Σαν σήμερα 13 Ιουλίου

0
110

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιουλίου: Κάρολος και Νταϊάνα, Δέσπω Διαμαντίδου, Φρίντα Κάλο, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 

Γ ε γ ο ν ό τ α

  • 1908 – Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • 1913Β’ Βαλκανικός Πόλεμος Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο και Υπουργείο Ναυτικών ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Ξάνθης (από VIII Μεραρχία), ενώ όλο το μήκος των ακτών από Νέστου μέχρι Έβρου βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί από Αθήνα για Βουκουρέστι προκειμένου λάβει μέρος στην εκεί Διάσκεψη Ειρήνης.
  • 1930 – Ξεκινά το 1ο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη.
  • 1943 – Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.

Κάρολος, Νταϊάνα

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Δέσπω Διαμαντίδου

Γεννήθηκε στον Πειραιά και αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Από το γάμο της με τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, απέκτησε ένα γιο. Σταθμό στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» το 1960 με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη, με την οποία ήταν πολύ φίλες. Αργότερα έπαιξε σε ταινία με τον Woody Allen όπου υποδυόταν την μητέρα του. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Θ α ν α τ ο ι

Φρίντα Κάλο

Τον Απρίλιο του 1954 μπαίνει και πάλι στο νοσοκομείο εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής της (ή, όπως κάποιες αναφορές θέλουν, λόγω απόπειρας αυτοκτονίας). Δύο μήνες αργότερα θα επέστρεφε στο νοσοκομείο με πνευμονία. Παρά τη φυσική φθορά, η Κάλο δεν σταμάτησε στιγμή τον πολιτικό ακτιβισμό. Μία εβδομάδα περίπου μετά τα 47α γενέθλιά της, η Φρίντα Κάλο πεθαίνει στο λατρεμένο της Μπλε Σπίτι (13 Ιουλίου). Για τα αίτια του θανάτου της έχουν διατυπωθεί αναρίθμητα σενάρια, που ποικίλουν από πνευμονική εμβολή μέχρι και αυτοκτονία (από υπερβολική δόση ηρεμιστικών)…

«Η ζωή είναι πόνος και πάθος» Frida Kahlo

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here