Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2015

1
132

Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2015: ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας

Γ ε γ ο ν ό τ α

8-10-thumb-large

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

55445-869737

Ο Victor Marie Vicomte Hugo, ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του Lettre à une femme (Γράμμα σε μία γυναίκα): “Je ne sais plus mon nom, je m’appelle Patrie!” (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.

cebcceb1cebdcf8ccebbceb7cf82-cebcceb7cf84cf83ceb9ceaccf82

Ο Μανώλης Μητσιάς είναι Έλληνας τραγουδιστής με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στο λαϊκό, ελαφρολαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1946 στα Δουμπιά Χαλκιδικής. Από παιδί ασχολήθηκε με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακή μουσική, ενώ διετέλεσε ψάλτης. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές κι εκεί έγινε μέλος της χορωδίας της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα δημιούργησε μία μπουάτ στην οποία και ξεκίνησε την πορεία του στο τραγούδι. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά έγινε το 1969, με πρώτη του επιτυχία το τραγούδι Στην Ελευσίνα μια φορά. Στη σαραντάχρονη καριέρα του έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Άκη Πάνου, Δήμο Μούτση, Χρήστο Λεοντή, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Σπανουδάκη κλπ.), έχει τραγουδήσει στίχους και ποίηση των Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Λίνας Νικολακοπούλου κλπ. Δισκογραφικά έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 35 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

Θ ά ν α τ ο ι

Thrasivoulos_Zaimis

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, οπότε και διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών.

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

 

1 COMMENT

 1. Σχετικά με τον Ουγκώ…
  Οι άθλιοι, είναι μέσα στα καλύτερα μυθιστορήματα της υφηλίου…
  Ενεργοπoίησε τα μάλα τη φαντασία μας και ήταν σαν να ζούσαμε την εποχή του έργου…
  Επιτυχία σαν ταινία, με μεγάλη απόδοση του Liam Neeson…η Uma Therman γλυκειά, ως Fantine…
  Σχετικά με τον Μανώλη Μητσιά…
  Ευλογημένος…Φαινόμενο τραγουδιστή με μεγάλη διάρκεια… οπωσδήποτε, θα τον συστήναμε σε έναν
  ξένο για γνωρίσει την ελληνική ψυχή, μέσα από τη μουσική…
  Διαχρονικά και αγαπημένα για μένα…
  Τι να πούμε τι..
  Ήρθατε σαν κύματα…(τι ρωμαλέοι στίχοι!!Γκάτσος..)
  Το στρείδι και το μαργαριτάρι (μαζί με την Τάνια)..
  Πες τη το με ένα γιουκαλίλι..
  Ο Γιάννης ο φονιάς…
  Επειδή σ΄ αγαπώ…
  Μη χτυπάς σε ένα σπίτι κλειστό…
  Το πάθος που διώκεται…
  Ο τρελλός…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here