Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Οκτωβρίου, Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Nikos Kazantzanis, Νικόλαος Μάντζαρος, Nikolaos Mantzaros, Χάτι ΜακΝτάνιελ, Hattie McDaniel, Α' Βαλκανικός πόλεμος, Balkan War, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

1
444

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Οκτωβρίου, Νίκος Καζαντζάκης, Nikos Kazantzanis, Γιώργος Κωνσταντίνου, Νικόλαος Μάντζαρος, Nikolaos Mantzaros, Χάτι ΜακΝτάνιελ, Hattie McDaniel, Α’ Βαλκανικός πόλεμος, Balkan War, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες

“Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.” Νίκος Καζαντζάκης

Γ ε γ ο ν ό τ α

Α' Βαλκανικός πόλεμος, Balkan War, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1912 – Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής στην Θεσσαλονίκη. Στις 23:00 υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο παραδόσεως «άνευ όρων» της πόλεως από τους Οθωμανούς. Η Οθωμανική φρουρά από 25.000 οπλίτες 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίνεται στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εισέρχεται την επομένη νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους Έλληνες κατοίκους της.
 • 1912Α’ Βαλκανικός πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά.
 • 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ, βυθίζεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Hornet και ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Enterprise, υφίσταται μεγάλες ζημιές.
 • 1944 – Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και τη Σκύδρα.
 • 1967 – Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί στέφεται αυτοκράτορας του Ιράν και στη συνέχεια στέφει αυτοκράτειρα τη σύζυγό του, Φαράχ.
 • 1990 – Τελευταία επίσημη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή, στον αγώνα Ηρακλής-Βαλένθια, ανήμερα των γενεθλίων του.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

 Νικόλαος Μάντζαρος, Nikolaos Mantzaros, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1795 – Νικόλαος Μάντζαρος: Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν σπουδαίος Έλληνας συνθέτης ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την Ελληνική μουσική Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από πλούσια οικογένεια και έτσι πήρε κληρονομικά και τον τίτλο του ιππότη. Στον χαρακτήρα ήταν ανεξίκακος, γενναιόδωρος, ευγενικός και μετριόφρων. Λόγω του έργου του και της κοινωνικής του θέσης, πολλοί Ιταλοί συνθέτες αλλά και Έλληνες ποιητές συνήθιζαν να παρευρίσκονται και να μιλάνε μαζί του, καθώς είχε και στενή σχέση φιλίας με τον Διονύσιο Σολωμό. O ίδιος βέβαια δεν θεωρούσε τον εαυτό του επαγγελματία μουσικό και αυτοχαρακτηριζόταν “ερασιτέχνης” (αυτός είναι και από τους λόγους που δεν δεχόταν χρήματα για τις υπηρεσίες του). Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
 • 1797Τζουντίτα Πάστα, Ιταλίδα υψίφωνος
 • 1911 – Μαχάλια Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
 • 1916Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός
 • 1919Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, σάχης του Ιράν
 • 1926Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής
 • 1933Τάκης Κανελλόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος

Γιώργος Κωνσταντίνου, Giorgos Konstantinou

Θ α ν α τ ο ι

Χάτι ΜακΝτάνιελ, Hattie McDaniel, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1952 – Χάτι ΜακΝτάνιελ (Hattie McDaniel), Αμερικανίδα ηθοποιός. Η πρώτη αφρο-αμερικανίδα ηθοποιός που πήρε Oscar. Ήταν για το ρόλο της στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ: https://bit.ly/2Eeo4em

 Νίκος Καζαντζάκης, Nikos Kazantzanis, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1957 – Νίκος Καζαντζάκης: Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Αναγνωρίζεται σαν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς και σαν ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Αλέξης Ζορμπάς και Ο Τελευταίος Πειρασμός. Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό και από το 1945 ως το 1948 ήταν πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Προσβληθείς από λευχαιμία νοσηλεύτηκε στην Δανία και στην Γερμανία, όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, επιθυμία την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητος απέρριψε. Έτσι, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η ταφή του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία όμως εκείνοι δεν συμμετείχαν κατόπιν απαγόρευσης του Αρχιεπισκόπου. Η ταφή έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη τού Ηρακλείου, διότι η ταφή του σε νεκροταφείο απαγορεύτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Τη σορό συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο οποίος αργότερα τιμωρήθηκε. Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:

Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.”

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Ακολουθήστε το nikosonline

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΝΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΌΝΙΑ ΠΟΥ Σ’ ΆΚΟΥΣΑ: ΠΟΤΕ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΑΣΜΕΝΩΝ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ. ΑΝ ΤΑ ΣΟΥΡΩΣΟΥΜΕ (ΜΟΝΟΝ), ΦΥΛΆΜΕ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΗΧΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΉΖΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. βΕΒΑΙΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ (ΙΣΑ-ΙΣΑ ΝΑ ΜΗ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΡΑΘΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ ΒΆΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΒΆΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ……..ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ, ΠΛΟΥΣΙΑ, ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ….ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕΙ, ΚΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ….ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ….ΑΠΟ ΤΟ 1990 ……. ΓΕΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.