Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου

0
113

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοεμβρίου: Αθήνα – Εξέγερση του Πολυτεχνείου, Μάρτιν Σκορσέζε, Αικατερίνη Β΄- αυτοκράτειρα της Ρωσίας, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

1rei6b

17 Νοεμβρίου 1973

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Martin-Scorsese_M

Ο Μάρτιν Μαρκαντόνιο Λουτσιάνο Σκορσέζε είναι ιταλοαμερικανός, βραβευμένος με Oscar, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Γνωστός και με το υποκοριστικό Μάρτι, είναι επίσης ο ιδρυτής του Έχει πάρει δεκάδες βραβεία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως και είναι πρόεδρος του Film Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αφιερωμένου στην αναπαλαίωση ταινιών και στην αποτροπή της καταστροφής των πρωτότυπων φιλμ. Το έργο του Σκορσέζε αφορά θέματα όπως η ιταλο-αμερικανική ταυτότητα, τα Καθολικά πρότυπα όπως ενοχή και σωτηρία, η παλικαριά, αλλά και η βία. Θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του, με μεγάλη επιρροή στην πορεία του αμερικανικού κινηματογράφου. Είναι κάτοχος μάστερ στην σκηνοθεσία κινηματογράφου από τη σχολή τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως το απλό. Το απλό είναι το πιο δύσκολο” Martin Scorsese

Θ α ν α τ ο ι

1G_M (2)

Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη Αικατερίνη» ήταν, γερμανικής καταγωγής και Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Η εκπαίδευση της ήταν αρκετά καλή, παρακολουθώντας μαθήματα κατ´ οίκον, ενώ δεν ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους γονείς της. Η Αικατερίνη Β΄ ήταν μελαχρινή μέσου ύψους και συνδύασε την υψηλή νοημοσύνη, την εκπαίδευση, την πολιτική ικανότητα και τη δέσμευση για το «ελεύθερο έρωτα». Είχε πολλούς εραστές, διάσημους άντρες της εποχής. Είχε δύο γιους, τον Παύλο Α΄και τον Αλεξέι Γκριγκορίεβιτς Μπομπρίνσκι (1762 – γιος του Γκριγκόρι Ορλόφ), και μια κόρη που πέθανε σε βρεφική ηλικία, την Άννα Πετρόβνα. Ήταν η μακροβιότερη και ικανότερη αυτοκράτειρα της Ρωσίας αλλά έμεινε στην ιστορία για την έντονη ερωτική της ζωή. Σύμφωνα με ένα διαδεδομένο λαϊκό κουτσομπολιό, η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης με ένα άλογο. Ίσως η φήμη βγήκε επειδή πέθανε από κολπική αιμορραγία. Φυσικά, ο λαϊκός μύθος δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here