Σαν σήμερα 1η Νοεμβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1η Νοεμβρίου, Θωμάς Έντισον, Μιχαήλ Άγγελος Καπέλα Σιξτίνα, Ορέστεια Αισχύλου Δημοτική γλώσσα, Ανταμό, Εζρα Πάουντ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
159

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1η Νοεμβρίου, Θωμάς Έντισον, Μιχαήλ Άγγελος Καπέλα Σιξτίνα, Ορέστεια Αισχύλου Δημοτική γλώσσα, Ανταμό, Εζρα Πάουντ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να έρθει κάποιος να τον ελευθερώσει.” Ezra Pound

Γ ε γ ο ν ό τ α

sistine, Καπέλα Σιστίνα

 • 1800 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Άνταμς και η σύζυγός του Αμπιγκέιλ γίνονται οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.
 • 1805 – Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισβάλλει στην Αυστρία .
 • 1824Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκοντας Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, κυρίευσε 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο.
 • 1825Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συγκρούεται με το Ντελήμπαση κοντά στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την νικηφόρα αυτή μάχη οι Έλληνες εξόντωσαν 60 πεζούς και ιππείς του εχθρού και κυρίευσαν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής τους. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 2 νεκροί και 2 τραυματίες.
 • 1834 – Γίνεται η πρώτη γραπτή αναφορά στο πόκερ, που περιγράφεται ως παιχνίδι και παίζεται στα ποταμόπλοια του Μισισιπή για να περάσει η ώρα.

thomas-edison

 • 1879 – Πατεντάρεται από τον Thomas Edison η ηλεκτρική λάμπα.

Aν κάναμε όλα όσα είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα εκπλήσσαμε τον εαυτό μας.” Thomas Edison

 • 1854Ελλάδα: Ο Βασιλεύς Όθων εκδίδει διάταγμα δημιουργίας Λόχου Πυροσβεστών που απαρτίζεται από 96 άνδρες (3 Αξιωματικούς, 1 ανθυπασπιστή, 14 υπαξιωματικούς και 78 πυροσβέστες). Ο Λόχος Πυροσβεστών εγκαταστάθηκε σε κτίριο του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής όπου σήμερα είναι το κτίριο του ΟΤΕ επί της Σταδίου. Η δημιουργία του λόχου προκλήθηκε μετά την αποτέφρωση του Εθνικού Τυπογραφείου στις 25 Αυγούστου.
 • 1894 – Ο Νικόλαος Β΄ αναλαμβάνει Τσάρος της Ρωσίας.
 • 1896 – Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία γυμνόστηθων γυναικών (Ζουλού) στο περιοδικό National Geographic.
 • 1897 – Αποφασίζεται από ομάδα φοιτητών στο Τορίνο η ίδρυση της Γιουβέντους.

%ce%be%c2%9f%ce%bf%c2%81%ce%be%c2%b5%ce%bf%c6%92%ce%bf%ce%be%c2%b5%ce%be%ce%ae%ce%be%c2%b1%ce%be%ce%af%ce%be%c2%ac_%ce%be%c2%b5%ce%bf%e2%80%a0%ce%be%c2%b7%ce%be%cf%8c%ce%be%c2%b5%ce%bf%c2%81

 • 1903: Η Ορέστεια του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα. Το γεγονός πέρασε στην ιστορία ως «Τα Ορεστειακά». Η πεζή μετάφραση σε συντηρητική δημοτική του Γεωργίου Σωτηριάδη, η οποία προκάλεσε την μήνη των καθαρολόγων της εποχής, με κύριο υποκινητή των επεισοδίων τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου Μιστριώτη, φανατικού υπέρμαχου της αρχαΐζουσας γλώσσας. Αυτός ξεσήκωσε φοιτητές και προσκείμενες εφημερίδες ώστε να συμμετάσχει και ο αθηναϊκός λαός σε συλλαλητήρια.
 • 1946 – Ο πρώτος αγώνας του ΝΒΑ γίνεται στο Τορόντο ανάμεσα στους Νιου Γιορκ Νικς και στους Τορόντο Χάσκις (68-66) μπροστά σε 7.090 θεατές.
 • 1950Ελλάδα: Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου (κατάχρηση 7,5 δισ. δραχμών στον ΟΛΠ). Αυτά να τ’ ακούν ΝΔ & ΠΑΣΟΚ που έκλεβαν και έλεγαν ψέματα χωρίς να ιδρώνει το αφτί τους.
 • 1952 – Εκδίδεται η εφημερίδα «Απογευματινή».
 • 1962 – Η Ελλάδα εντάσσεται στην Κοινή Αγορά.
 • 1990 – Εγκαινιάζεται η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (ΡΙΚ).
 • 1993 – Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη – μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.
 • 1995 – Στη Νότια Αφρική, διεξάγονται οι πρώτες δημοτικές πολυφυλετικές εκλογές.
 • 1998 – Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

adamo

 • 1943 – Adamo

Ο Salvatore Adamo, γνωστός σαν Adamo, μπορεί να γεννήθηκε στην Σικελία της Ιταλίας, αλλά είναι Βέλγος. Είναι μουσικός και τραγουδιστής και έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια άλμπουμ και 20 εκατομμύρια singles, πράγμα που τον έχει κάνει από τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές στον κόσμο. Άλλωστε ήταν το μεγάλο pop είδωλο στην δεκαετία του ’60.

Θ α ν α τ ο ι

ezra-pound

Ο  Ezra Weston Loomis Pound ήταν Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Μαζί με τον T.S. Elliot θεωρείται απ’ τους πιο σημαντικούς ποιητές του αγγλοαμερικανικού μοντερνισμού.

Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο.” Ezra Pound


nikosonline

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here