Σαν σήμερα 27 Απριλίου 2015

1
150

Σαν σήμερα 27 Απριλίου 2015

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας.

Γ ε γ ο ν ό τ α

Beethoven_M

  • 1810 – Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι “Für Elise”. Η πιο δημοφιλής σύνθεση του Μπετόβεν και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της κλασσικής μουσικής, γνωστή με τη γερμανική της ονομασία Für Elise («Για την Elise»). Πρόκειται για μια τρίλεπτη μπαγκατέλα (μικρής διάρκειας σύνθεση για πιάνο με ελαφρύ περιεχόμενο) σε λα ελάσσονα, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Οι ειδικοί περί το έργο του Μπετόβεν, όσο και αν έχουν προσπαθήσει, δεν έχουν καταφέρει να μάθουν ποια ήταν η Elise.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

assets_LARGE_t_420_54066669

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα. Ο μόνος Έλληνας που έχει φέρει τον Χρυσό Φοίνικα στην Ελλάδα.

Θ ά ν α τ ο ι

1_M

Ο Μάριος Τόκας ήταν σύγχρονος Κύπριος μουσικοσυνθέτης από την Λεμεσό. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τα μαθητικά του χρόνια γράφοντας τραγούδια για τις παραστάσεις στο σχολείο και τις παρέες του. Ο Μάριος Τόκας βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη (2001) με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, πήρε και το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» (2002). Πέθανε την Κυριακή του Πάσχα, στις 27 Απριλίου του 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη του Πάσχα, από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών παρουσία χιλιάδων κόσμου. Ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Χαρά, το Κωστή και τον Άγγελο.

——————

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/


 

 

 

1 COMMENT

  1. Αχ Νικο, τι μου κάνεις σαν “σανσημερίτρια” φανατική. Η Ελίζα ήταν αγαπημένη του συνθέτη, όμως κρυφά, γιατί αγαπούσε άλλον και ποτέ δεν έμαθε τα αισθήματα του συνθέτη, οπως έδειξε η έρευνά μου στα προεφηβικά μου χρόνια. Το “Για την Ελίζα” ήταν το πρώτο κομμάτι που παρουσίασα σε κοινό, που η δασκάλα μου του πιάνου είχε προσκαλέσει κρυφά ν’ ακούσουν το “ταλεντάκι”. Ακόμα πήγαινα στο δημοτικό σχολειό.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here