Σαν σήμερα 23 Ιουνίου

0
111

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου: Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Duffy, Μ. Καραγάτσης, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 

Γ ε γ ο ν ό τ α

Pierre-De-Coubertin_M

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Μ. Καραγάτσης

Ο Μ. Καραγάτσης ήταν Έλληνας πεζογράφος, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της «Γενιάς του ’30». Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη της Θεσσαλίας, όπου περνούσε τα περισσότερα εφηβικά καλοκαίρια του. Εκεί συνήθιζε να διαβάζει καθισμένος κάτω από ένα καραγάτσι που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού. Το «Μ.» του ψευδωνύμου του προήλθε πιθανότατα από το ρώσικο όνομα «Μίτια» (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης), με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ιδιαίτερα για το έργο Αδερφοί Καραμάζοφ. Το γεγονός ότι υπέγραφε τα έργα του ως «Μ. Καραγάτσης» προκάλεσε σύγχυση σε αρκετούς φιλολόγους, που συχνά ερμήνευαν το «Μ» ως Μιχάλης, λόγω των ηρώων του, Μιχάλη Καραμάνου (στον Γιούγκερμαν) και Μιχάλη Ρούση (στον Μεγάλο ύπνο), που θεωρούνται περσόνες του συγγραφέα. Παρόλα αυτά σύμφωνα με πρόσφατη προφορική μαρτυρία της κόρης του Μαρίνας Καραγάτση το αρχικό γράμμα «Μ.» μπροστά από το ψευδώνυμο Καραγάτσης πράγματι παραπέμπει στο όνομα Μιχάλης. Όμως το μυστήριο του γράμματος «Μ» δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλειφθεί, διότι ο Καραγάτσης δεν δήλωσε δημόσια ποια η σημασία του.

Ο νόμος της ζωής διδάσκει πως ο έρωτας είτε είναι ευχή του Διαβόλου, είτε κατάρα του Θεού.” Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ (Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΛΟΣ)

Duffy_M

Η Aimée Ann Duffy Duffy είναι Ουαλή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός pop μουσικής. Έγινε παγκοσμίως γνωστή από τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Rockferry και συγκεκριμένα με το τραγούδι Mercy. Μόνο στην Μεγάλη Βρετανία πούλησε περίπου 2 εκατομμύρια δίσκους, ενώ παγκοσμίως περίπου 6 εκατομμύρια. Το 2008 η Duffy κέρδισε το βραβείο Grammy στην κατηγορία για τον καλύτερο ποπ δίσκο, ενώ είχε προταθεί για άλλα δύο.

Θ α ν α τ ο ι

αναγνωστακης

Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
Να μην τις παίρνει ο άνεμος.”
Μανώλης Αναγνωστάκης

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here