙂
Noμίζω έπαιξε και στην τρελή σαραντάρα την υπηρέτρια της Ρένας, με την οποία είχε μεγάλη φιλία…