Σαν σήμερα 16 Ιουνίου

0
354

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου: Τζερόνιμο, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Άρης Βελουχιώτης, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

Rudolf-Nureyev-in-_Le-jeune-homme-et-la-mort_-by-Jurgen-Vollmer

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

1G_M (3)

Στο φαράγγι Ντοντογιόν της Αριζόνας γεννιέται το τέταρτο παιδί μιας 10μελούς οικογένειας της φυλής των Απάτσι με το όνομα Μπεντονκόχε που σημαίνει «Αυτός που χασμουριέται». Ο μικρός που πήρε στη συνέχεια το όνομα Τζερόνιμο, από μικρός έδειξε ότι δεν του άρεσε καθόλου να χασμουριέται, αφού ήταν ιδιαίτερα δραστήριος. Έμαθε την ιστορία της φυλής του, έμαθε να πολεμάει και να κυνηγάει ενώ έδειχνε από μικρός τα ηγετικά του προσόντα.

Θ α ν α τ ο ι

veloyhiotis-kentrikh

O Άρης Βελουχιώτης (το αληθινό του όνομα ήταν Αθανάσιος Κλάρας), ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και ηγέτης του ΕΛΑΣ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης κατά την περίοδο της Κατοχής. Αποφασιστικός, έξυπνος, θυμόσοφος και άμεσος ως χαρακτήρας ο Βελουχιώτης είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες της Νεοελληνικής Ιστορίας. Στις 15 Ιουνίου 1945 ο Άρης Βελουχιώτης είχε κυκλωθεί στη Χαράδρα του Φάγκου (Αχελώος Ποταμός) στο χωριό Μεσούντα του Νομού Άρτας, δυτικά από ομάδες της Εθνοφυλακής, που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Βόιδαρο (120 άτομα), και ανατολικά τον καταδίωκε τμήμα του Ελληνικού Στρατού με επικεφαλής τον υπολοχαγό Α. Μουρελάτο. Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου, κατά την επικρατούσα εκδοχή, ο Άρης αυτοκτονεί δίπλα σε άνδρες του τμήματός του. Στην ιστοριογραφία υπάρχουν πολλές εκδοχές τόσο για το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη όσο και για τα αίτια που τον προκάλεσαν, όπως επίσης αν ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι.

Εδώ που ήρθατε, την ψωλή σας θα την έχετε μονάχα για κατούρημα.” (Ο Άρης Βελουχιώτης απαγορεύοντας σεξουαλικές δραστηριότητες στους αντάρτες)

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here