Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτωβρίου, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Haris & Panos Katsimihas, Ναπολέων Α΄, Napoleon A, Giorgos Anemogiannis, Γιώργος Ανεμογιάννης, Ωγκύστ Λυμιέρ, Auguste Lumiere, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
653

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτωβρίου, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Haris & Panos Katsimihas, Ναπολέων Α΄, Napoleon A, Giorgos Anemogiannis, Γιώργος Ανεμογιάννης, Ωγκύστ Λυμιέρ, Auguste Lumiere, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Γ ε γ ο ν ό τ α

Ναπολέων Α΄, Napoleon A, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

 Ωγκύστ Λυμιέρ, Auguste Lumiere, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 1862 – Ωγκύστ Λυμιέρ: Ο Auguste Lumiere, μαζί με τον αδελφό του Ζαν Λουί Λυμιέρ, ήταν Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου (cinematographe), μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο: ο Λουί Λυμιέρ ως φυσικός και ο Ωγκύστ Λυμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής. Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκόπιου, κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Λυμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν το 1895 ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. Ωγκύστ Λυμιέρ, Auguste Lumiere, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr Όμως θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζώρζ Μελιέ. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907. Η επιχείρηση των αδελφών Λυμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρίες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι την συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.

Η εφεύρεσή μου μπορεί να αξιοποιηθεί ως … επιστημονική περιέργεια, αλλά πέρα από αυτό δεν έχει καμία εμπορική αξία απολύτως.” Auguste Lumiere

  • 1882Ουμπέρτο Μποτσιόνι, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης
  • 1917Αλέκα Κατσέλη, Ελληνίδα ηθοποιός και χορεύτρια
  • 1931Τζον Λε Καρρέ, Άγγλος συγγραφέας
  • 1936Ανδρέας Ντούζος, Έλληνας ηθοποιός
  • 1936 – Μίμης Στεφανάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1943 – Τάκης Οικονομόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1944 – Βασίλης Μποτίνος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1946 – Φίλιπ Πούλμαν, Άγγλος συγγραφέας
  • 1947 – Τζόρτζιο Καβατσάνο, Ιταλός εικονογράφος

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Haris & Panos Katsimihas, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 1952 – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Έλληνες τραγουδοποιοί, γνωστοί και ως αδελφοί Κατσιμίχα ή Κατσιμιχαίοι. Στο μεγαλύτερο μέρος της μουσικής τους σταδιοδρομίας, αποτέλεσαν μουσικό δίδυμο. Οι αδελφοί Κατσιμίχα είναι δίδυμα αδέλφια. Γεννήθηκαν στην Αθήνα και μεγάλωσαν στον Άγιο Δημήτριο, στη Λευκωσία και την Νέα Σμύρνη ενώ έζησαν τη νεότητα τους εργαζόμενοι στη Δυτική Γερμανία. Αρχικά έγιναν γνωστοί με τη συμμετοχή τους στους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας, που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1982, όπου και βραβεύτηκαν για το τραγούδι “Μια βραδιά στο λούκι”. Ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο “Ζεστά Ποτά” κυκλοφόρησε το 1985 σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη. Έκτοτε, κυκλοφορούν μαζί δίσκους, όπου γράφουν και ερμηνεύουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους – ενώ ο Πάνος κάνει και σόλο καριέρα.
  • 1958 – Πάνος Καπετανίδης, Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών
  • 1966 – Δημήτρης Λυάκος, Έλληνας συγγραφέας
  • 1978 – Ενρίκε Μπερνόλντι, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
  • 1979 – Βάσω Λασκαράκη, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 1981 – Χέικι Κοβαλάινεν, Φινλανδός οδηγός αγώνων

Θ α ν α τ ο ι

Giorgos Anemogiannis, Γιώργος Ανεμογιάννης, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

  • 2005 – Γιώργος Ανεμογιάννης, κορυφαίος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος [στην φωτογραφία με την Μελίνα]. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης τον Δεκέμβριο του 1919. Είχε παρακολουθήσει μαθήματα διακοσμητικής στη Kunst Geverbe Schule στη Βιέννη και στη συνέχεια φοίτησε στην ειδική θεατρική σχολή του Max Reinhart στο Reinhardt-seminar και στη Spezialschule fur Buhnenbild του καθηγητή Rottmayer στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Και από τις τρεις παραπάνω σχολές αποφοίτησε με άριστα. Στο θεατρικό χώρο της Ελλάδας εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 1939 με μια έκθεση Σκηνογραφίας στη γκαλερί Στρατηγοπούλου. Ο Γιώργος Ανεμογιάννης σκηνογράφησε και σχεδίασε κοστούμια για περισσότερα από 500 θεατρικά έργα όπως και σε έργα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Επίσης έγραψε μελέτες για σκηνογραφία και υπήρξε θεατρικός κριτικός σε καλλιτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο. Υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου και του Σωματείου Ελλήνων Τεχνιτών Θεάτρου. Είχε αναλάβει επίσης πολλές φορές τη διακόσμηση περιπτέρων σε εκθέσεις καθώς και σε πολλές διαφημιστικές μακέτες. Το 1973 οργάνωσε το Μουσείο Αραβαντινού στον Πειραιά και πέντε χρόνια μετά, το 1978, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Κρήτη. To 1999 εξέδωσε σε πολύ περιορισμένο κύκλο, καλλιτεχνικό λεύκωμα των έργων του με τον τίτλο “Διαδρομή στο Χρώμα και το Όνειρο”. Ο Γιώργος Ανεμογιάννης μιλούσε γερμανικά και γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Παλαιού Φαλήρου Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου του 2005 και κηδεύτηκε στη πατρίδα του στο Ηράκλειο όπου και μία πλατεία έχει σήμερα το όνομά του.

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.