ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιουνίου, Donald Trump, Boy George, Aloysius ” Alois” Alzheimer, Basketball National Greek team, Ernesto “che” Guevara, Jorge Luis Borges, Bounty, Ανταρσία του Μπάουντι, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1789 – Ανταρσία του Μπάουντι: ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 άνδρες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο “Bounty“. Μετά την ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα. Το γεγονός έχει γίνει τρεις φορές ταινία. Το 1935 με τον Clark Gable, το 1962 με τον Marlon Brando και το 1984 με τον Mel Gibson (και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου).
- 1822 – Ο Τσαρλς Μπάμπατζ παρουσιάζει την ιδέα του για μια διαφορική μηχανή υπολογισμών.
- 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Παρίσι.
- 1961 – Σταθμοί ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων από τα αυτοκίνητα αποφασίζεται να τοποθετηθούν στις εισόδους της Αθήνας για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Θα αφαιρούνται επιτόπου οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που ρυπαίνουν.
- 1962 – Ιδρύεται στο Παρίσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών, που αργότερα έγινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
- 1966 – Το Βατικανό ανακοινώνει την απόσυρση του index librorum prohibitum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων), που είχε εφαρμόσει από το 1557.
- 1967 – Η Κίνα δοκιμάζει την πρώτη της βόμβα υδρογόνου.
- 1982 – Τέλος του Πολέμου των Φώκλαντς. Οι Αργεντινές δυνάμεις στο Πορτ Στάνλεϋ παραδίνονται άνευ όρων στους Βρετανούς.
- 1987 – Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης κερδίζοντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1811 – Χάριετ Μπίτσερ Στόου, Αμερικανίδα συγγραφέας
- 1838 – Γιαμαγκάτα Αριτόμο, Ιάπωνας πολιτικός
- 1864 – Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ: O Aloysius ” Alois” Alzheimer ήταν Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος που παρουσίασε την πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση πρo-γεροντικής άνοιας, η οποία αργότερα θα γινόταν γνωστή ως ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Αποφοίτησε σαν γιατρός από το πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ το 1887. Στο επόμενο έτος, πέρασε πέντε μήνες με διανοητικά άρρωστες γυναίκες, προτού πάρει την θέση του στην Φρανκφούρτη (Μάιν) σε ένα άσυλο διανοητικώς καθυστερημένων. Το 1901, ο Αλτσχάιμερ παρατήρησε μία ασθενή 51 ετών, που είχε παράξενα συμπτώματα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης. Αυτή η ασθενής θα γινόταν το πάθος του Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια των ερχόμενων ετών. Με ομιλία του στις 3 Νοεμβρίου 1906 θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την παθολογία και τα κλινικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Από το 1911 η ασθένεια χρησιμοποιούνταν από Ευρωπαίους παθολόγους για να διαγνώσουν ασθενείς στις ΗΠΑ. Στα μέσα του Δεκεμβρίου 1915, ο Αλτσχάιμερ αρρώστησε. Πιθανότατα είχε μια μόλυνση στρεπτόκοκκου με ρευματικό πυρετό και νεφρική ανεπάρκεια. Πέθανε από συγκοπή καρδιάς σε ηλικία 51 ετών στο Μπρεσλάου της Πολωνίας.
- 1868 – Καρλ Λαντστάινερ, Αυστριακός βιολόγος και ιατρός
- 1870 – Σοφία, βασίλισσα της Ελλάδας
- 1899 – Γιασουνάρι Καβαμπάτα, Ιάπωνας συγγραφέας
- 1916 – Γκέοργκ Χένρικ φον Βριγκτ, Φινλανδός φιλόσοφος
- 1928 – Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο Ernesto Guevara de la Serna, γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής-Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε. Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη. Οι πολιτικοί και το σύστημα γύρω απ’ αυτούς, σήμερα αυτό το ονομάζουν τρομοκρατία.
“Δεν είμαι απελευθερωτής. Οι άνθρωποι μόνοι τους απελευθερώνουν τους εαυτούς τους”. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
- 1939 – Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, Ισπανός συγγραφέας
- 1943 – Πιέτ Κάιζερ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
- 1946 – Ντόναλντ Τραμπ. Ο Donald John Trump, είναι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 20 Ιανουαρίου 2017. Επίσης, είναι οικονομολόγος, επιχειρηματίας, εργολάβος, πρώην τηλεπαρουσιαστής, ενώ έχει γράψει και 20 βιβλία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, και ολοκλήρωσε τις σπουδές πάνω στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ανέλαβε την οικογενειακή του επιχείρηση το 1971 και τη μετανόμασε σε Trump Organisation, ενώ ανέπτυξε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με ίδρυση καζίνο, ξενοδοχείων και γήπεδα γκολφ. Διαβάστε τα άρθρα:
- Ντόναλντ Τράμπ(ούκος) https://bit.ly/2JIsmh6
- Ο τσαρλατάνος πρόεδρος https://bit.ly/2CTJjCy
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1825 – Πιερ Λ’ Ανφάν, Γάλλος αρχιτέκτονας και μηχανικός
- 1837 – Τζάκομο Λεοπάρντι, Ιταλός συγγραφέας
- 1920 – Μαξ Βέμπερ, Γερμανός κοινωνιολόγος
- 1926 – Χανς Πέλτσιγκ, Γερμανός αρχιτέκτονας, ζωγράφος και σχεδιαστής
- 1946 – Τζον Λόγκι Μπερντ, Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης
- 1968 – Σαλβατόρε Κουαζίμοντο, Ιταλός συγγραφέας
- 1986 – Χόρχε Λουίς Μπόρχες: Ο Jorge Luis Borges ήταν Αργεντίνος συγγραφέας και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα. Παρόλο που είναι πιο γνωστός για τα διηγήματά του (όπου κυριαρχεί το στοιχείο του φανταστικού), ο Μπόρχες ήταν επίσης δοκιμιογράφος, ποιητής και κριτικός.
“Κάθε ζωή διαμορφώνεται από μια μοναδική στιγμή, τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί, μια για πάντα, ποιος είναι.” Jorge Luis Borges
- 1995 – Ρόρυ Γκάλαχερ, Ιρλανδός τραγουδιστής και μουσικός
- 1995 – Ρότζερ Ζελάζνυ, Αμερικανός συγγραφέας
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε παρακαλώ όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/