Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοεμβρίου: Αθήνα - Εξέγερση του Πολυτεχνείου, Athens- Polytexnio, Μάρτιν Σκορσέζε, Martin Scorsese, Αικατερίνη Β΄- αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the Great – Rusia, Giorgos Mitsakis, Auguste Rodin, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
573

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοεμβρίου: Αθήνα – Εξέγερση του Πολυτεχνείου, AthensPolytexnio, Μάρτιν Σκορσέζε, Martin Scorsese, Αικατερίνη Β΄– αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the GreatRusia, Giorgos Mitsakis, Auguste Rodin, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

Αθήνα - Εξέγερση του Πολυτεχνείου, Athens- Polytexnio, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

17 Νοεμβρίου 1973

  • 1973 – Αθήνα – Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Ξημερώνοντας Σάββατο άρμα μάχης συνθλίβει την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση υπέστη δυναμική καταστολή, ενώ επιβλήθηκε νέα δικτατορία του Δ. Ιωαννίδη με κυβέρνηση του Α. Ανδρουτσόπουλου. Αλλά τίποτε δεν πήγε χαμένο… από την θυσία των φοιτητών μας.
  • 2011 – Η κυβέρνηση Μόντι (κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία) ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

 Μάρτιν Σκορσέζε, Martin Scorsese, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 1942 – Μάρτιν Σκορσέζε: Ο Μάρτιν Μαρκαντόνιο Λουτσιάνο Σκορσέζε είναι ιταλοαμερικανός, βραβευμένος με Oscar, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει πάρει δεκάδες βραβεία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμιως και είναι πρόεδρος του Film Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αφιερωμένου στην αναπαλαίωση ταινιών και στην αποτροπή της καταστροφής των πρωτότυπων φιλμ. Το έργο του Σκορσέζε αφορά θέματα όπως η ιταλο-αμερικανική ταυτότητα, τα Καθολικά πρότυπα όπως ενοχή και σωτηρία, η παλικαριά, αλλά και η βία. Θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του, με μεγάλη επιρροή στην πορεία του αμερικανικού κινηματογράφου. Είναι κάτοχος μάστερ στην σκηνοθεσία κινηματογράφου από τη σχολή τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως το απλό. Το απλό είναι το πιο δύσκολο” Martin Scorsese

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

 Αικατερίνη Β΄- αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the Great – Rusia, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 1796 – Αικατερίνη Β΄, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας: Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη Αικατερίνη» ήταν, γερμανικής καταγωγής και Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Σύμφωνα με ένα διαδεδομένο λαϊκό κουτσομπολιό, η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης με ένα άλογο. Ίσως η φήμη βγήκε επειδή πέθανε από κολπική αιμορραγία. Διαβάστε τα πάντα στα άρθρα:

– Η νυμφομανής αυτοκράτειρα: https://bit.ly/2AkDVGL

Οι εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης: https://bit.ly/2j4o19J

Auguste Rodin, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 1917Ωγκύστ Ροντέν (Auguste Rodin), μεγάλος Γάλλος γλύπτης, το έργο του οποίου δίνει έμπνευση μέχρι και σήμερα. Ιδιοφυής και αυτοδίδακτος ήταν ο κορυφαίος γλύπτης του 20ού αιώνα. Τα έργα του βασίζονται στην απόλυτα λεπτομερειακή αναπαράσταση σχημάτων και μορφών και διακρίνονται από την αρμονία και την πλαστικότητα. Εκφράζουν το ωμό, καθαρό συναίσθημα, με έμφαση στις λεπτομέρειες της σάρκας, αλλά και στην εσωτερική ασχήμια της ανθρωπότητας.
  • 1929Χέρμαν Χόλεριθ, Αμερικανός επιχειρηματίας
  • 1947Βίκτορ Σερζ, Ρώσος συγγραφέας και ιστορικός
  • 1985Μιχάλης Καλτεζάς, Έλληνας μαθητής

 Giorgos Mitsakis, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 1993 – Γιώργος Μητσάκης, Έλληνας λαϊκός συνθέτης. Διαβάστε το άρθρο, Κανείς δεν μιλάει καθαρά για τον Μητσάκη: https://bit.ly/2zcytE5
  • 2013Ντόρις Λέσινγκ, Βρετανίδα συγγραφέας

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.