ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαρτίου: Γιάννης Μαρκόπουλος Άντονι Μιγκέλα, Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ –Βοστώνη, Οδυσσέας Ελύτης, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,
“Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη.” Οδυσσέας Ελύτης
—————————————————-
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1874 – Η Χαβάη υπογράφει συνθήκη με τις Η.Π.Α. για τη χορήγηση αποκλειστικών εμπορικών δικαιωμάτων.
- 1922 – Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που κηρύττει. Θα παραμείνει στη φυλακή δύο χρόνια.
- 1938 – Φθάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρώνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία.
- 1963 – Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της βασιλικής δυναστείας, από τις οποίες ανακοινώνει ότι θα απόσχει η Ένωσις Κέντρου.
- 1967 – Το Δεξαμενόπλοιο “Torrey Canyon” (μήκους 300 μ.) που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργού πετρελαίου πλέοντας με ταχύτητα 16 κόμβων προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης (ΝΔ. ακτές Αγγλίας). Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, η πρώτη μεγάλη παγκοσμίως, κάλυπτε 270 τετραγωνικά μίλια πλήττοντας 120 μίλια αγγλικής ακτογραμμής και 55 γαλλικής. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε κατόπιν βομβαρδισμού από την αγγλική βασιλική αεροπορία στις 30 Μαρτίου.
- 1989 – Στην Αίγυπτο, στην Πυραμίδα του Χέοπα, ανακαλύπτεται μούμια ηλικίας 4.400 χρόνων.
- 1990 – Δώδεκα πίνακες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται λεία δύο ληστών, οι οποίοι προσποιούνται τους αστυνομικούς. Οι πίνακες εκλάπησαν από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στην Βοστώνη και αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή της αμερικάνικης ιστορίας. Ανάμεσα σε αυτά που εκλάπησαν ήταν έργα των: Rembrandt, Vermeer, Govaert Flinck, Edgar Degas, Edouard Manet κ.α.
- 1992 – Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 3.1.
- 2001 – Γενική απογραφή πληθυσμού Ελλάδας. Εγκαινιάζονται τα τέσσερα πρώτα τμήματα της Αττικής Οδού, που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την Ελευσίνα.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1837 – Γκρόβερ Κλίβελαντ, 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1844 – Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ρώσος συνθέτης
- 1844 – Μικέλης Άβλιχος, Έλληνας ποιητής
- 1869 – Νέβιλ Τσάμπερλεν, Άγγλος πολιτικός
- 1874 – Νικολάι Αλεξάντροβιτς Μπερντιάεφ, Ρώσος φιλόσοφος
- 1905 – Ρόμπερτ Ντόνατ, Άγγλος ηθοποιός
- 1939 – Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από γονείς παλαιών οικογενειών του νησιού και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα. Εκεί, στο ωδείο της παραλιακής αυτής πόλης, παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου. Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, ενώ την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές, ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.
- 1945 – Μπόμπι Σόλο, Ιταλός τραγουδιστής
- 1980 – Σοφία Μάιλς, Αγγλίδα ηθοποιός
- 1989 – Λίλι Κόλινς, Αγγλίδα ηθοποιός
Θ α ν α τ ο ι
- 1768 – Λώρενς Στερν, Ιρλανδός συγγραφέας
- 1907 – Μαρσελέν Μπερτελό, Γάλλος χημικός και πολιτικός
- 1913 – Γεώργιος Α’, βασιλιάς της Ελλάδας
- 1914 – Τζουζέπε Μερκάλι, Ιταλός ηφαιστειολόγος
- 1936 – Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της Ελλάδας
- 1964 – Νόρμπερτ Βίνερ, Αμερικανός μαθηματικός
- 1993 – Θάνος Κωτσόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
- 1996 –Οδυσσέας Ελύτης: Ο Οδυσσέας Ελύτης, με πραγματικό ονοματεπώνυμο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Οδυσσέας Ελύτης στο Χάρβαρντ: https://www.nikosonline.gr/ο-οδυσσέας-ελύτης-στο-χάρβαρντ/
“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.” Οδυσσέας Ελύτης
- 2008 – Άντονι Μιγκέλα, Άγγλος σκηνοθέτης
- 2011 – Γουόρεν Κρίστοφερ, Αμερικανός διπλωμάτης και πολιτικός
- 2012 – Νίκος Βασταρδής, Έλληνας ηθοποιός
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/
Οδυσσέας Ελύτης: από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους στη σύγχρονη Ελλάδα!