ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Απριλίου, Ιωάννης Καποδίστριας, Ioannis Kapodistrias, Joseph Carey Merrick, elephant man, Τζόζεφ Μέρικ– Άνθρωπος Ελέφαντας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Eleni Tsaligopoulou, Thomas Harris, Τόμας Χάρις, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 11 Απριλίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1713 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης, με την οποία τερματίζεται ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής.
- 1827 – Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια σαν πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους. Διαβάστε το άρθρο- “Η δολοφονία του Καποδίστρια”: https://bit.ly/2xEGAaw
“Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.” Ιωάννης Καποδίστριας (αρνούμενος το μισθό του Κυβερνήτη)
- 1961 – Αρχίζει η δίκη του Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ.
- 1970 – Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι (Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ΗΠΑ), η αποστολή που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη αποτυχία, το Απόλλων 13, εκτοξεύεται από την πλατφόρμα LC 39A, για να δώσει στους αστροναύτες Τζιμ Λόβελ (Jim Lowell), Φρέντ Χέιζ (Fred Haise) και Τζακ Σουίγκερτ (Jack Swigert) έξι ημέρες ατέλειωτης αγωνίας και στη ΝΑΣΑ ένα πολύτιμο μάθημα και ένα λόγο να είναι περήφανη.
- 1976 – Παρουσιάζεται ο πρώτος υπολογιστής της Apple
- 1990 – Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός, με τη στήριξη του κόμματος της ΔΗ.ΑΝΑ.
- 1996 – O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στο Παρίσι, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 67-66.
- 2002 – Επιχειρείται πραξικόπημα κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
- 2006 – Συλλαμβάνεται στο Κορλεόνε, στην Ιταλία, ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονομάζει δρόμο με την ημερομηνία αυτή.
- 2017 – Τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν στην Ντόρτμουντ, με έναν ελαφρά τραυματία, Μαρκ Μπάρτρα και την αναβολή του αγώνα με τη Μονακό για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.
- 2019 – Οι επιστήμονες πανηγυρίζουν που κατάφεραν και φωτογράφισαν για πρώτη φορά μια «μαύρη τρύπα». (Photo: The Event Horizon Telescope)
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1770 – Τζωρτζ Κάνινγκ, Άγγλος πολιτικός
- 1798 – Μακεδόνιος Μελόνι, Ιταλός φυσικός
- 1859 – Στέφανος Θωμόπουλος, Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός
- 1869 – Γκούσταβ Βίγκελαντ, Νορβηγός γλύπτης
- 1903 – Πωλ Λεμέρλ, Γάλλος βυζαντινολόγος
- 1930- Άντον ΛαΒέι, Αμερικανός ιδρυτής της αμφιλεγόμενης Εκκλησίας του Σατανά
- 1932 – Τζόελ Γκρέι, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από την ταινία «Καμπαρέ»
- 1940 – Τόμας Χάρις, Αμερικανός συγγραφέας της «Σιωπής των Αμνών»
“Are you looking for sympathy? You’ll find it in the dictionary between shit and syphilis” Thomas Harris
- 1953 – Άντριου Γουάιλς, Άγγλος μαθηματικός
- 1953 – Γκι Φερχόφστατ, Βέλγος πολιτικός
- 1960 – Τζέρεμι Κλάρκσον, Άγγλος δημοσιογράφος
- 1963 – Ελένη Τσαλιγοπούλου: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νάουσα της Ημαθίας. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το τραγούδι μαζί με τον αδελφό της, ο οποίος είναι επίσης μουσικός. Το 1985, παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού στην Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χειμώνα τραγουδάει επαγγελματικά για πρώτη φορά στην “Όμορφη Νύχτα”, όπου έρχεται σε επαφή με τον Γιώργο Ζήκα, τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει στον πρώτο της προσωπικό δίσκο. Ένας απο τους ανθρώπους που την βοήθησαν στο ξεκίνημα της, ήταν ο Σταμάτης Σπανουδάκης, που την αποκαλούσε μάλιστα… Ελενίτσα!
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1890 – Τζότζεφ Μέρικ: Ο Joseph Carey Merrick, γνωστός και ως ο Άνθρωπος Ελέφαντας, ήταν ένας Άγγλος πολίτης που απασχόλησε την επιστήμη και την κοινή γνώμη της Βικτοριανής Αγγλίας εξαιτίας μίας σπάνιας ασθένειας από την οποία έπασχε, προκαλώντας δυσμορφίες του σώματός του. Η σύγχρονη διάγνωση έδειξε ότι ο Μέρικ έπασχε από τη σπάνια διαταραχή που ονομάζεται Σύνδρομο του Πρωτέα. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής, πριν καταλήξει για λόγους βιοπορισμού να γίνει θέαμα σε περιπλανώμενο τσίρκο (freak show). Την ίδια περίπου περίοδο, προκάλεσε το ιατρικό ενδιαφέρον του χειρούργου Frederick Treves, ο οποίος παρουσίασε τον Μέρικ στην Παθολογική Εταιρεία του Λονδίνου το 1884. Μετά ταξίδεψε στο Βέλγιο, προς αναζήτηση εργασίας. Εκεί αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερη σκληρότητα και τελικά έπεσε θύμα κλοπής και εγκατάλειψης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λονδίνου Whitechapel όπου τον ανέλαβε ο Τριβς και σύντομα έγινε ο διασημότερος ασθενής του. Το νοσοκομείο φρόντισε να του παραχωρηθεί μία ειδικά διαμορφωμένη μόνιμη κατοικία, σε μία από τις πτέρυγες του νοσοκομείου, καθώς σύμφωνα με την πολιτική που ίσχυε απαγορευόταν η κατάληψη κρεβατιών από ασθενείς που έπασχαν από ανίατες ασθένειες. Εκεί έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 11 Απριλίου 1890.
- 1918 – Ότο Βάγκνερ, Αυστριακός αρχιτέκτονας
- 1926 – Λούθηρος Μπούρμπανκ, Αμερικανός βοτανολόγος
- 1977 – Ζακ Πρεβέρ, Γάλλος ποιητής και σεναριογράφος
- 1978 – Φραγκίσκος Μανέλλης, Έλληνας ηθοποιός
- 1985 – Ενβέρ Χότζα, Αλβανός δικτάτορας
- 1987 – Έρσκιν Κάλντγουελ, Αμερικανός συγγραφέας
- 1987 – Πρίμο Λέβι, Ιταλός χημικός και συγγραφέας
- 1991 – Δημήτρης Λάγιος, Έλληνας συνθέτης
- 2007 – Κουρτ Βόνεγκατ, Αμερικανός συγγραφέας
- 2010 – Αλέκος Τζανετάκος, Έλληνας ηθοποιός
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/