Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου

0
137

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα, οι γεννήσεις  και οι θάνατοι της ημέρας…..

——————————————

Γ ε γ ο ν ό τ α

1899 Barcelona

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Σπυρίδων Σαμαράς

Ο Σπυρίδων – Φιλίσκος Σαμάρας ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Διακρίθηκε στο χώρο της όπερας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και το 1881 έφυγε για ανώτερες σπουδές στο Παρίσι. Στη συνέχεια (γύρω στο 1885) μετακόμισε στην Ιταλία, όπου και ξεκίνησε συστηματικά τη συνθετική του καριέρα. Στις 16 Μαϊου του 1886 ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο Καρκάνο του Μιλάνου η τρίπρακτη όπερα Φλόρα Μιράμπιλις, θριάμβευσε όμως με το ανέβασμα της στη Σκάλα του Μιλάνου το 1887, με πρωταγωνίστρια την Εμμα Καλβέ. Το 1895 ανατέθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στον Σαμάρα η σύνθεση ενός Ολυμπιακού Ύμνου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Αθήνα των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Απρίλιος 1896). Μετά την ανάθεση στον Σαμάρα η επιτροπή επέλεξε να μελοποιηθεί το ομότιτλο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος αυτός καθιερώθηκε ως επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος μόλις το 1958 στο Τόκυο, δηλαδή εξήντα δύο χρόνια μετά την παγκόσμια «πρώτη» του και σαράντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη του. Το 1911 ο Σαμάρας εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 56 ετών από τη νόσο του Bright (χρονία νεφρίτις).

Θ ά ν α τ ο ι

Giacomo-Puccini-e1354134270401

O Giacomo Puccini, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1858 και ήταν συνθέτης όπερας, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού ρεαλισμού. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών και σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, στο Μιλάνο. Λένε πως ήταν ο καλύτερος συνθέτης ιταλικής όπερας μετά τον Verdi. Οι πιο διάσημες όπερες του είναι οι: “Μποέμ”, “Μανόν Λεσκώ”, “Τόσκα” και ” Μαντάμα Μπατερφλάι”.

George_Harrison-e1354131880270

Ο George Harrison, γνωστός και με το παρατσούκλι «Darkhorse», ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος The Beatles. Αν και τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος γράφτηκαν από τους Τζον Λένον και Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, σε κάθε άλμπουμ υπήρχε τουλάχιστον μια σύνθεση του Χάρισον. Στη δεκαετία των 60s, ασχολήθηκε με το κίνημα Χάρε Κρίσνα και υπήρξε θαυμαστής του Ινδικού πολιτισμού και μυστικισμού, βοηθώντας στην εισαγωγή του στον Δυτικό κόσμο.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here