Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου

0
93

Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου:  Τα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι της ημέρας

 

Γ ε γ ο ν ό τ α

Miguel-De-Cervantes_M

Ο Don Quixote de la Mancha, με πλήρη τίτλο El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha («Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας») είναι κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Miguel de Cervantes Saavedra). Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε, το οποίο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615. Είναι ένα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική λογοτεχνία και από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας.

Jan-Palack_M

  • 1969 – Αυτοπυρπολείται ο Τσέχος φοιτητής Jan Palach στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα ως πολιτική διαμαρτυρία. Ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ για την νεώτερη Ευρώπη.
  • 1979 – Εγκαταλείπει το Ιράν ο σάχης αφού η εξουσία έχει περάσει στον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
  • 1987 – Ο Ζάο Ζιγιάνγκ αναλαμβάνει πρόεδρος του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, στη θέση του απερχόμενου Χου Γιαομπάνγκ.
  • 2003 – Το διαστημικό λεωφορείο Columbia απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα αποσυντεθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

1G_M

Ο Περικλής Βυζάντιος ήταν διακεκριμένος Έλληνας μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, γόνος παλιάς φαναριώτικης οικογένειας. Φοίτησε στην Σχολή Μακρή και έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ευαγγέλου Ιωαννίδη. Το 1910 πήγε στο Μόναχο για να σπουδάσει νομικά, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Βαυαρίας για να σπουδάσει ζωγραφική στο Παρίσι, στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des beaux-arts) και στην Ακαδημία Ζουλιάν (Académie Julian).

1D_M

Ο Μαρίνος Πρεβένιος είναι πρωταθλητής της ξιφασκίας, 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής εφήβων (2004). Ξεκίνησε την ξιφασκία από την ηλικία των 12 ετών και ανήκει στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ακολούθησε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πολυτεχνείο. Το 2005 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό Κύπελλο στο Κάιρο. Τον Ιανουάριο του 2007 αναδείχθηκε 6ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων και το 2007 κατέκτησε τον τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων για 3η συνεχή χρονιά

Θ ά ν α τ ο ι

δημητρης-χορν

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here