Σαν σήμερα 15 Ιουνίου

1
234

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Ιουνίου: Ντέμης Ρούσσος, Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Μπαμπανιώτης , ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 

«Λένε πως οι καλλιτέχνες είναι είτε κομμουνιστές είτε ομοφυλόφιλοι. Εγώ πάντως δεν είμαι κομμουνιστής…» Μάνος Χατζιδάκις

Γ ε γ ο ν ό τ α

  • 1913Β’ Βαλκανικός Πόλεμος: Βουλγαρικός στρατός επιτίθεται στον ελληνικό στο Μπούκοβιτς.
  • 1919 – Σφαγές Ελλήνων και πυρπόληση του Αϊδινίου από Τούρκους.
  • 1944Β’ Π.Π. Οι Γερμανοί φονεύουν στον Πειραιά 19 Έλληνες ως αντίποινα ανατίναξης ιταλικού πλοίου.
  • 1954 – Η UEFA ιδρύεται στην Ελβετία.
  • 1960 – Τίθενται σε κυκλοφορία στην Ελλάδα τα νέα δελτία ταυτότητος.

1_M (6)

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

1R_M

Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, ήταν καλλιτέχνης τραγουδιστής από την Αλεξάνδρεια. Μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους The Idols σε ηλικία 17 χρονών, τους We Five και τέλος έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα Aphrodites Child με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Λουκά Σιδερά και τον Αργύρη Κουλούρη που έκαναν τεράστια Πανευρωπαϊκή επιτυχία. Μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, ξεκίνησε σόλο καριέρα και έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Κατά την γνώμη μου ήταν ο πρώτος μεγάλος πετυχημένος ethnic καλλιτέχνης. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το “Forever and Ever” ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts και ακολούθησαν τα: “My Friend the Wind”, “My Reason”, “Velvet Mornings”, “Goodbye My Love, Goodbye”, “Someday Somewhere” και “Lovely Lady of Arcadia” κ.α.

Θ α ν α τ ο ι

Manos-Hatzidakis_M

Ο Μάνος Χατζιδάκις (Ξάνθη 23 Οκτωβρίου 1925Αθήνα 15 Ιουνίου 1994) υπήρξε κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, διανοούμενος και ποιητής. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, την λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά. Πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1994 από οξύ πνευμονικό οίδημα και ετάφη στην Παιανία.

«Τώρα που ζω με τον εαυτό μου βαθιά κι απόλυτα, θέλω να μάθω ο ίδιος ποιος υπήρξα, τι σκέφτηκα, πώς έζησα και τι είναι αυτό που συνθέτει την μελλοντική μου απουσία». (σημείωμά του Μάνου Χατζιδάκι στο δίσκο «Αθανασία»)

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ=ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΜΗ…………………..
    ΦΙΛΑΚΙΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here