Σαν σήμερα 18 Μαρτίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαρτίου: Γιάννης Μαρκόπουλος Άντονι Μιγκέλα, Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ -Βοστώνη, Οδυσσέας Ελύτης, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

1
2106

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαρτίου: Γιάννης Μαρκόπουλος Άντονι Μιγκέλα, Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ –Βοστώνη, Οδυσσέας Ελύτης, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη.” Οδυσσέας Ελύτης

—————————————————-

Γ ε γ ο ν ό τ α

 • 1874 – Η Χαβάη υπογράφει συνθήκη με τις Η.Π.Α. για τη χορήγηση αποκλειστικών εμπορικών δικαιωμάτων.
 • 1922 – Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που κηρύττει. Θα παραμείνει στη φυλακή δύο χρόνια.
 • 1938 – Φθάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρώνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία.
 • 1963 – Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της βασιλικής δυναστείας, από τις οποίες ανακοινώνει ότι θα απόσχει η Ένωσις Κέντρου.
 • 1967 – Το Δεξαμενόπλοιο “Torrey Canyon” (μήκους 300 μ.) που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργού πετρελαίου πλέοντας με ταχύτητα 16 κόμβων προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης (ΝΔ. ακτές Αγγλίας). Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, η πρώτη μεγάλη παγκοσμίως, κάλυπτε 270 τετραγωνικά μίλια πλήττοντας 120 μίλια αγγλικής ακτογραμμής και 55 γαλλικής. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε κατόπιν βομβαρδισμού από την αγγλική βασιλική αεροπορία στις 30 Μαρτίου.
 • 1989 – Στην Αίγυπτο, στην Πυραμίδα του Χέοπα, ανακαλύπτεται μούμια ηλικίας 4.400 χρόνων.

Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στην Βοστώνη

 • 1990 – Δώδεκα πίνακες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται λεία δύο ληστών, οι οποίοι προσποιούνται τους αστυνομικούς. Οι πίνακες εκλάπησαν από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στην Βοστώνη και αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή της αμερικάνικης ιστορίας. Ανάμεσα σε αυτά που εκλάπησαν ήταν έργα των: Rembrandt, Vermeer, Govaert Flinck, Edgar Degas, Edouard Manet κ.α.
 • 1992 – Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 3.1.
 • 2001 – Γενική απογραφή πληθυσμού Ελλάδας. Εγκαινιάζονται τα τέσσερα πρώτα τμήματα της Αττικής Οδού, που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την Ελευσίνα.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Γιάννης Μαρκόπουλος

 • 1939 – Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από γονείς παλαιών οικογενειών του νησιού και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα. Εκεί, στο ωδείο της παραλιακής αυτής πόλης, παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου. Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, ενώ την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές, ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.
 • 1945Μπόμπι Σόλο, Ιταλός τραγουδιστής
 • 1980Σοφία Μάιλς, Αγγλίδα ηθοποιός
 • 1989Λίλι Κόλινς, Αγγλίδα ηθοποιός

Θ α ν α τ ο ι

Οδυσσέας Ελύτης,

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.” Οδυσσέας Ελύτης

——————————-

nikosonline.gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

1 COMMENT

 1. Οδυσσέας Ελύτης: από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους στη σύγχρονη Ελλάδα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.