Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Νοεμβρίου: Ρενέ Μαγκρίτ, Τόμας Έντισον, Bjork, “Ματωμένη Κυριακή”, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
118

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Νοεμβρίου: Ρενέ Μαγκρίτ, Τόμας Έντισον, Bjork,Ματωμένη Κυριακή”, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

Thomas Edison, phonograph.

  • 1877 – Ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει ότι ανακάλυψε τον φωνόγραφο, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου.

Η μεγαλοφυΐα είναι, 1% έμπνευση και 99% προσπάθεια.” Thomas Edison

  • 1897 – Μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδας και επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση.
  • 1912 – Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ του τότε Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιεί την πρώτη πολεμική περιπολία υποβρυχίου στη παγκόσμια ιστορία. Περιοχή περιπολίας ήταν το Βόρειο Αιγαίο.
  • 1916 – Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός (αδελφό πλοίο του Τιτανικού) βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα.

bloody-sunday-victims

  • 1920 – Bloody Sunday

Κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στο Δουβλίνο, Βρετανικές Δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον οπαδών, σε αντίποινα για την επίθεση του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού το πρωί της ίδιας ημέρας εναντίον Βρετανών, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονούνται 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι, μέλη του δεύτερου. Συνολικά εκείνη την ημέρα, η οποία έγινε γνωστή ως «Ματωμένη Κυριακή», σκοτώθηκαν 31 άτομα – 14 Βρετανοί, 14 Ιρλανδοί πολίτες και 3 κρατούμενοι μέλη του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

magritte

  • 1898 – Ρενέ Μαγκριτ

Ο René François Ghislain Magritte, ήταν σουρεαλιστής καλλιτέχνης με επιρροές από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού. Σπούδασε για δύο χρόνια στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (1916-1918) και το 1926 ζωγράφισε τον πρώτο του σουρεαλιστικό πίνακα, Le jockey perdu. Την επόμενη χρονιά έκανε την πρώτη του έκθεση και οι κριτικοί τού επιτέθηκαν μαζικά. Απογοητευμένος με την αποτυχία, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου έγινε φίλος με τον Αντρέ Μπρεντόν και έγινε μέλος της ομάδας των σουρεαλιστών. Η τέχνη του Μαγκρίτ δείχνει ένα πιο αντιπροσωπευτικό ύφος του σουρρεαλισμού σε σύγκριση με το «αυτόματο» ύφος που συναντούμε σε έργα καλλιτεχνών όπως ο Χουάν Μιρό. Εκτός από φανταστικά στοιχεία, το έργο του είναι συχνά πνευματώδες και διασκεδαστικό. Επίσης ζωγράφισε μια σειρά σουρεαλιστικής εκδοχής άλλων γνωστών πινάκων. Στις ΗΠΑ εκτέθηκαν τα έργα του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης. Για ρίξτε μια ματιά: http://www.nikosonline.gr/βρυξελλεσ-magritte-και-chagall-2/

Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι — είναι απλά άγνωστο.” Rene Magritte

bjork

  • 1965 – Bjork

Η Björk είναι Ισλανδή μουσικός και τραγουδίστρια γεννημένη στο Ρέικιαβικ. Στην ηλικία των πέντε ετών μπήκε στο μουσικό σχολείο Barnamúsikskóli Reykjavikur όπου φοίτησε για τα επόμενα δέκα χρόνια και πέρα από το τραγούδι, έμαθε να παίζει πιάνο και φλάουτο. Θεωρείται από τις πιο «περίεργες» και αυθεντικές παρουσίες στην σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή.

Θ α ν α τ ο ι

——————————-

nikosonline-gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here