Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου

1
162

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα

  • 1789 – Ιδρύεται το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.
  • 1792 – Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, γίνονται, με προτροπή του Μαρά, σφαγές επισκόπων και βασιλοφρόνων από τον όχλο σε φυλακές στο Παρίσι.
  • 1822 – Οι Σουλιώτες μετά από διαδοχικές αποτυχίες και συμφωνία με τον Κεσέρ Πασά, εγκαταλείπουν τις εστίες τους από το λιμάνι της Σπλάντζας και αναχωρούν για τα Επτάνησα.
  • 1829 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των Ελλήνων και η ίδρυση του Βασιλείου της Ελλάδος.
  • 1849 – Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στην Κεφαλλονιά 40 ενωτικούς Έλληνες.

mikraisatiki-katastrofi_M

Γεννήσεις

andreas-empeirikos

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (2 Σεπτεμβρίου 1901  3 Αυγούστου 1975) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Γεννημένος στη Μπράιλα της Ρουμανίας, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902 και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College του Λονδίνου. Την περίοδο 19261931 έζησε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τον κύκλο των υπερρεαλιστών και ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση, κοντά στον ιδρυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού, Ρενέ Λαφόργκ. Το 1931 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα το 1935. Ως λογοτέχνης ανήκει στη Γενιά του ’30 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού υπερρεαλισμού. Υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, καθώς και ο πρώτος που άσκησε την ψυχανάλυση στον ελληνικό χώρο, ασκώντας την ψυχαναλυτική πρακτική κατά την περίοδο 19351951. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Υψικάμινος, ως το πρώτο αμιγώς υπερρεαλιστικό κείμενο στην Ελλάδα, ενώ ανάμεσα στα πεζά έργα του διακρίνεται το τολμηρό ερωτογράφημα Ο Μέγας Ανατολικός, που προκάλεσε αντιδράσεις για την ελευθεροστομία και το ερωτικό περιεχόμενό του. Σημαντικό τμήμα του έργου του εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

Θάνατοι

κ1_M

 

 

 

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. ΒΡΕ ΑΓΑΠΑΚΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ……ΕΓΥΓΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ???????????Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ( ΜΑΡΑΓΚΟΖΗ ) ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ…………….ΑΡΑ??????????????ΑΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΘΑΝΑΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΑΣΕ………..ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΠΟΨΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΧΕΙ……………ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…………………..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here