Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιανουαρίου: Zeppelin - Α΄Παγκόσμιος πόλεμος, Anton Chekhov, Ορέστης Μακρής, Αθήνα-Μετρό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
573

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιανουαρίου: Zeppelin – Α΄Παγκόσμιος πόλεμος, Anton Chekhov, Ορέστης Μακρής, Αθήνα-Μετρό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

Zeppelin - Α΄Παγκόσμιος πόλεμος, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 • 1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Παρίσι βομβαρδίζεται για πρώτη φορά από γερμανικά Ζέππελιν.
 • 1941 – Με τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά, ο βασιλιάς αναθέτει την πρωθυπουργία της Ελλάδας στον Αλέξανδρο Κορυζή.
 • 1957 – Ο Βενέδικτος εκλέγεται Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
 • 1961 – Η εταιρία πετρελαιοειδών Έσσο-Ελλένικ (Esso Hellenik) αρχίζει δοκιμαστικές γεωτρήσεις στη Ζάκυνθο.
 • 1964Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1964 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.
 • 1970 – Αθήνα – Δικτατορία: Δίκη μελών της παράνομης οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη”. Καταδικάζονται τέσσερις σε ισόβια και πέντε σε φυλάκιση μέχρι 18 χρόνια.
 • 1973 – Αθήνα – Δικτατορία: Στη μακρά δίκη κομουνιστών ο Μπάμπης Δρακόπουλος (ηγέτης του ΚΚΕ) καταδικάζεται σε φυλάκιση 12,5 χρόνια καθώς και ο Μ. Παρτσαλίδης σε 12 χρόνια, ενώ με μικρότερες ποινές καταδικάζονται 4 ακόμα άτομα.
 • 1976 – Καθιερώνεται επισήμως η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή.
 • 1996 – Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοινώνει τον οριστικό τερματισμό των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών.

Athens- metro, Αθήνα-Μετρό, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 • 2000 – Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας η χρήση του μέσου από το επιβατικό κοινό ξεπερνάει κάθε ρεκόρ. Μόνο μέχρι το μεσημέρι υπολογίζεται ότι το χρησιμοποίησαν σχεδόν 1.000.000 επιβάτες.
 • 2002 – Στην ετήσια προεδρική ομιλία, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους περιγράφει «καθεστώτα που στηρίζουν τον τρόμο» ως «Άξονα του Κακού».

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

Анто́н Па́влович Че́хов

Αντόν Τσέχωφ, Anton Chekhov, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 • 1860 – Αντόν Τσέχωφ: Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ (Анто́н Па́влович Че́хов), (Anton Chekhov) ήταν Ρώσος γιατρός, δραματουργός και συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς διηγημάτων στην ιστορία. Γεννήθηκε στις στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Πέθανε στη γερμανική πόλη Μπαντενβέιλερ και τάφηκε στη Μόσχα το 1904. Θεωρείται από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας δραματουργίας και άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Στα έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι της ανώτερης κυρίως τάξης, που “ξοδεύουν” τη ζωή τους μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας.

Η αγάπη, η φιλία και ο θαυμασμός δεν ενώνουν τους ανθρώπους τόσο, όσο το κοινό μίσος για κάτι.” Anton Chekhov

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

Ορέστης Μακρής, Orestis Makris, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 • 1975 – Ορέστης Μακρής: Ο Ορέστης Μακρής ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας. Γεννήθηκε στην Χαλκίδα και πέθανε στην Αθήνα. Είχε τελειώσει το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και εμφανίσθηκε στη σκηνή πρώτα σαν λυρικός τραγουδιστής το 1925. Ως ηθοποιός διέπρεψε σε απόδοση λαϊκών τύπων. Ανεπανάληπτη ήταν η απόδοσή του στο τύπο του «μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο. Τον τύπο αυτόν μετέφερε αργότερα και στον κινηματογράφο με ομώνυμο τίτλο. Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως του μεθυσμένου, του άστοργου, του ανάποδου μα και στοργικού πατέρα. Κάθε ταινία του Ορέστη Μακρή θεωρείται μια ξεχωριστή δημιουργία ρόλου που σήμερα αποτελούν όλοι πρότυπα θεατρικής μελέτης του είδους των.
 • 2005Εφραίμ Κισόν, Ισραηλινός σατιρικός συγγραφέας

——————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.