Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Νοεμβρίου: Σπυρίδων Σαμάρας, Barcelona, Τζιάκομο Πουτσίνι, Τζωρτζ Χάρισον, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

0
116

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Νοεμβρίου: Σπυρίδων Σαμάρας, Barcelona, Τζιάκομο Πουτσίνι, Τζωρτζ Χάρισον, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

1899-barcelona

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Σπυρίδων Σαμαράς

  • 1861 – Σπυρίδων Σαμαράς: Ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής σχολής όπου διακρίθηκε στο χώρο της όπερας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και το 1881 έφυγε για ανώτερες σπουδές στο Παρίσι. Στη συνέχεια (γύρω στο 1885) μετακόμισε στην Ιταλία, όπου και ξεκίνησε συστηματικά τη συνθετική του καριέρα. Στις 16 Μαΐου του 1886 ανέβηκε με επιτυχία η τρίπρακτη όπερα Φλόρα Μιράμπιλις, θριάμβευσε όμως με το ανέβασμα της στο Theatro La Scala στο Μιλάνο, το 1887. Το 1895 του ανατέθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η σύνθεση ενός Ολυμπιακού Ύμνου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Αθήνα των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Απρίλιος 1896). Μετά την ανάθεση στον Σαμάρα η επιτροπή επέλεξε να μελοποιηθεί το ομότιτλο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος αυτός καθιερώθηκε ως επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος μόλις το 1958 στο Τόκιο, δηλαδή εξήντα δύο χρόνια μετά την παγκόσμια «πρώτη» του και σαράντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη του. Το 1911 ο Σαμάρας εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 56 ετών από τη νόσο του Bright (χρονία νεφρίτις).
  • 1898Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Ιρλανδός συγγραφέας
  • 1932Ζακ Σιράκ, Γάλλος πολιτικός
  • 1942Τζιν Όκερλαντ, Αμερικανός δημοσιογράφος
  • 1954Τζόελ Κοέν, Αμερικανός σκηνοθέτης
  • 1964Ντον Τσιντλ, Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός
  • 1980Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή)

Θ α ν α τ ο ι

puccini

  • 1924 – Τζιάκομο Πουτσίνι: O Giacomo Puccini, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1858 και ήταν συνθέτης όπερας, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού ρεαλισμού. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών και σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, στο Μιλάνο. Λένε πως ήταν ο καλύτερος συνθέτης ιταλικής όπερας μετά τον Verdi. Οι πιο διάσημες όπερες του είναι οι: “Μποέμ”, “Μανόν Λεσκώ”, “Τόσκα” και ” Μαντάμα Μπατερφλάι”.

Η τέχνη είναι ένα είδος ασθένειας” Giacomo Puccini

george-harrison

  • 2001 – Τζωρτζ Χάρισον: Ο George Harrison, γνωστός και με το παρατσούκλι «Darkhorse», ήταν κιθαρίστας των Beatles. Αν και τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος γράφτηκαν από το John Lennon και τον Paul McCartney σε κάθε άλμπουμ υπήρχε τουλάχιστον μια σύνθεση του Χάρισον. Στη δεκαετία του ΄60, ασχολήθηκε με το κίνημα Χάρε Κρίσνα και υπήρξε θαυμαστής του Ινδικού πολιτισμού και μυστικισμού, βοηθώντας στην εισαγωγή του στον Δυτικό κόσμο. Πέθανε από καρκίνο στην γλώσσα, σε ηλικία 58 χρόνων. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στους ποταμούς Γάγγη και Yamuna της Ινδίας.

Το κουτσομπολιό είναι το ραδιόφωνο του διαβόλου” George Harrison

——————————-

nikosonline-gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here