ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Φεβρουαρίου: ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ, FORREST GUMP, ΧΙΤΣΚΟΚ «Ο ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ», Hitchcock– The Lodger, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1876 – Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καταθέτει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.
- 1912 – Η Αριζόνα γίνεται η 48η πολιτεία των Η.Π.Α.
- 1918 – Η Σοβιετική Ένωση υιοθετεί το γρηγοριανό ημερολόγιο.
- 1924 – Η Computing-Tabulating-Recording Company αλλάζει το όνομά της σε International Business Machines Corporation (IBM).
- 1927 – Κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία μυστηρίου του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τίτλο «Ο ενοικιαστής». Ταινία αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου.
- 1929 – Στις ΗΠΑ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, επτά γκάνγκστερ του Αλ Καπόνε σκοτώνουν επτά μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μόργκαν «Στη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», σε ένα γκαράζ του Σικάγο.
- 1938 – Η Χέντα Χόπερς αποκτά δική της κουτσομπολίστικη στήλη στην εφημερίδα «Los Angeles Times», ενώ στη συνέχεια δημιούργησε και ραδιοφωνική εκπομπή.
- 1939 – Το γερμανικό Γ’ Ράιχ καθελκύει το θωρηκτό «Μπίσμαρκ», το «τελειότερο στον κόσμο».
- 1940 – Οι Βρετανοί ανακοινώνουν ότι, θα οπλίσουν τα εμπορικά πλοία.
- 1941 – Η Βουλγαρία αποδέχεται τη ναζιστική κατοχή.
- 1942 – Ξεκινά η αντιφασιστική ραδιοφωνική σειρά «Αυτός είναι πόλεμος», η οποία διαρκεί 13 εβδομάδες και μεταδίδεται από το ABC, NBC και CBS. Στη σειρά πρωταγωνιστούν ο Τζέιμς Στιούαρτ, ο Ντάγκλας Φέρμπανκς ο νεώτερος, και ο Τάιρον Πάουερ, οι οποίοι προβάλλουν τον Στρατό, το Ναυτικό, και την Πολεμική Αεροπορία.
- 1946 – Ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, που κατασκευάζεται από την ΙΒΜ με την ονομασία computer, αρχίζει να λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ονομάζεται ENIAC, Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής και Υπολογιστής και εγκαινιάζει μια νέα εποχή.
- 1950 – Ο Στάλιν και ο Μάο υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.
- 1962 – Για πρώτη φορά μπαίνει τηλεοπτική κάμερα στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει το εσωτερικό του. Οικοδέσποινα είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι.
- 1989 – Μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος από τους 24 δορυφόρους του Global Postioning System.
- 1989 – Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί ξεσηκώνει θύελλα παγκόσμιας κατακραυγής με την εντολή δολοφονίας – φετφα του μουσουλμάνου Βρετανο-Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Σατανικοί Στίχοι».
- 1990 – Έκθεση της KGB αναφέρει ότι, κατά τη σταλινική περίοδο εκτελέστηκαν 786.000 άνθρωποι.
- 1991 – Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι, είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.
- 1992 – Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.
- 1993 – 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
- 1994 – Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
- 1995 – Μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε στην Καστοριά, θεωρείται το παλιότερο οργανωμένο κείμενο, που βρέθηκε στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια.
- 1995 – Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάσσεται υπέρ του Ρώσου Προέδρου Γέλτσιν, παρά την κρίση στην Τσετσενία.
- 1995 – Στις ΗΠΑ, η ταινία «Forrest Gump» συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ
- 1996 – Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι, κάθε χρόνο γίνονται 45 εκατομμύρια αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, αριθμός, που σημαίνει τρεις αμβλώσεις για κάθε γέννα.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1828 – Εντμόν Αμπού, Γάλλος συγγραφέας
- 1869 – Τσαρλς Τόμσον Ρις Γουίλσον, Σκωτσέζος συγγραφέας
- 1884 – Κώστας Βάρναλης: O Κώστας Βάρναλης ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής και δημοσιογράφος. Έγραψε ποιήματα, αφηγηματικά έργα, κριτική και μεταφράσεις, και το 1959 τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης Λένιν.
“Εδώ ‘ναι η στάχτη ενός λαού, που είταν αιώνια φλόγα.” Κώστας Βάρναλης
- 1895 – Μαξ Χορκχάιμερ, Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος
- 1912 – Τιμπόρ Σέκελι, Γιουγκοσλάβος εξερευνητής και συγγραφέας
- 1929 – Βικ Μόροου, Αμερικανός ηθοποιός
- 1933 – Μαντουμπάλα, Ινδή ηθοποιός
- 1941 – Πολ Τσόνγκας, Αμερικανός πολιτικός
- 1945 – Χανς Άνταμ Β’, πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν
- 1967 – Στέλιος Χατζηιωάννου, Έλληνας επιχειρηματίας
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1400 – Ριχάρδος Β’, βασιλιάς της Αγγλίας
- 1744 – Τζων Χάντλεϋ, Άγγλος μαθηματικός
- 1779 – Τζέιμς Κουκ, Άγγλος ναυτικός και εξερευνητής
- 1929 – Τόμας Μπερκ, Αμερικανός αθλητής
- 1987 – Ντμίτρι Καμπαλέφσκι, Ρώσος συνθέτης
- 1987 – Κάρολος Κουν: Ο Κάρολος Κουν ήταν κορυφαίος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης όπου και ανέβασε έργα μεγάλων συγγραφέων σε πρωτοποριακές παραστάσεις. Διαβάστε τα πάντα: https://www.nikosonline.gr/σκηνοθέτης-με-όραμα/
“Η Τέχνη είναι μεγάλη. Θα την πλησιάσουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημά μας.” Κάρολος Κουν
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/