ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιανουαρίου: Η Ελληνική σημαία, Παναθηναϊκό στάδιο, Mickey Mouse, Το λύκειο του Αριστοτέλη, Orlando Bloom, James Joyce, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1822 – Η Α΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου καθιερώνει την γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.
- 1842 – Ένας Βρετανός στρατιωτικός γιατρός θα είναι ο πρώτος επιζών μιας αγγλοϊνδικής δύναμης 16.000 ανδρών, που σφαγιάστηκε από αφγανικές δυνάμεις στην Καμπούλ και κατάφερε να διαφύγει και να ανακοινώσει τα τραγικά νέα.
- 1893 – Το αγγλικό κόμμα των Ανεξάρτητων Εργατικών πραγματοποιεί την πρώτη του συνάντηση.
- 1895 – Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Ένα από τα θέματα της επιτροπής είναι η ανεύρεση πόρων. Η μεγαλύτερη δωρεά είναι αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ – 920.000 χρυσών δραχμών- για την περάτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.
- 1898 – Ο Εμίλ Ζολά συγγράφει το περίφημο Κατηγορώ σχετικά με την «Υπόθεση Ντρέιφους».
- 1904 – Υπογράφεται εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κατά την οποία η Κίνα θα ανοίξει τα λιμάνια Μαντσού και Μούκδεν για το διεθνές εμπόριο.
- 1910 – Ο Λη ντε Φόρεστ, εφευρέτης της λυχνίας κενού, πραγματοποιεί την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, μεταδίδοντας μια ζωντανή παράσταση του Ενρίκο Καρούζο. Την εκπομπή μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μόνο λίγοι, που ασχολούνταν με το είδος και είχαν ραδιοφωνικούς δέκτες.
- 1920 – 42 νεκροί και 105 τραυματίες είναι ο απολογισμός της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν μπροστά στη γερμανική Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Η διαδήλωση στρεφόταν εναντίον της ψήφισης του νόμου για τα επιχειρησιακά συμβούλια.
- 1928 – Τοποθετούνται σε σπίτια στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι πειραματικοί τηλεοπτικοί δέκτες ενώ η General Electric παρουσιάζει το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
- 1930 – O Μίκυ Μάους κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στις αμερικανικές εφημερίδες, σε κόμικ στριπ.
- 1939 – Ημικρατικοποιείται το θέατρο Κοτοπούλη, ως επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς της ηθοποιού στη θεατρική τέχνη.
- 1942 – Ο Χένρι Φορντ, δημιουργεί ένα πλαστικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι 30% ελαφρύτερο από ένα κανονικό.
- 1945 – Ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην Πολωνία, διασπώντας τις γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.
- 1950 – Οι υπουργοί των χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας συμφωνούν σε ένα κοινό σχέδιο βοήθειας για τη νοτιοανατολική Ασία.
- 1959 – Στο Βέλγιο, βασιλιάς και κυβέρνηση γνωστοποιούν την απόφασή τους να προσφέρουν στο Κονγκό την ανεξαρτησία του.
- 1983 – Κινδυνεύει με κατάρρευση ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στην αρχαία τοποθεσία Βάσσες.
- 1989 – Ο ηλεκτρονικός ιός «Παρασκευή και 13» χτυπά εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΙΒΜ στη Μεγάλη Βρετανία.
- 1990 – Παραιτείται από βουλευτής της Α’ Αθηνών και αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.
- 1992 – Έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι το 70% των εργαζόμενων γυναικών παρενοχλούνται σεξουαλικά στον τόπο εργασίας τους. (Κωλογαρμαναράδες μας κάνουν και τους πολιτισμένους!)
- 1992 – Η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- 1995 – Εισαγγελείς στην Κρήτη κρίνουν νόμιμη την αρχαιολογική συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.
- 1996 – Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από Ρωσία και δυτικές χώρες να μην εξοπλίζουν με στρατιωτικά ελικόπτερα την Τουρκία, επειδή υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι, τα χρησιμοποιούσε για την εξόντωση των Κούρδων.
- 1997 – Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, που δίδαξε ο Αριστοτέλης.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1859 – Κωστής Παλαμάς, Έλληνας ποιητής
- 1909 – Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε, Ολλανδός κομμουνιστής
- 1910 – Γιάννης Τσαρούχης: Μέγας Έλληνας ζωγράφος (Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/λάτρευε-την-ελλάδα-την-κάλλας-και-την-μ/
- 1924 – Πωλ Φεγεράμπεντ, Αυστριακός φιλόσοφος
- 1977 – Ορλάντο Μπλούμ: Ο Orlando Bloom γεννήθηκε στο Kent του Ηνωμένου Βασιλείου. Από μικρός, αν και δυσλεκτικός, ενθαρρύνθηκε από τη μητέρα του να αρχίσει μαθήματα ηθοποιίας. Το 1993 μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει ηθοποιία, φωτογραφία και γλυπτική στο Fine Arts College του Hampstead. Έπειτα, παρακολούθησε μαθήματα για δύο χρόνια στο National Youth Theatre, όπου και κέρδισε υποτροφία για το British American Drama Academy. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Το 1998 έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού ενός φίλου του και διαγνώστηκε ανίκανος να περπατήσει ξανά. Ωστόσο, κατάφερε να αναρρώσει και να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε 12 μέρες. Tο 1999, πήρε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο ως το ξωτικό “Legolas” στην υπερπαραγωγή Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Η εμπορική επιτυχία της τριλογίας, μετέτρεψε τον Μπλουμ από έναν άγνωστο ηθοποιό σε διασημότητα διεθνούς βεληνεκούς. Το 2004 το περιοδικό People του απέδωσε τον τίτλο του πιο “hot” εργένη του Hollywood. Tο 2001 πήρε μέρος στην ταινία Black Hawk Down, ενώ τo 2003 συμπρωταγωνίστησε στην ταινία Οι Πειρατές της Καραϊβικής η οποία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Μετά την επιτυχία των «πειρατών», ο Μπλουμ πήρε μέρος στην ταινία Τροία (Troy), υποδυόμενος τον πρίγκιπα της Τροίας, Πάρη.
- 1990- Liam Hemsworth, Αυστραλός ηθοποιός. Διαβάστε τα πάντα στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr https://www.nikosonline.gr/ο-βενιαμίν-της-οικογένειας/
Θ α ν α τ ο ι
- 1906 – Αλέξανδρος Ποπόφ, Ρώσος φυσικός
- 1932 – Σοφία, βασίλισσα της Ελλάδας
- 1941 – Τζαίημς Τζόυς, μέγας Ιρλανδός συγγραφέας
“Τα λάθη είναι οι πύλες της ανακάλυψης.” James Joyce
- 1950 – Δημήτρης Σέμσης, Έλληνας βιολιστής
- 1977 – Ανρί Λανγκλουά, Γάλλος κινηματογραφικός αρχειοφύλακας
- 2010 – Τέντι Πέντεργκρας, Αμερικανός τραγουδιστής
- 2014 – Ρόνι Τζόρνταν, Άγγλος κιθαρίστας
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/