ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαΐου: Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Άγαλμα Χάρυ Τρούμαν, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Θανάσης Βέγγος, Ρόμι Σνάιντερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,
“Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα.” John Fitzgerald Kennedy
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1453 – Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς ύστερα από πολιορκία δύο μηνών, σηματοδοτώντας το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ουσιαστικά την αρχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρώντας την ίδια πρωτεύουσα με παράφραση του ονόματός της.
- 1822 – Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς με 6000 Αλβανούς επιτίθεται κατά 300 Σουλιωτών στο χωριό Ναυαρίκο, ή Αβαρίκο. Την εποχή εκείνη οι Σουλιώτες ήταν σύμμαχοι με τον Αλή Πασά.
- 1824 – Καταστροφή της Κάσου. Τουρκοαιγυπτιακός στόλος φθάνοντας στη νήσο Κάσο αποβιβάζει 4000 Αιγυπτίους οι οποίοι και καταστρέφουν την νήσο.
- 1828 – Τουρκική δύναμη 8.000 ανδρών υφίσταται πανωλεθρία από μόλις 400 Σφακιανούς στο Ακασταρέ Χανίων, στην Κρήτη.
- 1906 – Μακεδονικός Αγώνας – Μετά από προδοσία, τα αντάρτικα σώματα των Κρητών Γ. Βολάνη και Π. Γύπαρη δέχονται ισχυρή επίθεση από τους Τούρκους στο Λέχοβο Φλώρινας.
- 1914 – Βύθιση του καναδικού υπερωκεανίου «Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας» που συγκρούστηκε με το νορβηγικό ατμόπλοιο SS Storstad στον κόλπο του Σαιντ Λόρενς στον Καναδά. 1.012 από τους 1.477 επιβάτες πνίγονται, σε ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί μέχρι και σήμερα.
- 1941 – Β’ Π.Π. – Μάχη της Κρήτης Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο.
- 1953 – Ο Νεπαλέζος Τένζινγκ Νοργκάι και ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων.
- 1963 – Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην προέδρου των Η.Π.Α, Χάρυ Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.
- 1963 – Διαγράφεται από την Ένωση Κέντρου ο βουλευτής Λασιθίου Εμμανουήλ Κοθρής, λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες της Επιτροπής Βαλκανικής Συνεννόησης στο Βουκουρέστι, χωρίς την άδεια και παρά την αντίθεση του Γεωργίου Παπανδρέου.
- 1963 – Πρώτη στον κόσμο στα ατυχήματα και δη στα σοβαρά είναι η ελληνική ναυτιλία σύμφωνα με επιστολή των Λόιντς προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
- 1985 – 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1860 – Ισαάκ Αλμπένιθ, Ισπανός συνθέτης
- 1908 – Τζορτζ Νέλσον, Αμερικανός βιομηχανικός σχεδιαστής
- 1917 – Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: Ο John Fitzgerald “Jack” Kennedy ή J.F.K. ήταν πρόεδρος των Η.Π.Α., ο 35ος κατά σειρά. Ιρλανδικής καταγωγής, ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, και γεννήθηκε στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ (USN). Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασσαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής, πάλι της ίδιας πολιτείας. Την ίδια χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου παντρεύεται την 24χρονη Ζακλίν Μπουβιέ και απέκτησε 2 παιδιά, την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ.
“Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.” John Fitzgerald Kennedy
- 1922 – Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης, αρχιτέκτονας και μηχανικός
- 1926 – Θανάσης Βέγγος: Ο Θανάσης Βέγγος ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη 7 ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο. Ήταν γνωστός και ως ο «Καλός μας άνθρωπος».
- 1929 – Πίτερ Χιγκς, Άγγλος φυσικός
- 1953 – Ντάνι Έλφμαν, Αμερικανός συνθέτης
- 1958 – Ανέτ Μπένινγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1961 – Μελίσσα Έθεριτζ, Αμερικανίδα τραγουδοποιός
- 1966 – Μελίνα Κανά, Ελληνίδα τραγουδίστρια
Θ α ν α τ ο ι
- 1500 – Βαρθολομαίος Ντιάζ, Πορτογάλος εξερευνητής
- 1847 – Εμμανουέλ Γκρουσύ, Γάλλος στρατάρχης
- 1958 – Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, Ισπανός συγγραφέας
- 1967 – Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ, Αυστριακός σκηνοθέτης
- 1979 – Μαίρη Πίκφορντ, Καναδή ηθοποιός
- 1982 – Ρόμι Σνάιντερ: Η Romy Schneider, ήταν Αυστριακή ηθοποιός που γεννήθηκε στη Βιέννη, σε οικογένεια ηθοποιών. Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε καριέρα στη Γαλλία και καθ’ υπόδειξη του Λουκίνο Βισκόντι έκανε και ένα σύντομο πέρασμα από το Hollywood. Διαβάστε τα πάντα γι’ αυτήν στο αφιέρωμα του nikosonline.gr “Σαν ηρωίδα τραγωδίας”, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/σαν-ηρωίδα-τραγωδίας/
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε παρακαλώ όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/