Σαν σήμερα 17 Μαΐου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαΐου, Βίκυ Μοσχολιού, Donna Summer, Μένης Κουμανταρέας, Αικατερίνη Α', αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the Great, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
866

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαΐου, Βίκυ Μοσχολιού, Vicky Mosholiou, Donna Summer, Μένης Κουμανταρέας, Αικατερίνη Α’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the Great, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1902 – Ανακαλύπτεται ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη.
 • 1914 – Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.
 • 1918Μάχη του Σκρα, περιφανή νίκη των Ελλήνων κατά των Γερμανο-Βουλγάρων.
 • 1919Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Θείρα Αϊδινίου στη Μικρά Ασία.
 • 1920 – Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδας στη Βόρεια Ήπειρο.
 • 1943 – Ελληνική Ραδιοφωνία: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.
 • 1944 – Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο του Λιβάνου σε θέρετρο της Βηρυτού, υπό την αιγίδα των Άγγλων.
 • 1947 – Το αρματαγωγό Αχελώος υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκωτία.
 • 1962 – Συμπλοκή μεταξύ βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ένωσης Κέντρου σημειώνεται στη Βουλή των Ελλήνων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της νέας πρότασης μομφής που έχουν καταθέσει Ένωση Κέντρου και Ε.Δ.Α. για τη “βία και νοθεία” και τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
 • 1962 – Αδύνατη θεωρούσε την επικράτηση των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ο Ιωσήφ Στάλιν, όπως αποκαλύπτεται από το εκδοθέν στις Η.Π.Α. βιβλίο Συνομιλίες με τον Στάλιν του Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος ισχυρίζεται επίσης ότι το Κ.Κ.Ε. είχε δεχθεί να “συζητήσει” το Μακεδονικό ζήτημα με τη Γιουγκοσλαβία, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.
 • 1963 – Υπό την προστασία μονάδων του Βασιλικού Ναυτικού θα ψαρεύουν τα αλιευτικά της Μυτιλήνης, λόγω των συνεχών επιθέσεων που δέχονται από τουρκικές ακταιωρούς.
 • 1967 – Πόλεμος των Έξι Ημερών: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ ζητάει την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Αίγυπτο.
 • 1968 – Εγκαινιάζεται επισήμως το Πεδίο Βολής Κρήτης από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον αντιβασιλιά Γεώργιο Ζωιτάκη.
 • 1969 – Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γνωστοποιεί, μέσω εκπροσώπων, στην ελληνική κυβέρνηση την απόφασή του να μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεών του από το Μόντε Κάρλο στον Πειραιά.
 • 1970 – Ο Μίκης Θεοδωράκης από το Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη τονίζει ότι δεν θεωρεί απαραίτητο τον ένοπλο αγώνα και ότι υπάρχουν και άλλα μέσα για την ανατροπή της χούντας.

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

 Μένης Κουμανταρέας, Menis Koumantareas, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1931 – Μένης Κουμανταρέας: Ο Μένης (Αριστομένης) Κουμανταρέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον θείο του στο Λονδίνο, όπου και ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε κατά καιρούς στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε κατά καιρούς (σχεδόν είκοσι χρόνια) σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το περιοδικό Ταχυδρόμος και την επόμενη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Τα μηχανάκια“. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη για το διήγημα του “Το Αρμένισμα“. Το 1972 σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο για έξι μήνες. Από το 1982 ζούσε αποκλειστικά από τη συγγραφική του δραστηριότητα. Το 1987 το μυθιστόρημα του “Η φανέλα με το εννιάμεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα: Εκλογή, Ηριδανός, Επιθεώρηση Τέχνης, Οδός Πανός, Η λέξη κ.α Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Tο πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 2014, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Κυψέλη από συγγενικό του πρόσωπο “με εμφανείς μώλωπες στο λαιμό και το πρόσωπο”. Η κηδεία του τελέστηκε την Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2014 στο Ά Κοιμητήριο Αθηνών, με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων. (Διαβάστε τα άρθρα

– Δολοφόνησαν τον Μένη Κουμανταρέα: https://bit.ly/2rFBw3E

– Το τελευταίο βιβλίο: https://bit.ly/2wGoSGI

“Εγώ, με τα τωρινά γκρίζα μου αραιά μαλλιά, είμαι πια σε ηλικία να τα αναπαράγω όλα, ομολογημένα κι ανομολόγητα- ιδίως αυτά -, σαν να πρόκειται για τα τελευταία σημάδια που θα αφήσω πίσω μου…” Μένης Κουμανταρέας

Βίκυ Μοσχολιού, Vicky Mosholiou, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1943 – Βίκυ Μοσχολιού, Ελληνίδα τραγουδίστρια. Διαβάστε τα πάντα στο άρθρο Χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού: https://bit.ly/2wwkfxb
 • 1955 – Μπιλ Πάξτον, Αμερικανός ηθοποιός
 • 1957 – Έλλη Πασπαλά, Ελληνίδα τραγουδίστρια
 • 1961 – Ένια, Ιρλανδή τραγουδοποιός
 • 1964 – Στράτος Αποστολάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
 • 1985 – Ντέρεκ Χαφ, Αμερικανός χορευτής

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

 Αικατερίνη Α', αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the Great, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 Donna Summer, Ντόνα Σάμερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 2012 – Ντόνα Σάμερ: Η Donna Summer, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια που γεννήθηκε στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Άρχισε να τραγουδάει από μικρή σε εκκλησιαστικές χορωδίες επηρεασμένη από την Μαχάλια Τζάκσον. Αργότερα, σε εφηβική ηλικία συνέχισε να τραγουδάει σε διάφορα συγκροτήματα. Την δεκαετία του 1960 ακολούθησε το στιλ της Τζάνις Τζόπλιν. Παράτησε το σχολείο για να κάνει ψυχεδελική μουσική. Αποδήμησε στην Γερμανία, όπου εμφανίστηκε στο μιούζικαλ Hair. Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και έμαθε Γερμανικά. Έγινε γνωστή στην δεκαετία του 1970 και 1980 σαν βασίλισσα της disco με τεράστιες επιτυχίες και πολλά Νο 1 singles & albums. Πέθανε από καρκίνο στις 17 Μαΐου 2012 στο Key West της Florida σε ηλικία 63 χρόνων.
 • 2014Άννα Πολλάτου, Ελληνίδα αθλήτρια

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε παρακαλώ όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.