Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Δεκεμβρίου: Κώστας Β ά ρ ν α λ η ς, Ακαδημία Αθηνών, Βάσκο ντα Γκάμα,  Jane Austen, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
1179

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Δεκεμβρίου: Κώστας Β ά ρ ν α λ η ς, Ακαδημία Αθηνών, Βάσκο ντα Γκάμα,  Jane Austen, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

Βάσκο ντα Γκάμα, Vasco da Gama, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

  • 1497 – Ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (Vasco da Gama), περνά το Ακρωτήριο της καλής Ελπίδας. Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, ήταν ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.
  • 1653 – Ο Όλιβερ Κρόμγουελ γίνεται Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας.
  • 1707 – Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
  • 1803 – Είκοσι δύο Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
  • 1867 – Οι Κρήτες επαναστάτες κατατροπώνουν στην Δρακωνία Λασιθίου Τουρκικό σώμα, το οποίο κατευθυνόταν προς την Νεάπολη.

Athens Academy, Ακαδημία Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

Τζέιν Όστεν, Jane Austen, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

  • 1775 – Τζέιν Όστεν: Η Jane Austen είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 μέχρι το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα: Λογική και Ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815) καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από τον γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας. Έως τη δεκαετία του 1840 η Όστεν είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας. Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Η φαντασία της γυναίκας καλπάζει. Περνάει αστραπιαία από το θαυμασμό στην αγάπη, από την αγάπη στο γάμο.” Jane Austen

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

Κώστας Β ά ρ ν α λ η ς, Costas Varnalis, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

  • 1974 – Κώστας Βάρναλης: O Κώστας Βάρναλης ήταν Έλληνας λογοτέχνης που έγραψε ποιήματα, αφηγηματικά έργα, κριτική και μεταφράσεις. Τιμήθηκε το 1959 με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Γεννήθηκε στον Πύργο Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινό (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας το 1884, όπου βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Το επίθετό του, δηλώνει καταγωγή από τη Βάρνα όπου έμεναν πολλοί Έλληνες. Το 1907 συμμετείχε στην ίδρυση του ποιητικού περιοδικού Ηγησώ, το οποίο κυκλοφόρησε δέκα τεύχη. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και αισθητικής. Τότε ήταν που προσχώρησε στον Μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το έργο του είναι γραμμένο στη δημοτική και έχει καλά επιμελημένη μορφή και πλαστικότητα στην έκφραση. Ο Βάρναλης διατήρησε την ποιητική αλλά και την ανθρώπινη εγρήγορσή του μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

τσι, στν σκοτειν ταβέρνα / πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,/ σν τ σκουλήκια κάθε φτέρνα/ που μς ερει, μς πατε: / δειλοί, μοιραοι κι βουλοι ντάμα!/ προσμένουμε, σως, κάποιο θάμα! (Κώστας Βάρναλης-Οι Μοιραίοι)

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.