Σαν σήμερα 22 Οκτωβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Οκτωβρίου, Μάνος Λοΐζος, Πωλ Σεζάν, Λούνα 12, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
127

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Οκτωβρίου, Μάνος Λοΐζος, Πωλ Σεζάν, Λούνα 12, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

αλεξίπτωτο

  • 1797 – Ο Αντρέ Ζακ Γκαρνερέν πραγματοποιεί την πρώτη καταγεγραμμένη πτώση με αλεξίπτωτο, πέφτοντας από τα 1.000 μέτρα πάνω από το Παρίσι.

  • 1836 – Ο Σαμ Χιούστον ορκίζεται ως ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τέξας.

  • 1859 – Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στο Μαρόκο.

  • 1879 – Χρησιμοποιώντας απανθρακωμένο νήμα, ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει τον πρώτο πρακτικό λαμπτήρα πυράκτωσης (διήρκεσε 13,5 ώρες πριν καεί).

  • 1897 – Συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

  • 1912Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Σώμα προσκόπων υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα Γιαγλή απελευθερώνει τη Νιγρίτα. Το αντιτορπιλικό “Ιέραξ” υπό τον κυβερνήτη Α.Βρατσάνο απελευθερώνει με άγημά του τα Ψαρά.

  • 1944 – Οι Γερμανοί εκκενώνουν τα Φάρσαλα και τον Πλαταμώνα.

Luna 12

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Μάνος Λοΐζος

  • 1937 Μάνος Λοΐζος

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν συνθέτης μεγάλων επιτυχιών. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και πέθανε σε νοσοκομείο στην Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Είχε κυπριακή καταγωγή από μεριάς του πατέρα του, ενώ η μητέρα του ήταν από την Ρόδο. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας. Αφού αποφοίτησε ήλθε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει. Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Την άνοιξη του 1962 χρησιμοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη ως διευθυντής της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής στις παραστάσεις της Όμορφης Πόλης. Το 1965 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο Μάρω Λήμνου. Μαζί της αποκτά και μία κόρη, την Μυρσίνη. Το 1971 γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας.

Θ α ν α τ ο ι

Πολ Σεζάν

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here