Σαν σήμερα 13 Ιουνίου

0
107

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιουνίου: Τζων Φορμπς Νας, Αδόλφος Χίτλερ & Μπενίτο Μουσσολίνι, Νικηφόρος Λύτρας, Κρις Έβανς, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

hitler_mussolini

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

John-Nash

Ο John Forbes Nash Jr. είναι Αμερικανός μαθηματικός και οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων και που έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία. Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια. Η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο “A beautiful mind” με τον Russell Crow.

Δεν θα τολμούσα να πω ότι τα μαθηματικά και η τρέλα έχουν συγγένεια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι μεγάλοι μαθηματικοί υπέφεραν από μανίες, ντελίριο και συμπτώματα σχιζοφρένειας”John Forbes Nash Jr

1C_M

O Christopher Robert Evans, είναι Αμερικανός ηθοποιός που γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. Η μητέρα του, Λίζα Μαρί είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Θέατρο Νέων Concord και ο πατέρας του, Τζι. Ρόμπερτ “Μπομπ” Έβανς, είναι οδοντίατρος. Έχει δύο αδερφές, την Κάρλυ, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών “Tisch” του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και την Σάνα, καθηγήτρια Αγγλικών και Θεάτρου Λυκείου, και έναν νεότερο αδερφό, τον επίσης ηθοποιό Σκοτ Έβανς. Η μητέρα του είναι μισής Ιταλικής και μισής Ιρλανδικής καταγωγής.

Θ α ν α τ ο ι

1L_M (2)

Ο Νικηφόρος Λύτρας (Πύργος Τήνου 1832Αθήνα 13 Ιουνίου 1904) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Η πολυσήμαντη τέχνη του καλύπτει τα τρία τέταρτα του πρώτου αιώνα της ελληνικής αναγέννησης. Ο Λύτρας εργάστηκε ευσυνείδητα και ως ζωγράφος και ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και γνώρισε νωρίς την αναγνώριση και την δόξα. (Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα διαβάσετε μεγάλο αφιέρωμα).

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here