Σαν σήμερα 27 Μαίου

1
82
Oscar Wild  &  Bosie
Oscar Wild & Bosie

Σαν σήμερα 27 Μαΐου το 1895 ο Όσκαρ Ουάιλντ φυλακίζεται για σοδομισμό.

Αν και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η προσωπική ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, για τις στενές σχέσεις του με τον νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Ο ποιητής Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο Bosie.

Η περίοδος της φυλάκισης επέδρασε στην υγεία του Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του στις 19 Μαΐου του 1897, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος από τον κοινωνικό του περίγυρο.

wilde-recline-sm

1 COMMENT

  1. Πόσο θλιβερή αλλά και τρυφερή ιστορία αυτή του πάθους του για τον νεαρό λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, του μεγάλου Ιρλανδού ποιητή, μυθιστοριογράφου, δοκιμιογράφου, θεατρικού συγγραφέα , κριτικού, και-κοντολογίς- ενός από τους θρυλικότερους ανθρώπους της τέχνης, όχι μόνον της εποχής του, του Όσκαρ Ουάιλντ! Συγκινητικότατη δε. Αλά, όμως, καθώς όλοι γνωρίζουμε, μετά το σκότος πάντοτε φέγγει, το εξαίσιο De Profundis και το μοναδικό The Ballad of Reading Gaol, από τα ωραιότερα ποιητικά του έργα, από αυτή την πικρή και οδυνηρή εμπειρία ήταν εμπνευσμένα. Πάμφτωχος, σε ηλικία μόλις 46 ετών ετελείωσε στο Παρίσι- εάν δηλαδή ετελείωσε- καθώς πνεύματα ωσάν αυτό ουδέποτε αποχωρούν. Ξέρετε, επιμένουν. Και σας συγχαίρω για την αναφορά σας σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης- μιας τέχνης που κάνει ωραιότερες τις ψυχές μας. Και ανθεκτικότερα τα ίχνη της ζωής μας.
    Εύχομαι καλόδεχτο και καλοτάξιδο το blog Nikoson line.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here