Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Οκτωβρίου, Νίκος Καζαντζάκης, Nikos Kazantzanis, Νικόλαος Μάντζαρος, Nikolaos Mantzaros, Α' Βαλκανικός πόλεμος, Balkan War, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
415

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Οκτωβρίου, Νίκος Καζαντζάκης, Nikos Kazantzanis, Νικόλαος Μάντζαρος, Nikolaos Mantzaros, Α’ Βαλκανικός πόλεμος, Balkan War, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

——————————

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες

Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.” Νίκος Καζαντζάκης

Τα  Γ ε γ ο ν ό τ α  της ημέρας

 • 1912 – Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής στην Θεσσαλονίκη. Στις 23:00 υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο παραδόσεως «άνευ όρων» της πόλεως από τους Οθωμανούς. Η Οθωμανική φρουρά από 25.000 οπλίτες 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίνεται στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εισέρχεται την επομένη νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους Έλληνες κατοίκους της.
 • 1912Α’ Βαλκανικός πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά.
 • 1944 – Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και τη Σκύδρα.
 • 1990 – Τελευταία επίσημη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή, στον αγώνα ΗρακλήςΒαλένθια, ανήμερα των γενεθλίων του.

Οι  Γ ε ν ν ή σ ε ι ς  της ημέρας

Νικόλαος Μάντζαρος, Nikolaos Mantzaros, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 • 1795 – Νικόλαος Μάντζαρος: Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν σπουδαίος Έλληνας συνθέτης ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την Ελληνική μουσική Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από πλούσια οικογένεια και έτσι πήρε κληρονομικά και τον τίτλο του ιππότη. Στον χαρακτήρα ήταν ανεξίκακος, γενναιόδωρος, ευγενικός και μετριόφρων. Λόγω του έργου του και της κοινωνικής του θέσης, πολλοί Ιταλοί συνθέτες αλλά και Έλληνες ποιητές συνήθιζαν να παρευρίσκονται και να μιλάνε μαζί του, καθώς είχε και στενή σχέση φιλίας με τον Διονύσιο Σολωμό. O ίδιος βέβαια δεν θεωρούσε τον εαυτό του επαγγελματία μουσικό και αυτοχαρακτηριζόταν “ερασιτέχνης” (αυτός είναι και από τους λόγους που δεν δεχόταν χρήματα για τις υπηρεσίες του). Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
 • 1797Τζουντίτα Πάστα, Ιταλίδα υψίφωνος
 • 1916Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός
 • 1919Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, σάχης του Ιράν
 • 1926Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής
 • 1933Τάκης Κανελλόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος
 • 1945Δημήτρης Θ. Γκότσης, Έλληνας συγγραφέας
 • 1947 – Χίλαρι Κλίντον, Αμερικανίδα πολιτικός
 • 1954Βασίλης Χατζηπαναγής, Έλληνας ποδοσφαιριστής (Ο Νουρέγιεφ του Ελληνικού ποδοσφαίρου).

Οι  Θ α ν α τ ο ι  της ημέρας

Νίκος Καζαντζάκης, Nikos Kazantzakis, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 • 1957 – Νίκος Καζαντζάκης: Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Αναγνωρίζεται σαν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς και σαν ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Αλέξης Ζορμπάς και Ο Τελευταίος Πειρασμός. Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό και από το 1945 ως το 1948 ήταν πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Προσβληθείς από λευχαιμία νοσηλεύτηκε στην Δανία και στην Γερμανία, όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, επιθυμία την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητος απέρριψε. Έτσι, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η ταφή του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία όμως εκείνοι δεν συμμετείχαν κατόπιν απαγόρευσης του Αρχιεπισκόπου. Η ταφή έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη τού Ηρακλείου, διότι η ταφή του σε νεκροταφείο απαγορεύτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Τη σορό συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο οποίος αργότερα τιμωρήθηκε. Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:

Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.”

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.