Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου

0
107

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Νοεμβρίου: Σπυρίδων Σαμάρας, Barcelona, Τζιάκομο Πουτσίνι, Τζωρτζ Χάρισον, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

1899 Barcelona

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Σπυρίδων Σαμάρας

Ο Σπυρίδων – Φιλίσκος Σαμάρας ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής σχολής όπου διακρίθηκε στο χώρο της όπερας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και το 1881 έφυγε για ανώτερες σπουδές στο Παρίσι. Στη συνέχεια (γύρω στο 1885) μετακόμισε στην Ιταλία, όπου και ξεκίνησε συστηματικά τη συνθετική του καριέρα. Στις 16 Μαΐου του 1886 ανέβηκε με επιτυχία η τρίπρακτη όπερα Φλόρα Μιράμπιλις, θριάμβευσε όμως με το ανέβασμα της στο Theatro La Scala στο Μιλάνο, το 1887. Το 1895 του ανατέθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η σύνθεση ενός Ολυμπιακού Ύμνου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Αθήνα των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Απρίλιος 1896). Μετά την ανάθεση στον Σαμάρα η επιτροπή επέλεξε να μελοποιηθεί το ομότιτλο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος αυτός καθιερώθηκε ως επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος μόλις το 1958 στο Τόκιο, δηλαδή εξήντα δύο χρόνια μετά την παγκόσμια «πρώτη» του και σαράντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη του. Το 1911 ο Σαμάρας εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 56 ετών από τη νόσο του Bright (χρονία νεφρίτις).

Θ α ν α τ ο ι

puccini-540_M

O Giacomo Puccini, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1858 και ήταν συνθέτης όπερας, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού ρεαλισμού. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών και σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, στο Μιλάνο. Λένε πως ήταν ο καλύτερος συνθέτης ιταλικής όπερας μετά τον Verdi. Οι πιο διάσημες όπερες του είναι οι: “Μποέμ”, “Μανόν Λεσκώ”, “Τόσκα” και ” Μαντάμα Μπατερφλάι”.

Η τέχνη είναι ένα είδος ασθένειας” Giacomo Puccini

George-Harrison_M

Ο George Harrison, γνωστός και με το παρατσούκλι «Darkhorse», ήταν κιθαρίστας των Beatles. Αν και τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος γράφτηκαν από το John Lennon και τον Paul McCartney σε κάθε άλμπουμ υπήρχε τουλάχιστον μια σύνθεση του Χάρισον. Στη δεκαετία του ΄60, ασχολήθηκε με το κίνημα Χάρε Κρίσνα και υπήρξε θαυμαστής του Ινδικού πολιτισμού και μυστικισμού, βοηθώντας στην εισαγωγή του στον Δυτικό κόσμο. Πέθανε από καρκίνο στην γλώσσα, σε ηλικία 58 χρόνων. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στους ποταμούς Γάγγη και Yamuna της Ινδίας.

Το κουτσομπολιό είναι το ραδιόφωνο του διαβόλου” George Harrison

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here