Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου

0
103

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιανουαρίου: ΔΟΚ ΚΙΧΩΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΡΕΒΕΝΙΟΣ, JAN PALACH, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

Miguel-De-Cervantes_M

Ο Don Quixote de la Mancha, με πλήρη τίτλο El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha («Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας») είναι κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Miguel de Cervantes Saavedra). Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε, το οποίο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615. Είναι ένα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική λογοτεχνία και από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας.

Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντζο, είναι οι εχθροί της αλήθειας.” Miguel Cervantes Δον Κιχώτης

Jan-Palack_M

  • 1969 – Αυτοπυρπολείται ο Τσέχος φοιτητής Jan Palach στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα ως πολιτική διαμαρτυρία. Ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ για την νεώτερη Ευρώπη.
  • 1979 – Εγκαταλείπει το Ιράν ο σάχης αφού η εξουσία έχει περάσει στον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
  • 1987 – Ο Ζάο Ζιγιάνγκ αναλαμβάνει πρόεδρος του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, στη θέση του απερχόμενου Χου Γιαομπάνγκ.
  • 2003 – Το διαστημικό λεωφορείο Columbia απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα αποσυντεθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

1G_M (2)

Ο Περικλής Βυζάντιος ήταν διακεκριμένος Έλληνας μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, γόνος παλιάς φαναριώτικης οικογένειας. Φοίτησε στην Σχολή Μακρή και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ευάγγελου Ιωαννίδη. Το 1910 πήγε στο Μόναχο για να σπουδάσει νομικά, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Βαυαρίας για να σπουδάσει ζωγραφική στο Παρίσι, στηνΣχολή Καλών Τεχνών (École des beaux-arts) και στην Ακαδημία Ζουλιάν (Académie Julian).

1D_M (2)

Ο Μαρίνος Πρεβένιος είναι πρωταθλητής της ξιφασκίας, 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής εφήβων (2004). Ξεκίνησε την ξιφασκία από την ηλικία των 12 ετών και ανήκει στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ακολούθησε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πολυτεχνείο. Το 2005 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό Κύπελλο στο Κάιρο. Τον Ιανουάριο του 2007 αναδείχθηκε 6ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων και την ίδια χρονιά κατέκτησε τον τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων για 3η συνεχή χρονιά

Θ α ν α τ ο ι

Dimitris-Horn1_M

  • 1998Δημήτρης Χορν, κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, που πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων από καρκίνο.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Συνεχώς ξεψυχάει” Δημήτρης Χορν

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here