ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου: Γιούρι Γκαγκάριν, Διδώ Σωτηρίου, Νικόλαος Μάντζαρος, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1820 – Ο Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης κηρύσσεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
- 1941 – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική από γερμανική αεροπορική επιδρομή στο στενό του Καφηρέως.
- 1960 – Υπέρ της κοινής πρότασης των Η.Π.Α. και του Καναδά για τον καθορισμό σε έξι μίλια του πλάτους της ζώνης χωρικών υδάτων και της ζώνης αλιείας τάσσεται η Ελλάδα στη διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για το δίκαιο της θαλάσσης. Αντιθέτως, η Γιουγκοσλαβία, η Γκάνα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν την πρόταση περί 12 μιλίων.
- 1961 – Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση.
- 1970 – Αθήνα – Δικτατορία: Μεγάλη δίκη της “Δημοκρατικής Άμυνας”. Ο Καθηγητής Σάκης Καράγιωργας καταδικάζεται σε ισόβια ενώ 17 ακόμα άτομα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 5 μέχρι 20 χρόνια.
- 1981 – Πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου Columbia στο διάστημα.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1821 – Φορντ Μάντοξ Μπράουν, Βρετανός ζωγράφος
- 1866 – Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, Ρώσος επαναστάτης
- 1871 – Ιωάννης Μεταξάς, Έλληνας στρατηγός και δικτάτορας
- 1892 – Χένρι Ντάρτζερ, Αμερικανός καλλιτέχνης
- 1909 – Διδώ Σωτηρίου: Η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε μια πολύ σπουδαία Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Γεννήθηκε στην Μικρά Ασία , στο Αϊδηνιό στα 1909 και είναι αδελφή της Έλλης Παππά. Ήρθε ως πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου και σπούδασε γαλλική φιλολογία, συνεχίζοντας της σπουδές της στο Παρίσι στη Σορβόννη. Εκεί συνδέθηκε στενά με τους Αντρέ Μαλρώ και Αντρέ Ζιντ. Το 1936 άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα. Το 1936 εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του περιοδικού Νέος κόσμος της Γυναίκας στο Παρίσι ενώ το 1944 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ριζοσπάστης όπου και ασχολήθηκε με την κάλυψη και τον σχολιασμό των εξωτερικών γεγονότων. Μετά τον Εμφύλιο πόλεμο συνεργάστηκε με το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης και την εφημερίδα Η Αυγή χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Σοφία Δέλτα. Διετέλεσε επίσης αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Γυναίκα και επιστημονικός συνεργάτης στα περιοδικά Γυναικεία Δράση και Κομμουνιστική Δράση δημοσιεύοντας επιφυλλίδες, χρονογραφήματα και διηγήματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1944) έλαβε ενεργό μέλος στην Εθνική Αντίσταση, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες τον Αντιστασιακό τύπο.
«Θηρίο είν’ ο άνθρωπος!» Διδώ Σωτηρίου
- 1933 – Μονσεράτ Καμπαγιέ, Ισπανίδα υψίφωνος
- 1935 – Τζίμης Μακούλης, Έλληνας τραγουδιστής
- 1940 – Χέρμπι Χάνκοκ, Αμερικανός μουσικός
- 1941 – Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
- 1947 – Τομ Κλάνσυ, Αμερικανός συγγραφέας
- 1950 – Φλάβιο Μπριατόρε, Ιταλός επιχειρηματίας
- 1956 – Άντι Γκαρσία, Κουβανός ηθοποιός
- 1961 – Λίζα Τζέραρντ, Αυστραλή τραγουδοποιός (Dead Can Dance)
- 1971 – Σάνεν Ντόχερτι, Αμερικανίδα ηθοποιός
Θ α ν α τ ο ι
- 1817 – Σαρλ Μεσιέ, Γάλλος αστρονόμος
- 1872 – Νικόλαος Μάντζαρος: Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική μουσική. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από πλούσια οικογένεια και ο πατέρας του Ιάκωβος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν έγκριτος νομικός. Λόγω της ευγενικής και πλούσιας του καταγωγής, ο Μάντζαρος πήρε κληρονομικά και τον τίτλο του ιππότη. Το 1813, σε ηλικία μόλις 18 χρονών, παντρεύεται την μοναχοκόρη του δούκα Αντωνίου Ιουστινιάνη, Μαριάννα, και απέκτησαν μαζί τρεις κόρες και δύο γιούς. Στη γενέθλια πόλη του παρουσίασε και τα πρώτα του έργα ήδη από το 1815. Από το 1819 συνέχισε τις μουσικές ενασχολήσεις του στην Ιταλία (την οποία επισκεπτόταν κατά διαστήματα), όπου συνδέθηκε ιδιαίτερα με το περιβάλλον του Βασιλικού Ωδείου της Νάπολης. Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
- 1920 – Βλάσης Γαβριηλίδης, Έλληνας δημοσιογράφος
- 1945 – Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 32ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1963 – Χέρμπι Νίκολς, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
- 1974 – Γιεβγκένι Βουτσέτιτς, Σοβιετικός καλλιτέχνης
- 1989 – Άμπι Χόφμαν, Αμερικανός ακτιβιστής
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/