Σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου

1
166

Σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου: Τα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι της ημέρας/ Ibrox Park Γλασκώβη/ Ευγένιος Σπαθάρης/ Θεόφραστος Σακελλαρίδης/ κ.α.

 

Γ ε γ ο ν ό τ α

Ibrox9

Η δεύτερη μέρα του 1971 ξεκινάει με τον πιο όμορφο τρόπο στην Γλασκόβη. Χιλιάδες άνθρωποι ανυπομονούν για να φτάσει η ώρα και να κατευθύνουν στο ”Άιμπροξ Παρκ”. Ο λόγος; Ο αγώνας Ρέιντζερς-Σέλτικ. Ο επίλογος όμως εκείνης της 2ας Ιανουαρίου θα είναι τραγικός… Ο αγώνας πλησιάζει στο τέλος του χωρίς σκορ. Είναι το 90ο λεπτό και οι φιλοξενούμενοι ”παγώνουν” το “Άιμπροξ” ανοίγοντας το σκορ. Χιλιάδες φίλαθλοι της Ρέιντζερς αρχίζουν να αποχωρούν απογοητευμένοι. Το παιχνίδι όμως δεν έχει τελειώσει. Οι γηπεδούχοι ισοφαρίζουν σε 1-1 στις καθυστερήσεις. Αρκετοί οπαδοί επιχειρούν να επιστρέψουν στο γήπεδο, άλλοι συνεχίζουν την έξοδό τους από αυτό. Και το μοιραίο δεν αργεί να γίνει. Τα κάγκελα στα σκαλιά της εξόδου 13 υποχωρούν. Δεκάδες άνθρωποι καταπλακώνονται και αφήνουν εκεί την τελευταία τους πνοή με κύρια αιτία θανάτου για τους περισσότερους την ασφυξία. Συνολικά 66 ψυχές δεν γύρισαν ποτέ ξανά στο στα σπίτια τους…

  • 1974 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει διάταγμα για τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας των αυτοκινήτων, με σκοπό να εξοικονομηθεί βενζίνη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του ΟΠΕΚ.
  • 2008 – Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Spatharis_M

Αν ο Ευγένιος ήταν ο πατέρας του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα, τότε ο πατέρας του, ο Σωτήρης Σπαθάρης,  ήταν ο παππούς του Καραγκιόζη.
Η οικογένεια Σπαθάρη κατοικούσε στην Κηφισιά, όταν γεννήθηκε ο Ευγένιος. Μικρός συνήθιζε να δίνει παραστάσεις μαζί με τον πατέρα του στον Πλάτανο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Άλσος της Κηφισιάς.
Ο Ευγένιος έμαθε την τέχνη του Καραγκιόζη δίπλα στον πατέρα του και δεν την άφησε ποτέ, ακόμα και όταν όνειρό του ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική.
Δεν κατάφερε να γίνει αρχιτέκτονας, γιατί η ενηλικίωσή του συνέπεσε με τα χρόνια της Κατοχής. Ήταν αδύνατο να συνεχίσει της σπουδές του μέσα στον πόλεμο, γι” αυτό και αφιερώθηκε ολόψυχα στο Θέατρο Σκιών.
Μπορεί ο πατέρας του να ήταν ο πρωτοπόρος του Θεάτρου Σκιών, αλλά ο Ευγένιος εξέλιξε την τέχνη και την έκανε διάσημη σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν γνωρίζει και δεν αγαπά τον Καραγκιόζη και την παρέα του.

Θ ά ν α τ ο ι

1P_M

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης του Ιωάννη, υπήρξε Έλληνας μουσουργός, αρχιμουσικός και ο δημιουργός της Ελληνικής Οπερέτας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1882. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα πήρε από τον πατέρα του Ιωάννη Σακελλαρίδη, διαπρεπή διδάσκαλο και μεταρρυθμιστή της βυζαντινής μουσικής, ιεροψάλτη, φιλόλογο και συνθέτη. Η μητέρα του καταγόταν από την Ύδρα. Σπούδασε στην Αθήνα, τη Γερμανία και την Ιταλία

 

1 COMMENT

  1. Ο συνωνόματός μου Ευγένιος Σπαθάρης, μούκανε την τιμή να έρθει στο γραφείο μου της Ο.Ε. πούχα ιδρύσει (με τον Κώστα Λυχναρά) και την επωνυμία “7 τέχνες” κι αντικείμενο την προώθηση αξιόλογων καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα άλλα (αποστολη του θεάτρου τέχνης στο Παρίσι, τουρνέ του ελληνικου χοροδράματος της Ραλλους Μάνου στην ελληνική επαρχία κλπ., κατάφερα να δεχτούν στη Γαλλία τον Ευγένιο και να προβληθεί το έργο των Σπθάρηδων. Απο τότε γίναμε φίλοι. Μου χάρισε και για τον πιτσιρίκο τότε γιό μου, μερικές ξύλινες φιγούρες απο το θέατρο σκιών. /Απο τις αξέχαστες αναμνήσεις μου/.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here