Ρατσισμός και ομοφοβία…

0
578

Γεια χαρά, είμαι η Δήμητρα και είμαι μαθήτρια σχολείου. Διαβάζω τα άρθρα του κ. Μουρατίδη στο blog του, και βλέπω τις προσπάθειες του να περνάει κάθε τόσο αντιρατσιστικά μηνύματα. Του το έγραψα, και μου ζήτησε αν μπορώ να του φτιάξω ένα άρθρο από προσωπικές μου απόψεις για να το δημοσιεύσει… Ας το τολμήσω λοιπόν.

Της Δήμητρας Δαμαλά

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω βγει έξω και βλέπω ανθρώπους δακτυλοδεικτούμενους, ανθρώπους που σκύβουν το πρόσωπο τους από ντροπή, ανθρώπους που προκαλούν το «γέλιο», το χλευασμό, κινούν το ενδιαφέρον στους άλλους που τους βλέπουν με περιέργεια από την κορυφή μέχρι τα νύχια (σαν να τους περνάνε από scanner ένα πράμα…), να τους σχολιάζουν… Ίσως επειδή γεννήθηκαν στην λάθος χώρα, επέλεξαν τον «λάθος Θεό», ίσως γιατί έχουν ξεχωριστά πιστεύω ή κουλτούρα, ή έχουν διαφορετική σεξουαλικότητα ή απλώς… έτσι είναι φτιαγμένοι. Ναι, γι’ αυτά τα πράγματα, πολλοί άνθρωποι ντρέπονται για τον εαυτό τους γιατί κάποιοι συνάνθρωποι μας προσπαθούν να τους κάνουν σώνει και καλά να ντρέπονται. Αλλά συγχρόνως ντρέπομαι και εγώ σαν άνθρωπος που τα βλέπω αυτά να συμβαίνουν στη χώρα μου.

Ντρέπομαι και σαν μαθήτρια, όταν μέσα στο σχολείο με την ανοχή των καθηγητών γίνεται τρομακτικό bullying στα παιδιά με κάποια ιδιαιτερότητα. Όταν κάποιοι «ισχυροί» στριμώχνουν στην γωνία οποιονδήποτε δεν είναι σαν κι’ αυτούς. Και το όλο κακό φυσικά ξεκινάει από το σπίτι. Μάλλον θα βλέπουν τον πατέρα τους να κάνει τα ίδια στην μάνα τους ή και σ’ αυτούς τους ίδιους. Ο ρατσισμός για μένα είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του ανθρώπου. Γεννά το κουτσομπολιό (το αγαπημένο σπορ της γειτόνισσας ), αλλά και τον πόνο της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού.

Νομίζω όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά σε ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος κάποιων άλλων ή είχαμε ρατσιστική συμπεριφορά εμείς οι ίδιοι (ακούσια ή εκούσια). Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιοι αγώνες και πολλές δηλώσεις ενάντια στην ομοφοβία (ένα από τα πολλά είδη ρατσισμού) που είναι ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα που μαστίζει την σημερινή κοινωνία μας κατά την γνώμη μου.

Ένα πράγμα δεν μπορούσα να καταλάβω από πάντα… Γιατί πολλές φορές όταν θες να βρίσεις κάποιο τον λες gay (το είπα ευγενικά) και αυτός αμέσως θίγετε. Μα δεν είναι βρισιά… Είναι ιδιότητα, επιλογή και σεξουαλικός προσανατολισμός (κυρίως). Σημαντικό βήμα κατά της ομοφοβίας ήταν το πρώτο κυπριακό gay pride που έγινε στην πατρίδα μου και είχε τεράστια απήχηση από πολιτικά κόμματα και διάσημους αστέρες όπως η δικιά μας Άννα Βίσση, η οποία είχε δηλώσει τότε:

  • «Ζήτω το πρώτο Κυπριακό gay pride parade! Εύχομαι από εδώ και πέρα, κάθε χρόνο, να είναι μόνο γιορτή, να μην έχουμε να πούμε τίποτα. Δεν θα ήθελα να πω πολλά για να αναλύσω τα αυτονόητα ή για να δικαιολογήσω τη συμμετοχή μου εδώ. Ήρθα με πολλή αγάπη, ευσυνείδητα, να στηρίξω το Κυπριακό gay pride. Χαίρομαι πολύ που συμβαίνει εδώ στην Κύπρο μας και θα ήθελα από εδώ και πέρα πολύ απλά να βλέπω ανθρώπους ευτυχισμένους και εδώ όπως και σε όλο τον κόσμο. Ό,τι και αν έχουν διαλέξει να είναι, όπως τους γέννησε η ίδια η φύση να είναι. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που με έμαθε να σέβομαι τους ανθρώπους για τις αξίες τους, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια και το πάθος για ζωή, την τόλμη και για την αξιοπρέπεια και όχι για το πως αυτοί διαλέγουν να αγαπούν και να αγαπιούνται. Ρατσισμός το ξέρουμε θα υπάρχει πάντα, ας μην είμαστε εμείς αυτοί που τον διαδίδουν, εγώ, εσύ, εμείς. Ίσως έτσι τελικά τον νικήσουμε κάποια μέρα. Το μυαλό μας είναι το πιο δυνατό μας σημείο, και είναι πάρα πολύ απλό, το έχουν πει ποιητές και το έχουν ζωγραφίσει ζωγράφοι. Ο John Lennon έλεγε: “Do not hate what you do not understand”. Είναι πάρα πολύ απλό λοιπόν κατά την γνώμη μου, ότι χρώμα και αν είναι το δέρμα μας, όποια πατρίδα και αν μας γέννησε, όσα διαφορετικά πιστεύω κι αν έχουμε, έχουμε ένα κοινό: ίσα δικαιώματα, στην αγάπη, στη ζωή, στην καθημερινότητα και από εδώ και πέρα και στην Βουλή.»

DSC_0762

Πολλοί από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους αστέρες έκαναν δηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό..

Η Madonna είπε σε μια συναυλία της: «Θα πάω στην Αγία Πετρούπολη για να υπερασπιστώ την gay κοινότητα και να εμψυχώσω όλους όσοι είναι ή αισθάνονται καταπιεσμένοι. Είμαι αγωνίστρια της ελευθερίας και δεν αποφεύγω τις δυσκολίες.»

Η Lady Gaga στη συναυλία της στη Μόσχα: «Ρωσία, απόψε εδώ είναι το σπίτι μου. Και μπορείτε να είστε gay στο σπίτι μου». Όπως και άλλοι δυτικοί σταρ που βρέθηκαν στη χώρα, η Gaga δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον νόμο της κυβέρνησης Πούτιν που φιμώνει τους ομοφυλόφιλους στη Ρωσία.

Ο Marlon Brando, o τεράστιος ηθοποιός συνήθιζε να προκαλεί όχι μόνο με το υποκριτικό του ταλέντο αλλά και για τις προτιμήσεις του, μια και είχε παραδεχθεί δημόσια: «Όπως ένας μεγάλος αριθμός ανδρών, έτσι κι εγώ, είχα ομοφυλοφιλικές εμπειρίες και δεν ντρέπομαι. Ποτέ δεν έχω δώσει μεγάλη σημασία στο τι σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα».

Ο Brad Pitt όταν το 2008 χρηματοδότησε την AntiProposition 8 Campaign, μια καμπάνια δηλαδή ενάντια στο Proposition 8 που ήθελε να απαγορεύσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, με100 χιλιάδες δολάρια δήλωσε: «Επειδή κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τον άλλο τη ζωή και επειδή ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζήσει τη ζωή που τόσο ποθεί γι’ αυτό θα ψηφήσω υπέρ της ισότητας και ενάντια στο Proposition

Ο Elton John το 2010 μπήκε επίσημα στο “Give A Damn Campaign”, μέρος του True Colors Foundation της Cyndi Lauper, συμμετέχοντας μάλιστα στη διαφημιστική καμπάνια με την φράση: «Φαντάσου να περπατάς στο δρόμο και να αναρωτιέσαι αν αυτή θα είναι η μέρα που θα σε χτυπήσουν, ή ακόμα που θα σε σκοτώσουν απλά και μόνο για το τι είσαι».

Οι πιο πάνω διάσημοι αστέρες είναι πολλοί από αυτούς που τάχθηκαν υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Από την άλλη, υπάρχουν και πολλοί που χαρακτήρισαν την ομοφυλοφιλία ως θανάσιμο αμάρτημα, κανιβαλισμό και πολλά άλλα. Ας μην τους αναφέρουμε καν αυτούς καλύτερα. Από την δική μου πλευρά ελπίζω να εξαλειφτεί κάθε είδους ρατσισμός και να έρθει εκείνη η μέρα που όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ελεύθεροι χωρίς φόβο και να αγαπούν τον εαυτό τους!

Δήμητρα Δαμαλά.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

598743_379026825486624_100369249_n_M

Παρ’ όλο που η Δήμητρα είναι ένα μικρό κορίτσι, παρατηρεί τα πράγματα γύρω της, την απασχολούν και έχει πολύ σωστές απόψεις.

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

MorganFreemanonHomophobia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.